







Domaine Geantet Pansiot Gevrey Chambertin Vieilles Vignes 2023
“Its complex nose exudes deep aromas of blackcurrant, blackberry, and licorice. On the palate, the tannic power is balanced by a well-controlled freshness, leading to a long and elegant finish.” – Domaine Geantet Pansiot
Gigantisk Gevrey-Chambertin från vinstockar planterade redan 1929!
Det här är sannerligen ”Vielles Vignes”-druvor, som väljs ut till denna särskilda cuvée från premiumproducenten Domaine Geantet Pansiot.
Den starkt begränsade produktionen kommer från 2,32 hektar och inte mindre än 17 olika parceller, som tillsammans ger ett unikt uttryck av Gevrey-Chambertins terroirens rikedom och variation.
Blommig och tätt packad med mörka bär samt de mest lyxiga fatkryddiga toner du kan få ur de små exklusiva faten från toppfatmakarna Cavin, Berthomieu och Rousseau. Totalt lagras Geantet Pansiots Gevrey-Chambertin 14–18 månader på ekfat, varav 30 % är helt nya.
Familjeägda Domaine Geantet-Pansiot i Gevrey-Chambertin listas som ett av Burgunds 141 främsta vinhus i referensverket The Great Domaines of Burgundy samt i Benjamin Lewins bok om Frankrikes bästa vinhus, A Guide to 500 Leading Vineyards. Sida vid sida med andra av Gevrey-Chambertins absoluta tungviktare som Rousseau, Dugat-Py och Mortet.
Den fina årgången 2023 är en precis bild av husets stil – kraft och koncentration, men alltid med en raffinerad friskhet och en silkeslen balans. En Gevrey-Chambertin som redan nu imponerar trots sin ungdom, men som bär på mästerverkspotential.
Njut av den stora Gevrey-Chambertin till vilt, biff, fågel, ljust kött, tapas, svamprätter, tartar och krämiga ostar. Servera vid 14–17 °C.
Hur smakar Domaine Geantet Pansiot Gevrey Chambertin Vieilles Vignes 2023?
Domaine Geantet Pansiots geniala Gevrey Chambertin 2023 seglar djupt och blåbärsrött runt i glaset med ganska mörka toner i mitten. Bouqueten är djup och komplex med intensiva aromer av vilda rosor, svarta vinbär, björnbär och svarta körsbär, som vävs samman med lyxiga inslag av lakrits, cigarrlåda och en aning orientaliska kryddor från den långa fatlagringen. En typisk Gevrey-touch av skogsbotten och kalkig mineralitet gör sig också påmind i denna doft i världsklass. I gommen vecklar vinet ut sig med övertygande kraft och koncentration, där den mörka frukten balanseras av en rak friskhet. Tanninerna är markerade men silkeslena, och skapar den struktur och längd man förväntar sig av en Gevrey i den här ligan. Eftersmaken är långvarig och elegant, med lager-på-lager av frukt, kryddor och mineralitet. De 75 år gamla Pinot Noir-stockarna har skapat ett praktexemplar av en Gevrey Chambertin, som bara kommer att utvecklas ytterligare över de nästa 15-20 åren från skördeåret.
Smaknoter
Plommon
Blåbär
Tsigarkasse
Röda körsbär
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Geantet Pansiot Gevrey Chambertin Vieilles Vignes 2023 passar bra till...
Om Domaine Geantet Pansiot
“The wines are consistently excellent” – The Great Domaines of Burgundy
“I must say I did not come prepared for quite such an impressive collection as that which Geantet delivered.” – Robert Parker
“A very good source.” – Clive Coates, Master of Wine
“I have been impressed with the Geantet wines over the past 4 to 5 vintages…” – Allen Meadows, Burghound
“Other highlights in Gevrey include Dugat-Py and Geantet-Pansiot – to name a couple of the very best” – Christopher Massie on Wine
Som många recensentcitat visar hör familjeägda Domaine Géantet‑Pansiot i dag till de mest framstående och erkända vinproducenterna i Gevrey‑Chambertin – ja, i hela Bourgogne. Från Edmond Géantet och Bernadette Pansiots blygsamma start med 3 hektar vingårdar 1954 har familjedomänen under sonen Vincent och barnbarnet Fabien vuxit till 21 ha – fördelat på prestigefyllda appellationer som Gevrey‑Chambertin, Chambolle‑Musigny och Marsannay.
I Master of Wine Benjamin Lewins huvudverk om Frankrikes bästa viner, A Guide to 500 Leading Vineyards, återfinns Domaine Geantet‑Pansiot bland Côte de Nuits ledande vinhus – sida vid sida med åtta andra tungviktare från Gevrey‑Chambertin: Pierre Damoy, Claude Dugat, Bernard Dugat‑Py, Sylvie Esmonin, Fourrier, Denis Mortet, Trapet och Armand Rousseau.
Även i referensverket The Great Domaine of Burgundy hittar vi Domaine Geantet‑Pansiot bland Bourgognes 141 bästa producenter – handplockade bland 3577 domäner, 266 négociants och 16 kooperativ. Så är ribban satt?
Hemligheten bakom några av Bourgognes största viner börjar i vingården, där familjen förfogar över mikroparceller med mycket gamla vinstockar som odlas hållbart – utan herbicider och onödig kemi. Vid skörd sorteras druvorna hela fyra gånger (!) – så frukten och terroiren kan skina i varje vin. Även husets på pappret ödmjuka Coteaux Bourguignon är en mikroproduktion av numrerade flaskor från uråldriga vinstockar på 1,30 hektar – med ett för appellationen ovanligt lågt skördeutbyte på 40 hl/ha. Har vi nämnt att vinet mognar 14–18 mån. på ekfat – 20 % helt nya? Känn din bourgognemästare på basvinet!
Géantet‑Pansiot svär vid precision och hantverk i källaren, där inget lämnas åt slumpen. Varje klas skördas för hand och druvorna avstjälkas varsamt – bär för bär – som familjen själva kallar sin 'kaviar'. I samspel med en kall maceration före jäsningen framhäver Vincent och Fabien den aromatiskt rena, harmoniska och fruktdrivna karaktär som blivit ett kännetecken – och adelsmärke – för husets viner. Jäsningen sker spontant med terroirens och källarens naturligt förekommande jäststammar.
Den malolaktiska jäsningen äger rum under den 14–18 månader långa mognaden på franska ekfat – varav 20–50 % är nya. Faten väljs uteslutande från högt respekterade tonnellerier såsom Cavin, Berthomieu och – inte minst – lokala Rousseau från Gevrey‑Chambertin, som även levererar till Domaine Leflaive och flera gånger utsetts till Meilleur Ouvrier de France (Frankrikes högsta utmärkelse för hantverk). Under lagringen hålls vinet i nära kontakt med jästfällningen, och regelbunden bâtonnage (omrörning av jästfällningen) utförs, vilket bidrar till den eleganta, runda och sammetslena textur som kännetecknar domänets viner – utan hårda kanter, men med precision, nerv och utsökt balans.
Exakt vad vinälskare världen över förväntar sig av Bourgognes absoluta elit.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener