







Domaine Geantet Pansiot Marsannay Blanc 2023
Meursau… Nej, Marsannay!
Men när man ser hur stjärnproducenten Geantet-Pansiot framställer sin flaggskeppsvitvin är det inte så märkligt att resultatet till stora delar liknar dyr Meursault.
Druvorna kommer från två mycket små parceller “Les Petits Puits” och “Le Village”, som tillsammans mäter blott 0,23 hektar. Med en exceptionellt låg avkastning på 40 hektoliter per hektar blir det en lyxproduktion på endast 1 200 flaskor årligen, varav vi har säkrat 8 lådor!
Familjeägda Domaine Geantet-Pansiot finns med i både referensverket The Great Domaines of Burgundy och Benjamin Lewins A Guide to 500 Leading Vineyards, sida vid sida med andra tungviktare från Gevrey-Chambertin såsom Armand Rousseau, Dugat-Py och Mortet.
Här bevisar de att vitvinerna från Marsannay i händerna på rätt vinmakare lätt kan mäta sig med de bästa från Côte d’Or!
Njut av vinet till fisk och skaldjur, sushi, kyckling, lättare grillrätter, grönsaker och milda ostar. Serveras vid 10–13 grader.
Hur smakar Domaine Geantet Pansiot Marsannay Blanc 2023?
I glaset framträder Marsannayen med en klar, gyllene färg. Doften öppnar med friska inslag av saftig päron, persika och en lätt salt citrus, innan den lyxiga fatlagringen gör sig påmind i form av vanilj, rostade hasselnötter, smör och en diskret ton av rök. Det är nästan omöjligt att inte tänka på Meursault när man har vinet framför sig… I munnen är den otroligt mjuk med en härligt krämig textur där mogen frukt smälter samman med kryddiga och rostade fattoner. De 18 månadernas fatlagring ger djup och lyxig komplexitet, samtidigt som den friska syran och kalkstensjordens strama mineralitet håller vinet i perfekt balans. Den största Marsannay vi smakat hittills – utan tvekan! Drick nu, eller spara 5–8 år från årgången.
Smaknoter
Persika
Grapefrukt
Rök
Smör
Vanilj
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Geantet Pansiot Marsannay Blanc 2023 passar bra till...
Om Domaine Geantet Pansiot
“The wines are consistently excellent” – The Great Domaines of Burgundy
“I must say I did not come prepared for quite such an impressive collection as that which Geantet delivered.” – Robert Parker
“A very good source.” – Clive Coates, Master of Wine
“I have been impressed with the Geantet wines over the past 4 to 5 vintages…” – Allen Meadows, Burghound
“Other highlights in Gevrey include Dugat-Py and Geantet-Pansiot – to name a couple of the very best” – Christopher Massie on Wine
Som många recensentcitat visar hör familjeägda Domaine Géantet‑Pansiot i dag till de mest framstående och erkända vinproducenterna i Gevrey‑Chambertin – ja, i hela Bourgogne. Från Edmond Géantet och Bernadette Pansiots blygsamma start med 3 hektar vingårdar 1954 har familjedomänen under sonen Vincent och barnbarnet Fabien vuxit till 21 ha – fördelat på prestigefyllda appellationer som Gevrey‑Chambertin, Chambolle‑Musigny och Marsannay.
I Master of Wine Benjamin Lewins huvudverk om Frankrikes bästa viner, A Guide to 500 Leading Vineyards, återfinns Domaine Geantet‑Pansiot bland Côte de Nuits ledande vinhus – sida vid sida med åtta andra tungviktare från Gevrey‑Chambertin: Pierre Damoy, Claude Dugat, Bernard Dugat‑Py, Sylvie Esmonin, Fourrier, Denis Mortet, Trapet och Armand Rousseau.
Även i referensverket The Great Domaine of Burgundy hittar vi Domaine Geantet‑Pansiot bland Bourgognes 141 bästa producenter – handplockade bland 3577 domäner, 266 négociants och 16 kooperativ. Så är ribban satt?
Hemligheten bakom några av Bourgognes största viner börjar i vingården, där familjen förfogar över mikroparceller med mycket gamla vinstockar som odlas hållbart – utan herbicider och onödig kemi. Vid skörd sorteras druvorna hela fyra gånger (!) – så frukten och terroiren kan skina i varje vin. Även husets på pappret ödmjuka Coteaux Bourguignon är en mikroproduktion av numrerade flaskor från uråldriga vinstockar på 1,30 hektar – med ett för appellationen ovanligt lågt skördeutbyte på 40 hl/ha. Har vi nämnt att vinet mognar 14–18 mån. på ekfat – 20 % helt nya? Känn din bourgognemästare på basvinet!
Géantet‑Pansiot svär vid precision och hantverk i källaren, där inget lämnas åt slumpen. Varje klas skördas för hand och druvorna avstjälkas varsamt – bär för bär – som familjen själva kallar sin 'kaviar'. I samspel med en kall maceration före jäsningen framhäver Vincent och Fabien den aromatiskt rena, harmoniska och fruktdrivna karaktär som blivit ett kännetecken – och adelsmärke – för husets viner. Jäsningen sker spontant med terroirens och källarens naturligt förekommande jäststammar.
Den malolaktiska jäsningen äger rum under den 14–18 månader långa mognaden på franska ekfat – varav 20–50 % är nya. Faten väljs uteslutande från högt respekterade tonnellerier såsom Cavin, Berthomieu och – inte minst – lokala Rousseau från Gevrey‑Chambertin, som även levererar till Domaine Leflaive och flera gånger utsetts till Meilleur Ouvrier de France (Frankrikes högsta utmärkelse för hantverk). Under lagringen hålls vinet i nära kontakt med jästfällningen, och regelbunden bâtonnage (omrörning av jästfällningen) utförs, vilket bidrar till den eleganta, runda och sammetslena textur som kännetecknar domänets viner – utan hårda kanter, men med precision, nerv och utsökt balans.
Exakt vad vinälskare världen över förväntar sig av Bourgognes absoluta elit.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener