







Domaine Geantet Pansiot Marsannay Les Champs Perdrix 2023
“Perched on the high slopes south of Marsannay, this wine brilliantly showcases its limestone terroir, scattered with fossilized oysters (Ostrea Acuminata). The nose reveals a complex aromatic profile, where stewed red fruits intertwine with flint and delicate spices. On the palate, breadth and silky tannins harmonize with a striking saline minerality, leading to a long, vibrant finish that remains deeply rooted in its terroir.” – Domaine Geantet Pansiot
På väg att bli 1er Cru?.. Här får du lyxigt fatlagrad Bourgogne från Gevrey-Chambertin-kometen Geantet-Pansiot! Topprankad med 93 poäng av James Suckling i superåret 2023.
“Les Champs Perdrix” anses av många för att vara bland de bästa enskilda vingårdslägena i Marsannay och det sägs att det redan har ansökts om uppgradering till 1er Cru-status för denna mark.
Skördat från en liten plätt om 0,5 hektar med vinstockar från 1979 skapar Geantet-Pansiot denna mästerliga Marsannay, som ompysslas som om det vore en av husets andra Gevrey-Chambertin-viner. Hela 14–18 månaders lagring på små 228-liters ekfat, varav 30 % nya, ger struktur och fatkomplexitet åt vinet, som långt överträffar vad man förväntar sig av en Marsannay. 1er Cru-klassificeringen borde vara en självklarhet…
Les Champs Perdrix ligger på de högt belägna sluttningarna söder om Marsannay, där kalkstensjord blandad med fossila ostronskal ger vinet dess markanta, salta mineralitet och terroirtrogna karaktär.
Familjeägda Domaine Geantet-Pansiot i Gevrey-Chambertin är listat som ett av Bourgognes 141 främsta vinhus i referensverket The Great Domaines of Burgundy samt i Benjamin Lewins bok om Frankrikes bästa vinhus, A Guide to 500 Leading Vineyards. Sida vid sida med andra av Gevrey-Chambertins absoluta tungviktare som Rousseau, Dugat-Py och Mortet.
Förutom sina sagolika Gevrey-Chambertin-viner gör de också de största Marsannay-viner vi någonsin smakat. Vi har skaffat endast 6 lådor från den lilla produktionen från detta enskilda vingårdsläge, som årligen begränsas till 3 000 flaskor.
En Pinot Noir av denna kaliber passar utmärkt till vilt, biffar, fågel, ljust kött, tapas, svamprätter, tartar och krämiga ostar. Njut den vid 14–17 °C.
Hur smakar Domaine Geantet Pansiot Marsannay Les Champs Perdrix 2023?
”Les Champs Perdrix” Marsannay framträder djupröd med en vacker, ungdomlig violett glans. Vinet öppnar sig komplext och intensivt med toner av nyplockade rosor, röda mogna körsbär, jordgubbar och vilda hallon, som elegant flätar ihop sig med flinta, skogsbotten och förfinade fatkryddor från de 30 % nya burgundiska ekfaten. Här anas inslag av vanilj, kryddnejlika, ceder och ett diskret rostat drag, som lyfter frukten utan att dominera. I gommen imponerar Les Champs Perdrix med sin kombination av bredd och finess. Texturen är silkesmjuk, tanninerna fina och väl integrerade, och de eleganta fattonerna ger en kryddig struktur som vackert samspelar med vinens saftiga bär. Eftersmaken är lång, kryddig och vibrerande, där frukt och fat möts i en harmonisk balans som lovar stor utvecklingspotential i källaren. ”Les Champs Perdrix” burde for længst hedde ”1er Cru” til efternavn… Drick nu, eller lagra 8–10 år från årgången.
Smaknoter
Choklad
Hallon
Jordgubbe
Röda körsbär
Vanilj
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Geantet Pansiot Marsannay Les Champs Perdrix 2023 passar bra till...
Om Domaine Geantet Pansiot
“The wines are consistently excellent” – The Great Domaines of Burgundy
“I must say I did not come prepared for quite such an impressive collection as that which Geantet delivered.” – Robert Parker
“A very good source.” – Clive Coates, Master of Wine
“I have been impressed with the Geantet wines over the past 4 to 5 vintages…” – Allen Meadows, Burghound
“Other highlights in Gevrey include Dugat-Py and Geantet-Pansiot – to name a couple of the very best” – Christopher Massie on Wine
Som många recensentcitat visar hör familjeägda Domaine Géantet‑Pansiot i dag till de mest framstående och erkända vinproducenterna i Gevrey‑Chambertin – ja, i hela Bourgogne. Från Edmond Géantet och Bernadette Pansiots blygsamma start med 3 hektar vingårdar 1954 har familjedomänen under sonen Vincent och barnbarnet Fabien vuxit till 21 ha – fördelat på prestigefyllda appellationer som Gevrey‑Chambertin, Chambolle‑Musigny och Marsannay.
I Master of Wine Benjamin Lewins huvudverk om Frankrikes bästa viner, A Guide to 500 Leading Vineyards, återfinns Domaine Geantet‑Pansiot bland Côte de Nuits ledande vinhus – sida vid sida med åtta andra tungviktare från Gevrey‑Chambertin: Pierre Damoy, Claude Dugat, Bernard Dugat‑Py, Sylvie Esmonin, Fourrier, Denis Mortet, Trapet och Armand Rousseau.
Även i referensverket The Great Domaine of Burgundy hittar vi Domaine Geantet‑Pansiot bland Bourgognes 141 bästa producenter – handplockade bland 3577 domäner, 266 négociants och 16 kooperativ. Så är ribban satt?
Hemligheten bakom några av Bourgognes största viner börjar i vingården, där familjen förfogar över mikroparceller med mycket gamla vinstockar som odlas hållbart – utan herbicider och onödig kemi. Vid skörd sorteras druvorna hela fyra gånger (!) – så frukten och terroiren kan skina i varje vin. Även husets på pappret ödmjuka Coteaux Bourguignon är en mikroproduktion av numrerade flaskor från uråldriga vinstockar på 1,30 hektar – med ett för appellationen ovanligt lågt skördeutbyte på 40 hl/ha. Har vi nämnt att vinet mognar 14–18 mån. på ekfat – 20 % helt nya? Känn din bourgognemästare på basvinet!
Géantet‑Pansiot svär vid precision och hantverk i källaren, där inget lämnas åt slumpen. Varje klas skördas för hand och druvorna avstjälkas varsamt – bär för bär – som familjen själva kallar sin 'kaviar'. I samspel med en kall maceration före jäsningen framhäver Vincent och Fabien den aromatiskt rena, harmoniska och fruktdrivna karaktär som blivit ett kännetecken – och adelsmärke – för husets viner. Jäsningen sker spontant med terroirens och källarens naturligt förekommande jäststammar.
Den malolaktiska jäsningen äger rum under den 14–18 månader långa mognaden på franska ekfat – varav 20–50 % är nya. Faten väljs uteslutande från högt respekterade tonnellerier såsom Cavin, Berthomieu och – inte minst – lokala Rousseau från Gevrey‑Chambertin, som även levererar till Domaine Leflaive och flera gånger utsetts till Meilleur Ouvrier de France (Frankrikes högsta utmärkelse för hantverk). Under lagringen hålls vinet i nära kontakt med jästfällningen, och regelbunden bâtonnage (omrörning av jästfällningen) utförs, vilket bidrar till den eleganta, runda och sammetslena textur som kännetecknar domänets viner – utan hårda kanter, men med precision, nerv och utsökt balans.
Exakt vad vinälskare världen över förväntar sig av Bourgognes absoluta elit.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener