







Domaine Geantet Pansiot Marsannay Rouge 2023
“The 'Les Nagelottes', 'Petits Puits,' and 'Grand Poirier' parcels lend this Marsannay a truly authentic identity. A cuvée that faithfully embodies the soul of Marsannay’s terroirs.” – Geantet-Pansiot
Tre enestående enkeltmarker fra i alt 0,92 hektar sammensat til én supercuvée af en Marsannay. Toprated med fornemme 92 points af James Suckling i kongeårgangen 2023! Vi har kunnet skaffe blot en håndfuld kasser fra den stærkt efterstragtede Bourgogne-producent.
Familieejede Domaine Geantet-Pansiot i Gevrey-Chambertin er toplistet som et af Bourgognes 141 bedste vinhuse i referenceværket The Great Domaines of Burgundy samt i Benjamin Lewins bog om Frankrigs bedste vinhuse, A Guide to 500 Leading Vineyards. Side om side med andre af Gevrey-Chambertins absolute sværvægtere som Rousseau, Dugat-Py og Mortet.
Bag projektet står far og søn, Vincent og Fabien Geantet, der forkæler denne udsøgte Marsannay med hele 14-18 måneders modning på franske egetræsfade fra topleverandører som Cavin, Berthomieu og lokale Rousseau, der flere gange er kåret som Meilleur Ouvrier de France (Frankrigs højeste udmærkelse for håndværk).
Med et stærkt begrænset udbytte på blot 45 hektoliter pr. hektar er vi i Grand Cru-niveau, hvilket siger alt om ambitionsniveauet hos familien Geantet.
I den solskinsrige 2023-årgang har druerne fået helt perfekte modningsbetingelser og vinen udmærker sig da også med sin silkebløde røde bærfrugt, som suppleres af luksuskrydderierne fra de godt halvandet år på egetræsfade. Topkøb!
Hur smakar Domaine Geantet Pansiot Marsannay Rouge 2023?
Domaine Geantet-Pansiots Marsannay præsenterer sig med en flot lys kirsebærrød bourgogne-farve. Duften oser af flot Bourgogne med intense noter af saftige kirsebær, hindbær og skovjordbær, der spiller op mod mørkere strejf af blåbær og brombær. Rundt om frugten folder sig et krydret lag af ristede krydderier, let røg, sesam og et diskret strejf af vanilje fra den lange modning på bourgognefadene. I munden er vinen slubrende saftig og smooth med silkefine tanniner. Den solskinsmodne bærfrugt smelter smukt sammen med cedertræ, kaffe, chokolade og lidt vanilje-krydderi i den enormt lange finish. Drik nu, eller gem 8-10 år fra høståret.
Smaknoter
Plommon
Blåbär
Choklad
Svarta körsbär
Svampar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Geantet Pansiot Marsannay Rouge 2023 passar bra till...
Om Domaine Geantet Pansiot
“The wines are consistently excellent” – The Great Domaines of Burgundy
“I must say I did not come prepared for quite such an impressive collection as that which Geantet delivered.” – Robert Parker
“A very good source.” – Clive Coates, Master of Wine
“I have been impressed with the Geantet wines over the past 4 to 5 vintages…” – Allen Meadows, Burghound
“Other highlights in Gevrey include Dugat-Py and Geantet-Pansiot – to name a couple of the very best” – Christopher Massie on Wine
Som många recensentcitat visar hör familjeägda Domaine Géantet‑Pansiot i dag till de mest framstående och erkända vinproducenterna i Gevrey‑Chambertin – ja, i hela Bourgogne. Från Edmond Géantet och Bernadette Pansiots blygsamma start med 3 hektar vingårdar 1954 har familjedomänen under sonen Vincent och barnbarnet Fabien vuxit till 21 ha – fördelat på prestigefyllda appellationer som Gevrey‑Chambertin, Chambolle‑Musigny och Marsannay.
I Master of Wine Benjamin Lewins huvudverk om Frankrikes bästa viner, A Guide to 500 Leading Vineyards, återfinns Domaine Geantet‑Pansiot bland Côte de Nuits ledande vinhus – sida vid sida med åtta andra tungviktare från Gevrey‑Chambertin: Pierre Damoy, Claude Dugat, Bernard Dugat‑Py, Sylvie Esmonin, Fourrier, Denis Mortet, Trapet och Armand Rousseau.
Även i referensverket The Great Domaine of Burgundy hittar vi Domaine Geantet‑Pansiot bland Bourgognes 141 bästa producenter – handplockade bland 3577 domäner, 266 négociants och 16 kooperativ. Så är ribban satt?
Hemligheten bakom några av Bourgognes största viner börjar i vingården, där familjen förfogar över mikroparceller med mycket gamla vinstockar som odlas hållbart – utan herbicider och onödig kemi. Vid skörd sorteras druvorna hela fyra gånger (!) – så frukten och terroiren kan skina i varje vin. Även husets på pappret ödmjuka Coteaux Bourguignon är en mikroproduktion av numrerade flaskor från uråldriga vinstockar på 1,30 hektar – med ett för appellationen ovanligt lågt skördeutbyte på 40 hl/ha. Har vi nämnt att vinet mognar 14–18 mån. på ekfat – 20 % helt nya? Känn din bourgognemästare på basvinet!
Géantet‑Pansiot svär vid precision och hantverk i källaren, där inget lämnas åt slumpen. Varje klas skördas för hand och druvorna avstjälkas varsamt – bär för bär – som familjen själva kallar sin 'kaviar'. I samspel med en kall maceration före jäsningen framhäver Vincent och Fabien den aromatiskt rena, harmoniska och fruktdrivna karaktär som blivit ett kännetecken – och adelsmärke – för husets viner. Jäsningen sker spontant med terroirens och källarens naturligt förekommande jäststammar.
Den malolaktiska jäsningen äger rum under den 14–18 månader långa mognaden på franska ekfat – varav 20–50 % är nya. Faten väljs uteslutande från högt respekterade tonnellerier såsom Cavin, Berthomieu och – inte minst – lokala Rousseau från Gevrey‑Chambertin, som även levererar till Domaine Leflaive och flera gånger utsetts till Meilleur Ouvrier de France (Frankrikes högsta utmärkelse för hantverk). Under lagringen hålls vinet i nära kontakt med jästfällningen, och regelbunden bâtonnage (omrörning av jästfällningen) utförs, vilket bidrar till den eleganta, runda och sammetslena textur som kännetecknar domänets viner – utan hårda kanter, men med precision, nerv och utsökt balans.
Exakt vad vinälskare världen över förväntar sig av Bourgognes absoluta elit.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener