ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 11 timmar 20 min 48 sek

Tillbaka

Domaine Geantet Pansiot Marsannay Rouge Les Longeroies 2023

Frankrike

Frankrike, Bourgogne

13,5% alk.

75 cl

ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 11 timmar 20 min 48 sek
1 fl. per st.
1 204,95 SEK
BÄSTA PRIS
6 fl. per st.
649,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg

Beställ före

4 timmar 50 min

så skickar vi det idag!

Domaine Geantet Pansiot Marsannay Rouge Les Longeroies 2023

Frankrike

Frankrike, Bourgogne

13,5% alk.

75 cl

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Thor Gottschalk Vinexpert WSET 3

“'Les Longeroies' stands out for the richness of its clay-silt-sand soils. The nose opens with vibrant aromas of raspberry and tart cherry, elevated by delicate hints of licorice and white truffle. On the palate, its breadth and refined character merge with remarkable concentration, carried by a bright mineral freshness that lingers into a deep, persistent finish. A refined expression of this exceptional terroir.” – Domaine Geantet Pansiot

1er Cru Marsannay ”in the making”. Vi befinner oss i det exklusiva Côte de Nuits, där några av Bourgognes mest värdefulla flaskor produceras. Det är bara 10 minuters bilresa till Gevrey-Chambertin från ”Les Longeroies”-vinmarken, som gång på gång lyfts fram som en av dem som förväntas bli uppgraderad till 1er Cru-status.

När man får Geantet Pansiots unika flaska hälld i glaset förstår man det omedelbart. Här handlar det om en ytterst exklusiv mikroduktion på bara 900 flaskor per år, som kommer från en liten parcell på 0,13 hektar.

Familjeägda Domaine Geantet-Pansiot i Gevrey-Chambertin är listat som ett av Bourgognes 141 bästa vinhus i referensverket The Great Domaines of Burgundy samt i Benjamin Lewins bok om Frankrikes bästa vinhus, A Guide to 500 Leading Vineyards. Sida vid sida med andra av Gevrey-Chambertins absoluta tungviktare som Rousseau, Dugat-Py och Mortet.

Bak projektet står far och son, Vincent och Fabien Geantet, som behandlar denna Marsannay som om det vore en Gevrey-Chambertin… 14–18 månaders fatlagring på små burgundiska topfat, varav 30 % helt nya, ger både struktur, djup och en underbar fatton till den sammetslena bärfrukten, som flyttar gränsen för vad man kan förvänta sig av en Marsannay.

Vi har fått tag på 10 % av hela produktionen – alltså 90 flaskor, som säljs till de snabbaste bourgogneentusiasterna!

ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 11 timmar 20 min 48 sek
1 fl. per st.
1 204,95 SEK
BÄSTA PRIS
6 fl. per st.
649,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg

Beställ före

4 timmar 50 min

så skickar vi det idag!

Hur smakar Domaine Geantet Pansiot Marsannay Rouge Les Longeroies 2023?

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Thor Gottschalk Vinexpert WSET 3

Domaine Geantet-Pansiots "Les Longeroies" framträder med en förnäm, djup körsbärsröd Pinot Noir-färg i glaset. Näsan är så stor, komplext fatkryddad och parfymig att man skulle tro att det var Gevrey-Chambertin i glaset… Snurra på glaset och du frigör aromer av hallon och syrliga körsbär, jordgubbar och blåbär, som elegant "höjs" av lakrits, choklad och vita tryfflar från den långa fatlagringen. På tungan förenas fyllighet och finess i koncentrerad frukt, medan en slank och strålande mineralitet driver smaksensationen vidare mot en djup, varaktig och silkeslen finish — hur stort kan Marsannay smaka, tänker du. Prova Pansiots "Longeroies" och du får svaret efter första klunken. Drick nu, eller lagra 8–10 år från skördeåret.

Smaknoter

Tasting Note Icon

Cederträ

Tasting Note Icon

Hallon

Tasting Note Icon

Kaffe

Tasting Note Icon

Svarta körsbär

Tasting Note Icon

Vanilj

Smakprofil

Mycket torr

Söt

Mycket lätt

Mycket kraftig

Mycket mjuk

Mycket tanninrik

Domaine Geantet Pansiot Marsannay Rouge Les Longeroies 2023 passar bra till...

Om Domaine Geantet Pansiot

“The wines are consistently excellent” – The Great Domaines of Burgundy

“I must say I did not come prepared for quite such an impressive collection as that which Geantet delivered.” – Robert Parker

“A very good source.” – Clive Coates, Master of Wine

“I have been impressed with the Geantet wines over the past 4 to 5 vintages…” – Allen Meadows, Burghound

“Other highlights in Gevrey include Dugat-Py and Geantet-Pansiot – to name a couple of the very best” – Christopher Massie on Wine

Som många recensentcitat visar hör familjeägda Domaine Géantet‑Pansiot i dag till de mest framstående och erkända vinproducenterna i Gevrey‑Chambertin – ja, i hela Bourgogne. Från Edmond Géantet och Bernadette Pansiots blygsamma start med 3 hektar vingårdar 1954 har familjedomänen under sonen Vincent och barnbarnet Fabien vuxit till 21 ha – fördelat på prestigefyllda appellationer som Gevrey‑Chambertin, Chambolle‑Musigny och Marsannay.

I Master of Wine Benjamin Lewins huvudverk om Frankrikes bästa viner, A Guide to 500 Leading Vineyards, återfinns Domaine Geantet‑Pansiot bland Côte de Nuits ledande vinhus – sida vid sida med åtta andra tungviktare från Gevrey‑Chambertin: Pierre Damoy, Claude Dugat, Bernard Dugat‑Py, Sylvie Esmonin, Fourrier, Denis Mortet, Trapet och Armand Rousseau.

Även i referensverket The Great Domaine of Burgundy hittar vi Domaine Geantet‑Pansiot bland Bourgognes 141 bästa producenter – handplockade bland 3577 domäner, 266 négociants och 16 kooperativ. Så är ribban satt?

Hemligheten bakom några av Bourgognes största viner börjar i vingården, där familjen förfogar över mikroparceller med mycket gamla vinstockar som odlas hållbart – utan herbicider och onödig kemi. Vid skörd sorteras druvorna hela fyra gånger (!) – så frukten och terroiren kan skina i varje vin. Även husets på pappret ödmjuka Coteaux Bourguignon är en mikroproduktion av numrerade flaskor från uråldriga vinstockar på 1,30 hektar – med ett för appellationen ovanligt lågt skördeutbyte på 40 hl/ha. Har vi nämnt att vinet mognar 14–18 mån. på ekfat – 20 % helt nya? Känn din bourgognemästare på basvinet!

Géantet‑Pansiot svär vid precision och hantverk i källaren, där inget lämnas åt slumpen. Varje klas skördas för hand och druvorna avstjälkas varsamt – bär för bär – som familjen själva kallar sin 'kaviar'. I samspel med en kall maceration före jäsningen framhäver Vincent och Fabien den aromatiskt rena, harmoniska och fruktdrivna karaktär som blivit ett kännetecken – och adelsmärke – för husets viner. Jäsningen sker spontant med terroirens och källarens naturligt förekommande jäststammar.

Den malolaktiska jäsningen äger rum under den 14–18 månader långa mognaden på franska ekfat – varav 20–50 % är nya. Faten väljs uteslutande från högt respekterade tonnellerier såsom Cavin, Berthomieu och – inte minst – lokala Rousseau från Gevrey‑Chambertin, som även levererar till Domaine Leflaive och flera gånger utsetts till Meilleur Ouvrier de France (Frankrikes högsta utmärkelse för hantverk). Under lagringen hålls vinet i nära kontakt med jästfällningen, och regelbunden bâtonnage (omrörning av jästfällningen) utförs, vilket bidrar till den eleganta, runda och sammetslena textur som kännetecknar domänets viner – utan hårda kanter, men med precision, nerv och utsökt balans.

Exakt vad vinälskare världen över förväntar sig av Bourgognes absoluta elit.

Vindata

Vinet kommer från

Årgång

2023

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

13,5 %

Servering

16–18 °C

Lagringspotential

8–10 år från skördeåret

Lagring

Fat-/ Ekfatslagring

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter