
Domaine Henri Prudhon & Fils Saint-Aubin 1er Cru Sentier du Clou 2023
”One of the bright, shining stars of the up-and-coming appellation of Saint-Aubin” – Robert Parker
1er Cru-kraftpaket från en av Bourgognes lysande stjärnor… Du kan lita blint på Robert Parkers omdöme om vinerna från Domaine Henri Prudhon. Det här är prisvärde i en sällan skådad liga när det kommer till 1er Cru Bourgogne.
Vi kan upplysa om att denna förtrollande 1er Cru Sentier du Clou i utlandet säljs till ett genomsnittspris på omkring 400 DKK. Vi har tagit in en liten pall till ett MYCKET bättre pris.
Vi befinner oss hos det charmiga familjedomänet Prudhon & Fils, som gränsar till de världsberömda områdena Meursault, Chassagne-Montrachet och Puligny-Montrachet. I det allt för förbisedd Saint-Aubin gör de sin 1er Cru Sentier du Clou från en mikroparcel på bara 1,5 hektar. Det helt extraordinära i det här fallet är de upp till 80 år gamla vinstockarna, som levererar små och smakkoncentrerade Pinot Noir-druvor. Endast ett fåtal bourgogneproducenter väljer frivilligt att låta vinstockarna bli SÅ gamla, eftersom avkastningen sjunker dramatiskt. Däremot ökar kvaliteten avsevärt.
Den lyxiga bourgognen får 15–18 månaders lagring på främst använda burgundiska ekfat om 228 liter. Föregående årgång fick imponerande 94 poäng från James Suckling, som hyllade ”Sentier du Clou” för dess sammetslena textur och lagringspotential. Här får du chansen till den lika utmärkta årgången 2023.
…
Njut gärna av den till biffar, fågelvilt, ankbröst, tonfisk, lax, lättare svamprätter eller ost. Servera vid 14–17°C
Hur smakar Domaine Henri Prudhon & Fils Saint-Aubin 1er Cru Sentier du Clou 2023?
Henri Prudhon 1er Cru Sentier du Clou 2023 imponerar redan vid upphällningen med sin fängslande mörka körsbärsröda färg. Doften utstrålar klassisk stor Bourgogne med eleganta, parfymerade aromer av violer och rosor, crème de cassis, mörka plommon, vilda skogsbär och finessrika fatkryddiga toner av vanilj och lakrits från fatlagringen. Vinet landar i munnen med en 1er Cru-klass och bjuder på saftig, charmig bärfrukt som följs av silkeslena tanniner och mineralitet av skogsbotten. Den långa finishen kryddas av vackra nyanser av kaffe, cederträ och en aning torkade örter. Fantastisk Bourgogne-upplevelse till ett fyndpris! Drick nu, eller lagra 8–10 år från skördeåret.
Smaknoter
Plommon
Cederträ
Choklad
Jordgubbe
Röda körsbär
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Henri Prudhon & Fils Saint-Aubin 1er Cru Sentier du Clou 2023 passar bra till...
Hur är Domaine Henri Prudhon & Fils Saint-Aubin 1er Cru Sentier du Clou 2023 framställt?
Vinet är gjort på 100% Pinot Noir, som familjen Prudhon handplockar från 40–80 år gamla vinstockar från den 1er Cru-klassificerade enkelparcellen Sur Le Sentier du Clou. Den endast 1,5 hektar stora parcellen på 1er Cru-marken ligger på en sluttning med ler- och kalkstensjord, mellan Saint Aubin och Gamay.
Efter några dagars kallmaceration spontanjäser vinet i ståltank med terroirens och vinkällarens egen jäst. En 10–12 dagars kontakt med druvskalen ger extra färg och struktur åt vinet, som pressas varsamt i en "pneumatisk" membranpress. Därefter följer 15–18 månaders lagring på främst använda 228‑liters burgundiska ekfat.
Om Henri Prudhon & Fils
”One of the bright, shining stars of the up-and-coming appellation of Saint-Aubin” – Robert Parker
“A thoroughly reliable source” – Great Domaines of Burgundy
”Well-made, stylish red and white Saint-Aubin” – Serena Sutcliffe
Domaine Prudhon & Fils har sitt säte i Saint-Aubin – mitt i hjärtat av de världsberömda vitvinsområdena Meursault, Chassagne-Montrachet och Puligny-Montrachet. Vingården grundades av Henri Prudhon när han gifte sig 1945. Han överlämnade domänen till sin son, Gerard, som redan i mycket ung ålder arbetat tillsammans med sin far på gården. Under lång tid producerade de inte vin under eget namn utan sålde i stället druvmust vidare.
Under 1980‑talet köpte de upp vinmarker i Saint-Aubin, Chassagne-Montrachet och Puligny-Montrachet. Redan då var gården känd för att producera prisvärda viner och vinerna exporterades i stor omfattning till utlandet.
Idag drivs domänen av Gerards två barn, Vincent och Philippe, som utbildat sig inom respektive marknadsföring och enologi. De förfogar idag över 14,5 hektar vinmarker och producerar årligen omkring 90 000 flaskor vin. Det utländska intresset för familjens viner har inte minskat med åren, och de exporterar hela 85 % av sin produktion till länder med stort intresse för Bourgogne.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener