
Dominio del Aguila Picaro Clarete 2015 - Økologisk Rosé 5 Liter
Picaro Clarete er ingen normal rosé. Det er en smagskoncentreret, saftig og yderst kompleks vin, lavet på druer fra +60 år gamle vinstokke.
Meget få rosévine bliver bedre af at blive gemt. Picaro rosé frigives drikkemoden med alder - og kan udvikle sig yderligere over mange år!
Smagenote
Smuk pinkfarvet i glasset. Den elegante næse lokker med friske aromaer af hvide blomster, blodappelsin, fersken og røde bær, samt komplekse undertoner af røg, søde krydderier og frisk havbrise. Intens og lækker i munden med forførende bærnoter, frisk sprødhed samt en lang og let krydret finish. Drik nu, eller gem 8-10 år fra høståret.
Anmeldelser af Dominio del Aguila Picaro Clarete 2015
93/100 Robert Parker
"The delicious rosé-like 2015 Pícaro del Águila Clarete was produced with the juice of about one-third Tempranillo, one-third Albillo and one-third other grapes from old vines planted in certified organically farmed old vineyards. So, it's not a rosé, it's a clarete, fermented in oak vats for eight to nine months and matured for a further 16 months in oak barrels. Even within the rounder style of 2015, the Clarete seems to have bright freshness, and the wine feels very lively, intense and nuanced, still young. This is delicious, but my experience tells me this wine will be even better in a couple more years. I've had wines like these 15 years after the vintage, and they develop more finesse and feel more like a white. This is more polished and approachable than previous vintages. It's hard to find someone who doesn't like or is not impressed by this wine. I wish more were produced in this style. 6,435 bottles and 85 magnums were filled in January 2017."
Anbefales til tapas, skinke, pølse, lyst kød og modne oste. Nyd vinen ved 12-15 °C.
Picaro del Aguila Clarete er fremstillet på Tempranillo og Albillo samt en mindre andel samplantet Garnacha og Bobal. De økologisk dyrkede druer høstes fra +60 år gamle vinstokke, som vokser på kalkholdige marker i 800-900 meters højde. To dages ”whole-cluster”-maceration på ståltank bliver fulgt af spontangæring samt 12 mdrs. modning på egetræsfade.
Dominio del Aguila – husk navnet! – har på få år præsteret, hvad ingen hidtil troede muligt: at opnå Parker-ratings på niveau med legendariske Vega Sicilia! Dominio del Aguila blev grundlagt i 2010, og drives af parret Jorge Monzón og Isabel Rodero.
Jorge Monzón fra Dominio del Aguila er ønologuddannet i Frankrig – og har årelang erfaring fra hhv. Domaine de la Romanée-Conti og Bodegas Vega Sicilia. Sådan smager ren verdensklasse!
Dominio del Aguila Picaro Clarete 2015 - Økologisk Rosé 5 Liter passar bra till...
Om Dominio del Aguila

Dominio del Aguila – kom ihåg namnet! – har på några år presterat det som ingen tidigare trodde var möjligt: att uppnå Parker-ratings på nivå med de mest legendariska namnen i Ribera del Duero. Ingen nämnd, ingen glömd! Dominio del Aguila grundades 2010 och drivs av paret Jorge Monzón och Isabel Rodero.
Aguila är en ny, familjeägd vingård i den idylliska byn La Aguilera i Ribera del Duero. Jorge Monzón kommer från en lång rad vinmakare, så det finns en djup tradition för vin i hans familj. Jorge är enologutbildad vid universitet i både Bordeaux och Bourgogne i Frankrike och har många års erfarenhet från både Domaine de la Romanée-Conti och Bodegas Vega Sicilia. Spanska viner i obestridlig världsklass...
Dominio del Aguila äger 30 hektar mycket gamla vinstockar, där många är långt över 50 år och några ända upp till 150 år gamla. Största delen av deras vinstockar odlas certifierat ekologiskt med ständigt fokus på att skona och bevara naturen så bra som möjligt. Jorge flirtar med biodynamiska principer, där han istället för att använda bekämpningsmedel använder örtsafter som avskräcker skadedjur på vinstockarna.
Jorge och Isabel, hans hustru, efterlever ett ”artisinal winemaking”-koncept. Istället för moderna och effektiva metoder för avstjälkning och pressning av druvor trampas musten ut med människofötter, fortfarande med stjälkarna kvar. Allt de gör är en ”homage” till naturen och dess gåvor – och alltid med traditionen i åtanke. Den malolaktiska jäsningen sker ”En Barrica”, och därefter lagras vinet på fat i upp till 50 månader för vissa viner. Jäsningen äger rum i de gamla gallerierna från 1500-talet, som har byggts om till vinkällare. Gården har också renoverats från sitt tidigare trista skick till en vingård som nu sjuder av liv.
I samma anda som i druvodlingen filtreras eller klarnas inte vinet innan det buteljeras. Visionen är att producera intensiva, långlivade och eleganta viner som också kan avnjutas redan nu.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential


