
Fontalpino Chianti Classico 2019 ØKO
"95 points. Superb” – Wine Enthusiast Vintage Chart
Tre toppmarker. En toppårgång. Och ett hav av fina betyg... då känner vi den igen!
Danmarks bästa Chianti-köp, ekologiska Fontalpino Chianti Classico, är tillbaka med extra bravur i 2019 – hyllad av recensenterna som den bästa årgången sedan 2010.
Fontalpinos saftiga Sangiovese är essensen av Chianti Classico. Hemligheten är en trio av toppterroirer i berömda Catelnuova Berardenga och en duo av Italiens bästa vinmakare i källaren.
Här får vinmakaren Gioia Cresti nämligen hjälp av sin make, legenden Carlo Ferrini, som – som ”Italiens Bedste Winemaker” – har otaliga 100-poängsviner på sitt samvete.
Därför förstår man vinets framgång, som årgång efter årgång ryker iväg. Vi säger ”grazie mille” till Gioia och Carlo Ferrini för att kunna erbjuda topp-Chianti till så kundvänliga priser.
Den saftiga Chianti kan enkelt avnjutas som ett mysglas, men är också utmärkt tillsammans med skinka, rött nötkött, italienska specialiteter, vilt, svamp och lagrade ostar. Njut av vinet vid 16–18 °C.
Hur smakar Fontalpino Chianti Classico 2019 ØKO?
Vid upphällning, glittrande mörk körsbärsfärg med fina violetta nyanser... Med näsan i glaset förflyttas du omedelbart till förtrollande Toscana... Vilda hallon, röda körsbär, violer, tranbär och svarta plommon, elegant infuserade med apelsinskal, rosmarin, timjan och kaffetoner från fatlagringen. I munnen utvecklas vinet silkeslent med en saftig fruktsmak som tonar ut med Sangioveses klassiska örtkrydda och ett perfekt balanserat tanninbett. Mums! Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Fontalpino Chianti Classico 2019 ØKO passar bra till...
Hur är Fontalpino Chianti Classico 2019 ØKO framställt?
Vinet är gjort på 100% Sangiovese från terroiren Petroio, Cerreto och Montegiachi - tre av Fontalpinos bästa ekologiska fält i Castelnuovo Berardenga. Den nordöstra orienteringen av fälten och tuff-, järn- och sandjordarna förklarar vinets svala, mineraliska elegans. Vinet jäser med 15 dagars hudkontakt och mognar sedan i 12 månader på medelstora franska tonneaux-fat innan det släpps till försäljning.
Druvor
SangioveseOm Fontalpino

”Castelnuovo Berardenga produces wines that are often described as having Brunello-like structures.” – Kerin O’Keefe, Wine Enthusiast
Vill du ha Chianti Classico med poäng, kraft och komplexitet som en seriös Brunello? I Toscanas hjärta, nära den historiska staden Castelnuovo Berardenga, hittar du Carpineta Fontalpino.
Vingården drivs av syskonparet Gioia och Filippo Cresti och är uppkallad efter de lokala carpini-träden samt en naturlig källa i närheten. Kärleken till naturen präglar också familjens viner, som alla görs på ekologiskt odlade druvor.
Vinmakare Gioia Cresti låter sina viner spontanjäsa med terroirens naturliga jäst, innan Chianti-vinerna mognar på medelstora franska ekfat, som populärt placerar vinstilen mitt emellan det klassiska och det moderna.
Det hör till historien att Gioia är gift med Italiens mest berömde vinmakare, Carlo Ferrini, som också naturligt hjälper till med vinframställningen.
Enskilda markvinerna Dofana och Monterperto uppgraderades 2018 till toppnivån ”Gran Selezione”, vilket är Chianti Classicos motsvarighet till “Grand Cru”. Man bör absolut också nämna Fontalpinos barriquelagrade supertoscaner Do Ut Des, som för en bråkdel av priset uppnått samma rating som kultvinet Ornellaia.
Gioia Crestis bubblande förkärlek för Champagne har banat väg för vinet ”Boulé”, som med 100 % Chardonnay och 24 månaders flaskmognad på jästresterna är det ultimata toskanska svaret på Champagne Blanc de Blancs. Salute!
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning


















