



Fontalpino Chianti Classico 2021 ØKO
95 poäng från världsmästaren Sommelier GardiniNotes Om du letar efter grädden av Chianti Classico har du kommit till rätt vin!
I det stora fältet av 650 testade Chianti Classico från den utmärkta nya 2021-årgången rankar den berömda italienska vinkritikern Daniele Cernelli från Doctor Wine Fontalpino Fontalpinos ekologiska Chianti Classico i sin personliga TOP 10.
James Suckling och Robert Parker är nästan lika entusiastiska. Klass förnekar inte sig själv. Detta är Fontalpinos perfekta uppföljare till sin föregångare, framröstad som ett av Toscanas 100 bästa viner av Gambero Rosso!
Vi talar till och med om 100% Sangiovese från Chianti Classicos sydligaste delområde, Castelnuovo Berardenga, där experter säger att vinerna uppnår Brunellos kraft och struktur:
"Castelnuovo Berardenga ligger i den yttersta södra delen av beteckningen och producerar viner som ofta beskrivs som Brunello-liknande strukturer." - Kerin O'Keefe, Wine Enthusiast
Vinet avslutas med 12 månader på franska ekfat i samarbete med Italiens kanske mest berömda 100-poängare, Carlo Ferrini.
Carlo är dock inte köpt och bunden av ett kontrakt som får priset på flaskan att skjuta i höjden, som så ofta händer när man anställer en skicklig vinmakare. Han hjälper till eftersom hans fru Gioia Cresti äger Fontalpino. Resultatet är ett värde i världsklass!
Den saftiga Chianti kan enkelt avnjutas som ett mysigt glas, men är också utmärkt till skinka, rött nötkött, italienska specialiteter, fågelvilt, svamp och mogna ostar. Njut av vinet vid 16-18°C.
Hur smakar Fontalpino Chianti Classico 2021 ØKO?
I glaset, en djärv och mörk körsbärsfärgad Chianti Classico med en fin violett nyans ... Näsan skickar tydliga signaler om stor Sangiovese, som 2021 övertygar med kraft och nyansrikedom på en aldrig tidigare skådad vacker nivå för prisklassen. Förtrollande aromer av viol, ros, rosmarin och timjan stiger upp ur glaset och blandas med krossade vildhallon, skogsbär, svarta körsbär, tranbär och plommon innan det hela sveps in i en elegant kryddig slöja av kaffe, rök och cederträ från fatlagringen... Vinet sveper som silke runt tungan, där den perfekt örtiga mörka körsbärsfrukten vibrerar med en underbar mineralisk nerv och energi. Klassisk supersaftig Chianti... som dröjer sig kvar så envist i eftersmaken att man lätt kan missta dess intensitet för Brunello. Ett toscanskt toppköp av galna dimensioner! Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Fontalpino Chianti Classico 2021 ØKO passar bra till...
Om Fontalpino

”Castelnuovo Berardenga produces wines that are often described as having Brunello-like structures.” – Kerin O’Keefe, Wine Enthusiast
Vill du ha Chianti Classico med poäng, kraft och komplexitet som en seriös Brunello? I Toscanas hjärta, nära den historiska staden Castelnuovo Berardenga, hittar du Carpineta Fontalpino.
Vingården drivs av syskonparet Gioia och Filippo Cresti och är uppkallad efter de lokala carpini-träden samt en naturlig källa i närheten. Kärleken till naturen präglar också familjens viner, som alla görs på ekologiskt odlade druvor.
Vinmakare Gioia Cresti låter sina viner spontanjäsa med terroirens naturliga jäst, innan Chianti-vinerna mognar på medelstora franska ekfat, som populärt placerar vinstilen mitt emellan det klassiska och det moderna.
Det hör till historien att Gioia är gift med Italiens mest berömde vinmakare, Carlo Ferrini, som också naturligt hjälper till med vinframställningen.
Enskilda markvinerna Dofana och Monterperto uppgraderades 2018 till toppnivån ”Gran Selezione”, vilket är Chianti Classicos motsvarighet till “Grand Cru”. Man bör absolut också nämna Fontalpinos barriquelagrade supertoscaner Do Ut Des, som för en bråkdel av priset uppnått samma rating som kultvinet Ornellaia.
Gioia Crestis bubblande förkärlek för Champagne har banat väg för vinet ”Boulé”, som med 100 % Chardonnay och 24 månaders flaskmognad på jästresterna är det ultimata toskanska svaret på Champagne Blanc de Blancs. Salute!
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Vikt
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Restsöcker
Syrainnehåll