



Fontalpino Chianti Classico Montaperto 2016 ØKO
Brunello, gå hem... Med hjälp av vädergudarna och GIODO:s 100-poängare Carlo Ferrini gör Cresti-familjen under fantomåret 2016 vad som förmodligen är deras största Chianti med ett enda varumärke hittills.
I en hård konkurrens med 40 toppviner imponerar Montaperto 2016 så mycket på Falstaffs panel att de ger vinet - #2 Chianti Classico från kultåren 2015 och 2016 - samma poäng som vinnaren! Detta kommer att ske under 2019. Idag rapporteras vinet som "slutsålt", "ej tillgängligt" i Europa.
Denna mer än 8 år gamla "Museum Release" består av återuppväckta flaskor som i hemlighet och under optimala förhållanden har vuxit sig ännu större i Fontalpinos egen skattkammare! När källarpartiet här också är slutsålt måste du bege dig till Hong Kong eller USA, där "Back Vintage" Montaperto 2016 kostar från $ 350 till $ 600 (!)
Vi hittar Montaperto terroir i Castelnuovo Berardenga toppzon, känd som platsen i Chianti Classico där Sangiovese uppnår kraften och strukturen i Brunello di Montalcino.
Montaperto är en sval och fossil terroir i frimärksstorlek på bara 3 hektar som 2016 producerade ett av de mest minnesvärda Sangiovese-vinerna som världen hittills har sett. Montaperto har varit ekologiskt certifierat sedan 2015 och är för närvarande klassificerat som "Grand Cru".
Med 97 poäng i Parker's Vintage Chart är 2016 millenniets bästa årgång i Chianti. Till följd av den sensationella kvaliteten och de extra höga betygen har efterfrågan exploderat.
Vi har tilldelats långt under en pall av Europas sista flaskor - först till kvarn gäller!
Njut av den till saftigt nötkött, örtkryddat lamm, vilt, italienska specialiteter, svamp och lagrade ostar. Avnjut vid 16-18°C.
Hur smakar Fontalpino Chianti Classico Montaperto 2016 ØKO?
Direkt från hällningen är Montaperto ungt och energiskt med en frisk körsbärsröd färg ... Underbart blommig och sval mineralisk näsa med super dofter av violer, rosor och våt kalksten som lindar sig runt Sangiovese rena körsbärsfrukt. En antydan till svart te och rostade kaffebönor... wow! Vinet smeker tungan som silke, medan frukten utvecklas med extraordinär kvalitet och finess. Lång och elegant avslutning med slank mineralitet, munvattnande friskhet och subtila fatkryddor som en avslutande hälsning. Världsklass! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Fontalpino Chianti Classico Montaperto 2016 ØKO passar bra till...
Om Fontalpino

”Castelnuovo Berardenga produces wines that are often described as having Brunello-like structures.” – Kerin O’Keefe, Wine Enthusiast
Vill du ha Chianti Classico med poäng, kraft och komplexitet som en seriös Brunello? I Toscanas hjärta, nära den historiska staden Castelnuovo Berardenga, hittar du Carpineta Fontalpino.
Vingården drivs av syskonparet Gioia och Filippo Cresti och är uppkallad efter de lokala carpini-träden samt en naturlig källa i närheten. Kärleken till naturen präglar också familjens viner, som alla görs på ekologiskt odlade druvor.
Vinmakare Gioia Cresti låter sina viner spontanjäsa med terroirens naturliga jäst, innan Chianti-vinerna mognar på medelstora franska ekfat, som populärt placerar vinstilen mitt emellan det klassiska och det moderna.
Det hör till historien att Gioia är gift med Italiens mest berömde vinmakare, Carlo Ferrini, som också naturligt hjälper till med vinframställningen.
Enskilda markvinerna Dofana och Monterperto uppgraderades 2018 till toppnivån ”Gran Selezione”, vilket är Chianti Classicos motsvarighet till “Grand Cru”. Man bör absolut också nämna Fontalpinos barriquelagrade supertoscaner Do Ut Des, som för en bråkdel av priset uppnått samma rating som kultvinet Ornellaia.
Gioia Crestis bubblande förkärlek för Champagne har banat väg för vinet ”Boulé”, som med 100 % Chardonnay och 24 månaders flaskmognad på jästresterna är det ultimata toskanska svaret på Champagne Blanc de Blancs. Salute!
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll