
Fontalpino Chianti Classico Montaperto 2016 ØKO Magnum
Wow! Brunello, gå hem... Med hjälp av vädergudarna och 100-poängaren Carlo Ferrini har Cresti-familjen under fantomåret 2016 skapat vad som förmodligen är deras största Chianti med ett enda varumärke hittills.
Montaperto är en sval och fossiliserad terroir i frimärksstorlek på bara 3 hektar som producerar några av de mest minnesvärda mineraliska och svalt blommiga Sangiovese i världen. På Fontalpino ekologiskt certifierad sedan 2015.
Med 97 poäng i Parker's Vintage Chart är 2016 millenniets bästa årgång i Chianti. Till följd av den sensationella kvaliteten och de extra höga betygen har efterfrågan exploderat. Vi har tilldelats betydligt färre flaskor än vanligt - först till kvarn gäller!
Njut av den till saftigt nötkött, örtkryddat lamm, vilt, italienska specialiteter, svamp och lagrade ostar. Avnjut vid 16-18°C.
Hur smakar Fontalpino Chianti Classico Montaperto 2016 ØKO Magnum?
Direkt från hällningen är Montaperto ungt och energiskt med en frisk körsbärsröd färg ... Underbart blommig och sval mineralisk näsa med super dofter av violer, rosor och våt kalksten som lindar sig runt Sangiovese rena körsbärsfrukt. En antydan till svart te och rostade kaffebönor... wow! Vinet smeker tungan som silke, medan frukten utvecklas med extraordinär kvalitet och finess. Lång och elegant avslutning med slank mineralitet, munvattnande friskhet och subtila fatkryddor som en avslutande hälsning. Världsklass! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Smaknoter
Plommon
Herbes de Provence
Kaffe
Röda körsbär
Tranbär
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Fontalpino Chianti Classico Montaperto 2016 ØKO Magnum passar bra till...
Om Fontalpino

”Castelnuovo Berardenga produces wines that are often described as having Brunello-like structures.” – Kerin O’Keefe, Wine Enthusiast
Vill du ha Chianti Classico med poäng, kraft och komplexitet som en seriös Brunello? I Toscanas hjärta, nära den historiska staden Castelnuovo Berardenga, hittar du Carpineta Fontalpino.
Vingården drivs av syskonparet Gioia och Filippo Cresti och är uppkallad efter de lokala carpini-träden samt en naturlig källa i närheten. Kärleken till naturen präglar också familjens viner, som alla görs på ekologiskt odlade druvor.
Vinmakare Gioia Cresti låter sina viner spontanjäsa med terroirens naturliga jäst, innan Chianti-vinerna mognar på medelstora franska ekfat, som populärt placerar vinstilen mitt emellan det klassiska och det moderna.
Det hör till historien att Gioia är gift med Italiens mest berömde vinmakare, Carlo Ferrini, som också naturligt hjälper till med vinframställningen.
Enskilda markvinerna Dofana och Monterperto uppgraderades 2018 till toppnivån ”Gran Selezione”, vilket är Chianti Classicos motsvarighet till “Grand Cru”. Man bör absolut också nämna Fontalpinos barriquelagrade supertoscaner Do Ut Des, som för en bråkdel av priset uppnått samma rating som kultvinet Ornellaia.
Gioia Crestis bubblande förkärlek för Champagne har banat väg för vinet ”Boulé”, som med 100 % Chardonnay och 24 månaders flaskmognad på jästresterna är det ultimata toskanska svaret på Champagne Blanc de Blancs. Salute!
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener