
Fontalpino Do Ut Des Rosso IGT 2015 Magnum
Drick "Do Ut Des" från en lyxig magnumflaska... I 2015 års Royal Vintage!
Medan den senaste årgången 2019 för närvarande flyger ut ur lagret med 95 poäng från Robert Parker, har Gioia Cresti varit i källaren för att hitta ett litet parti magnum från äldre årgångar. Här får du den fantastiskt recenserade årgången 2015, som efter nästan 10 år på jästfällningen är mjuk och redo att drickas som en stor Bordeaux Cru Classé. Vi har fått in totalt 10 flaskor, så det gäller att vara snabb!
Vi talar om ekologisk Super Tuscan i världsklass från Gioia Cresti och hennes berömda make Carlo Ferrrini, som gör den ikoniska 100-poängaren Brunello "GIODO"
En Super Tuscan-upplevelse i världsklass.
Njut av det till lamm eller saftigt nötkött med örter, fylliga pastarätter och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Fontalpino Do Ut Des Rosso IGT 2015 Magnum?
Do Ut Des 2015 kommer direkt från den imponerande magnumflaskan och uppvisar en mörk körsbärsröd färg med en begynnande tegelfärg vid kanten. Efter nästan 10 år på fat och flaska är doften fascinerande komplex! Svarta vinbär, mörka plommon, mynta och vissna blommor sprider sig och blandas med intensiva toner av engelsk lakrits, läder, fatkrydda, kaffe och torkat kött... Vinet ligger fett och läckert på tungan medan den kraftfulla mörka frukten erövrar resten av munnen. Stor, självsäker och Bordeaux-komplex avslutning med biffvänliga tanniner ... Gudomliga droppar från den förnämliga magnumflaskan. Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Smaknoter
Cederträ
Plommon
Rök
Vanilj
Vinbär
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Fontalpino Do Ut Des Rosso IGT 2015 Magnum passar bra till...
Om Fontalpino

”Castelnuovo Berardenga produces wines that are often described as having Brunello-like structures.” – Kerin O’Keefe, Wine Enthusiast
Vill du ha Chianti Classico med poäng, kraft och komplexitet som en seriös Brunello? I Toscanas hjärta, nära den historiska staden Castelnuovo Berardenga, hittar du Carpineta Fontalpino.
Vingården drivs av syskonparet Gioia och Filippo Cresti och är uppkallad efter de lokala carpini-träden samt en naturlig källa i närheten. Kärleken till naturen präglar också familjens viner, som alla görs på ekologiskt odlade druvor.
Vinmakare Gioia Cresti låter sina viner spontanjäsa med terroirens naturliga jäst, innan Chianti-vinerna mognar på medelstora franska ekfat, som populärt placerar vinstilen mitt emellan det klassiska och det moderna.
Det hör till historien att Gioia är gift med Italiens mest berömde vinmakare, Carlo Ferrini, som också naturligt hjälper till med vinframställningen.
Enskilda markvinerna Dofana och Monterperto uppgraderades 2018 till toppnivån ”Gran Selezione”, vilket är Chianti Classicos motsvarighet till “Grand Cru”. Man bör absolut också nämna Fontalpinos barriquelagrade supertoscaner Do Ut Des, som för en bråkdel av priset uppnått samma rating som kultvinet Ornellaia.
Gioia Crestis bubblande förkärlek för Champagne har banat väg för vinet ”Boulé”, som med 100 % Chardonnay och 24 månaders flaskmognad på jästresterna är det ultimata toskanska svaret på Champagne Blanc de Blancs. Salute!
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener