





Fontalpino Do Ut Des Rosso IGT 2020 ØKO
Det är inte svårt att förstå varför denna toscanska så ofta är slutsåld…
Sedan Do ut Des fick samma betyg som den 2 000 kronor dyra kultvinen Ornellaia, har Fontalpinos supertoscaner bekräftat världsklass med flera topprecensioner från de stora internationella kritikerna… I år igen med 94/100 från ingen mindre än Robert Parker!
Efterfrågan är extrem, eftersom kvaliteten och omdömena placerar Do Ut Des i toppskiktet sida vid sida med viner som kostar 3–4 gånger så mycket!
Kvaliteten är inget tillfälligt. Bakom den ekologiskt certifierade supertoscanan står vinmakaren Gioia Cresti och hennes berömde make Carlo Ferrrini, som har fått fler perfekta 100-poängsrecensioner än man lätt kan hålla räkning på.
Vinmakarparet triumferar återigen med franskinspirerade Do Ut Des 2020, som är gjord på en Bordeaux-blend av 33% Cabernet Sauvignon, 33% Merlot och 34% Petit Verdot.
Vinet sköts i källaren som en Bordeaux 1. Cru Classé med 18 månader på franska 225-liters barriquefat från Allier och Trochet. Resultatet andas mörk fruktkraft, gröna örter, fatkomplexitet och klass…
Vi tvekar inte en sekund med att ge dig Supervin.se:s unika garanti för en Supertoscansk smakupplevelse i en klass för sig i det här prisläget!
Njut av den till lamm eller saftigt nötkött med örter, kraftiga pastarätter och lagrade ostar. Servera vid 16–18°C
Hur smakar Fontalpino Do Ut Des Rosso IGT 2020 ØKO?
Do ut Des 2020 presenterar sig djärvt och dramatiskt svartlila i glaset ... Näsan utstrålar kraft och komplexitet med koncentrerade aromer av viol, svarta körsbär, fullmogna plommon, mynta, Herbes de Provence och svarta vinbär, följt av toner av skogsmark, läder och torkat kött, och lyxiga inslag av cederträ och rostade kaffebönor från den långa fatlagringen ... Supertoscan har en mjuk och majestätisk rikedom av mörk frukt på tungan, medan smaken utvecklas med saftiga svarta vinbär, söta fatkryddor och salta örter i en gudomligt komplex munfull av himmelriket. Hela härligheten övertrumfas av seriösa, biffvänliga tanniner i det minutlånga klimaxet ... Toscansk excellens och värde i världsklass! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Smaknoter
Cederträ
Herbes de Provence
Kaffe
Läder
Vinbär
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Fontalpino Do Ut Des Rosso IGT 2020 ØKO passar bra till...
Hur är Fontalpino Do Ut Des Rosso IGT 2020 ØKO framställt?
Vinet är gjort på en kraftfull Super Tuscan-blandning av de franska Bordeauxdruvorna Merlot (33%), Petit Verdot (34%) och 33% Cabernet Sauvignon (33%). Familjen Cresti skördar druvorna för hand från den sydostvända vingården Montaperti i södra Chianti Classico. De sandiga, steniga jordarna i terroiren och den höga planttätheten (som i Bordeaux) resulterar i en naturligt låg skördeavkastning av exceptionellt hög kvalitet.
Musten spontanjäses med de naturligt förekommande jäststammarna från terroir och vinkällare, medan 25 dagars maceration av druvskalen vid 28-30°C ger ett toppvin med stora extrakt av färg, smak och tannin. Vinet lagras först i 18 månader på franska 225-liters barriquefat från Allier och Trochet, följt av 6 månader på flaska innan det släpps till försäljning.
Om Fontalpino

”Castelnuovo Berardenga produces wines that are often described as having Brunello-like structures.” – Kerin O’Keefe, Wine Enthusiast
Vill du ha Chianti Classico med poäng, kraft och komplexitet som en seriös Brunello? I Toscanas hjärta, nära den historiska staden Castelnuovo Berardenga, hittar du Carpineta Fontalpino.
Vingården drivs av syskonparet Gioia och Filippo Cresti och är uppkallad efter de lokala carpini-träden samt en naturlig källa i närheten. Kärleken till naturen präglar också familjens viner, som alla görs på ekologiskt odlade druvor.
Vinmakare Gioia Cresti låter sina viner spontanjäsa med terroirens naturliga jäst, innan Chianti-vinerna mognar på medelstora franska ekfat, som populärt placerar vinstilen mitt emellan det klassiska och det moderna.
Det hör till historien att Gioia är gift med Italiens mest berömde vinmakare, Carlo Ferrini, som också naturligt hjälper till med vinframställningen.
Enskilda markvinerna Dofana och Monterperto uppgraderades 2018 till toppnivån ”Gran Selezione”, vilket är Chianti Classicos motsvarighet till “Grand Cru”. Man bör absolut också nämna Fontalpinos barriquelagrade supertoscaner Do Ut Des, som för en bråkdel av priset uppnått samma rating som kultvinet Ornellaia.
Gioia Crestis bubblande förkärlek för Champagne har banat väg för vinet ”Boulé”, som med 100 % Chardonnay och 24 månaders flaskmognad på jästresterna är det ultimata toskanska svaret på Champagne Blanc de Blancs. Salute!
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener





















