
Fontalpino Chianti Classico Montaperto 2017 ØKO
Kolla in de internationella topratingarna vid ”release-priser” från 345 till 375 kr per flaska… Nu kan du uppleva Fontalpinos ekologiska vingårdsvin Montaperto i sitt livs källarmogna form till ett extra förmånligt pris!
Detta sent frigivna parti från 2017 är en unik raritet ur familjen Crestis personliga bibliotek av gamla, lagringsvärda flaskor. Och resan mot topparna har bara just börjat...
Wine Spectator träffar mitt i prick i sin förutsägelse: Montaperto 2017 är fortfarande fylld av Sangiovese-charm, men efter flera års källarmognad på fat och flaska anas nu begynnande komplexa smaknyanser som tar helhetsupplevelsen upp på nivå med dyra Brunello di Montalcino!
Se fram emot en utsökt terroirvin från Chianti Classicos sydligaste subzon, Castelnuovo Berardenga, där Chianti enligt experter kommer närmast Brunello i kraft och struktur:
”Located in the extreme south of the denomination, Castelnuovo Berardenga produces wines that are often described as having Brunello-like structures.” – Kerin O’Keefe, Wine Enthusiast
Passar utmärkt till saftigt nötkött, örtkryddat lamm, vilt, italienska specialiteter, svamp och mogna ostar. Serveras vid 16–18°C.
Hur smakar Fontalpino Chianti Classico Montaperto 2017 ØKO?
Fontalpino Chianti Classico Montaperto 2017 presenterar sig elegant körsbärsröd med en inledande antydan av tegelfärg vid glasets kant. Doften visar Sangiovese i toppform med parfymartade torkade blommor, herbes de Provence‑lika örter, körsbär, tranbär och svarta plommon som harmonierar med komplexa nyanser av skogsbotten, läder, krossade stenar och lakrits samt en aning fatlagrad balsamico, mokka och choklad från lagringen på dyrbara franska ekfat. I munnen len och harmonisk med för den varma årgången förbluffande mineralisk friskhet, en effekt av Montaperto‑vinmarkens nordliga exponering. Här finns fortfarande stor Sangiovese‑fruktsjarm, men de källarmogna nyanserna börjar nu för allvar göra sig gällande i smakbilden. Pikanta örter, lyxiga fatkryddor och matvänliga tanniner avrundar elegant i den minutlånga eftersmaken. Japp, det är stor Chianti i glaset! Drick nu, eller lagra i mer än 20 år från skördeåret.
Smaknoter
Plommon
Herbes de Provence
Kaffe
Tranbär
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Fontalpino Chianti Classico Montaperto 2017 ØKO passar bra till...
Om Fontalpino

”Castelnuovo Berardenga produces wines that are often described as having Brunello-like structures.” – Kerin O’Keefe, Wine Enthusiast
Vill du ha Chianti Classico med poäng, kraft och komplexitet som en seriös Brunello? I Toscanas hjärta, nära den historiska staden Castelnuovo Berardenga, hittar du Carpineta Fontalpino.
Vingården drivs av syskonparet Gioia och Filippo Cresti och är uppkallad efter de lokala carpini-träden samt en naturlig källa i närheten. Kärleken till naturen präglar också familjens viner, som alla görs på ekologiskt odlade druvor.
Vinmakare Gioia Cresti låter sina viner spontanjäsa med terroirens naturliga jäst, innan Chianti-vinerna mognar på medelstora franska ekfat, som populärt placerar vinstilen mitt emellan det klassiska och det moderna.
Det hör till historien att Gioia är gift med Italiens mest berömde vinmakare, Carlo Ferrini, som också naturligt hjälper till med vinframställningen.
Enskilda markvinerna Dofana och Monterperto uppgraderades 2018 till toppnivån ”Gran Selezione”, vilket är Chianti Classicos motsvarighet till “Grand Cru”. Man bör absolut också nämna Fontalpinos barriquelagrade supertoscaner Do Ut Des, som för en bråkdel av priset uppnått samma rating som kultvinet Ornellaia.
Gioia Crestis bubblande förkärlek för Champagne har banat väg för vinet ”Boulé”, som med 100 % Chardonnay och 24 månaders flaskmognad på jästresterna är det ultimata toskanska svaret på Champagne Blanc de Blancs. Salute!
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll