



GIODO Brunello di Montalcino Magnum 2019 i trækasse
Sassicaia detroniserat och nedflyttat till andra plats... Som årets enda vin med perfekta 100/100 poäng kan Giodo Brunello di Montalcino 2019 firas som Italiens bästa vin 2024 på WinesCritic.com.
CARLO KUNDE INTE HÅLLA TYST!
Vi fick ett tidigt tips om Carlo Ferrinis exceptionella Giodo Brunello 2019 och hade "turen" att få tag på en begränsad batch innan vinet började samla 100-poängare efter 100-poängare efter 100-poängare...
Detta vin är historiskt unikt! Vi kan inte minnas någon liknande förförsäljning av något rött vin från Toscana - men efterfrågan på det perfekta och topprankade Brunello 2019 har blivit helt galen.
Därför kan vi inte nog understryka detta. För att säkra Carlos mest gudomliga Giodo, från ett av de bästa Brunello-åren i historien (ja, bättre än 2016!), tveka inte att agera RÄTT NU!
Om Brunello-årgången 2019: "Att utan tvekan anses vara ett av de bästa som någonsin gjorts, till och med bättre än 2016" - GardiniNotes
Njut av detta sublima toppvin till saftigt rött nötkött, lammrätter med örter, risotto, pasta med medelhavsörter och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C.
"Det har varit en fantastisk och viktig årgång för Giodo Brunello 2019. Våren var perfekt med både sol och regn, och sommaren var också perfekt. Hösten var torr före skörden. Under 2019 fungerade allt perfekt både i vingårdarna och i källaren." - Carlo Ferrini, Giodo
GIODO Brunello di Montalcino Magnum 2019 i trækasse passar bra till...
Hur är GIODO Brunello di Montalcino Magnum 2019 i trækasse framställt?
Vinet är gjort på 100% Sangiovese från Giodo-fältet i centrala Montalcino. Fältet sluttar 10% mot sydost och har en jordmån av porös och fossiliserad kalksten. Druvorna är ekologiskt odlade och vinet framställs med varsam "hands off"-vinframställning - ingen jästtillsats och kort maceration utan pumpning. Lagrad 36 månader på franska 500 liters ekfat och 12 månader på flaska.
Druvor
SangioveseOm Carlo Ferrini

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso
“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association
“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast
”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator
”Det här är min dröm,” avslöjar Carlo Ferrini. Italiens förmodligen mest kände vinmakare döljer inte att projektet Podere Giodo är personligt och mycket känslosamt.
Den toskanskfödda enologen har fler perfekta 100-poängsbedömningar på sitt CV än vi omedelbart kan hålla reda på. De flesta viner har han gjort åt andra, exempelvis Casanova di Neri, tills han runt sekelskiftet fick ekonomi och möjlighet att gå solo.
Projektet ger han namnet GIODO för att hedra sina föräldrar, GIOvanna och DOnatello, som under hårda förhållanden slet och släpade för att deras son skulle kunna få en utbildning:
“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini
Historien om Giodo i Montalcino börjar 2002, när Carlo Ferrini planterar 2 ha med noggrant utvalda Sangiovese‑kloner. År 2009 gör han sin första Brunello, och redan med 2010 blev det jackpot med perfekta 100 poäng från James Suckling.
Idag disponerar vingården, belägen mellan Sant'Angelo in Colle och Sant'Antimo, över 6 hektar. Från detta svala och solbelysta terroir frambringar Ferrini, med obarmhärtig druvselektion som katalysator, viner i världsklass. En strikt grön skörd eliminerar cirka 40 % av alla druvor, för att resten ska kunna mogna till perfektion.
Som ett resultat får Carlo Ferrinis Brunello nästan per automatik 100 poäng av de stora recensenterna. Han skulle kunna göra fler flaskor, men Brunello‑konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från Giodo‑marken som får ha Brunello på etiketten. Därför använder Carlo en del av markens ”100 point‑druvor” till att göra Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT. En aromatisk, frisk och nästan burgundiskt elegant tolkning av Sangiovese. Världsklass till ett attraktivt pris!
Senaste tillskottet, ”Alberelli di Giodo”, är Carlo Ferrinis sicilianska projekt högt uppe på vulkanen Etna. Från 1,5 hektar med 80 år gamla (pre‑phylloxera) buskvinstockar gör han ett av världens bästa rödviner på druvan Nerello Mascalese, som också kallas ”Siciliens Pinot Noir”. Redan i premiärårgången 2016 utsågs det till ”Årets italienska debutvin”. Succén följdes senare upp med Alberelli di Giodos eleganta vita vin på Etna‑specialiteten Carricante, som stilistiskt placerar sig mellan Riesling och Chablis.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener