
GIODO Toscana IGT 2012
11-årig källarskatt från 100-poängslegenden Carlo Ferrinis eget Brunellofält!
Produktionen 2012 var mikroskopisk, och de flesta flaskorna har sedan länge konsumerats med stort nöje. Du kan förmodligen räkna de återstående flaskorna i världen på några fingrar ... men vi har några gömda i källaren!
"Det här är min dröm" - Carlo Ferrini
Mannen bakom GIODO, Carlo Ferrini, är Italiens mest framgångsrika vinmakare med flera 100-poängsviner på sitt CV. De allra flesta gjordes för andra - tills Carlo som halvgammal man hade råd med sin egen drömterroir i frimärksstorlek, GIODO. En hyllning till hans mor GIOvanna och far DOnatello, som kämpade för att Carlo skulle få en utbildning under svåra omständigheter.
Sangiovese-druvorna plockas från samma fält som GIODO:s Brunello, men Carlo gör sitt Toscana IGT i en fruktigare stil med kortare fat- och flaskmognad. Häll upp ett glas av detta mogna mästerverk och njut av en Carlo Ferrini-upplevelse du aldrig kommer att glömma...
Rekommenderas till grillat nötkött, inälvor, lamm, italienska specialiteter, svamp och lagrade ostar. Njut av vinet vid 16-18°C.
Hur smakar GIODO Toscana IGT 2012?
När den 11-åriga GIODO hälls upp uppvisar den en elegant körsbärsröd färg med en mogen kant... Nosen är i toppform med aromer av torkade röda blommor, mogna skogsbär, svarta körsbär och plommon, som ger plats för mogna inslag av örter, tobak, balsamico, kaffesump och läder ... Vackert ren och harmonisk i gommen, med friskhet, frukt och källarlagrad komplexitet som samspelar vackert. Superb Sangiovese med de finaste silkestanninerna och smakrika örtkryddor i avslutet. Drick nu eller spara 12-15 år från skördeåret.
GIODO Toscana IGT 2012 passar bra till...
Om Carlo Ferrini

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso
“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association
“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast
”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator
”Det här är min dröm,” avslöjar Carlo Ferrini. Italiens förmodligen mest kände vinmakare döljer inte att projektet Podere Giodo är personligt och mycket känslosamt.
Den toskanskfödda enologen har fler perfekta 100-poängsbedömningar på sitt CV än vi omedelbart kan hålla reda på. De flesta viner har han gjort åt andra, exempelvis Casanova di Neri, tills han runt sekelskiftet fick ekonomi och möjlighet att gå solo.
Projektet ger han namnet GIODO för att hedra sina föräldrar, GIOvanna och DOnatello, som under hårda förhållanden slet och släpade för att deras son skulle kunna få en utbildning:
“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini
Historien om Giodo i Montalcino börjar 2002, när Carlo Ferrini planterar 2 ha med noggrant utvalda Sangiovese‑kloner. År 2009 gör han sin första Brunello, och redan med 2010 blev det jackpot med perfekta 100 poäng från James Suckling.
Idag disponerar vingården, belägen mellan Sant'Angelo in Colle och Sant'Antimo, över 6 hektar. Från detta svala och solbelysta terroir frambringar Ferrini, med obarmhärtig druvselektion som katalysator, viner i världsklass. En strikt grön skörd eliminerar cirka 40 % av alla druvor, för att resten ska kunna mogna till perfektion.
Som ett resultat får Carlo Ferrinis Brunello nästan per automatik 100 poäng av de stora recensenterna. Han skulle kunna göra fler flaskor, men Brunello‑konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från Giodo‑marken som får ha Brunello på etiketten. Därför använder Carlo en del av markens ”100 point‑druvor” till att göra Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT. En aromatisk, frisk och nästan burgundiskt elegant tolkning av Sangiovese. Världsklass till ett attraktivt pris!
Senaste tillskottet, ”Alberelli di Giodo”, är Carlo Ferrinis sicilianska projekt högt uppe på vulkanen Etna. Från 1,5 hektar med 80 år gamla (pre‑phylloxera) buskvinstockar gör han ett av världens bästa rödviner på druvan Nerello Mascalese, som också kallas ”Siciliens Pinot Noir”. Redan i premiärårgången 2016 utsågs det till ”Årets italienska debutvin”. Succén följdes senare upp med Alberelli di Giodos eleganta vita vin på Etna‑specialiteten Carricante, som stilistiskt placerar sig mellan Riesling och Chablis.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning