
GIODO Toscana IGT 2015
De sista flaskorna i Europa?
Visserligen har det varit en prövning att hålla händerna borta från Carlo Ferrinis helt utsökta Giodo Toscana IGT 2015. Men nu visar våra allra sista källarrester verkligen den excellens som gör 2015 till ett legendariskt Brunello-år.
Sangiovese-druvorna plockas från samma fält som Brunello med 100 poäng från samma årgång, men Carlo gör sitt Toscana IGT i en fruktigare stil med kortare fat- och flaskmognad. Och vilket fantastiskt toscanskt rött vin!
Är du ett fan av Brunello, galen i Toscana och galet kär i Sangiovese ... Så låt inte denna sällsynta källarskatt undgå dina kräsna och ombytliga smaklökar... Ren världsklass.
Rekommenderas till grillat nötkött, inälvor, lamm, italienska specialiteter, svamp och lagrade ostar. Njut av vinet vid 16-18°C.
Hur smakar GIODO Toscana IGT 2015?
Mousserande körsbärsröd med begynnande mogen kant.... Nosen utlovar superelegant Sangiovese med aromer av torkade rosenblad, tranbär, körsbär och björnbär som väller upp ur glaset tillsammans med djupa inslag av våt skogsmark, söta kryddor och inslag av mynta. .... Frisk, solmogen och ihållande i gommen, men framför allt oerhört elegant med en framväxande mogen komplexitet som får änglarna att sjunga. Perfekt balanserad avslutning med friskhet, örtiga toner och silkeslena tanniner. Bra vin! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
GIODO Toscana IGT 2015 passar bra till...
Om Carlo Ferrini

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso
“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association
“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast
”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator
”Det här är min dröm,” avslöjar Carlo Ferrini. Italiens förmodligen mest kände vinmakare döljer inte att projektet Podere Giodo är personligt och mycket känslosamt.
Den toskanskfödda enologen har fler perfekta 100-poängsbedömningar på sitt CV än vi omedelbart kan hålla reda på. De flesta viner har han gjort åt andra, exempelvis Casanova di Neri, tills han runt sekelskiftet fick ekonomi och möjlighet att gå solo.
Projektet ger han namnet GIODO för att hedra sina föräldrar, GIOvanna och DOnatello, som under hårda förhållanden slet och släpade för att deras son skulle kunna få en utbildning:
“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini
Historien om Giodo i Montalcino börjar 2002, när Carlo Ferrini planterar 2 ha med noggrant utvalda Sangiovese‑kloner. År 2009 gör han sin första Brunello, och redan med 2010 blev det jackpot med perfekta 100 poäng från James Suckling.
Idag disponerar vingården, belägen mellan Sant'Angelo in Colle och Sant'Antimo, över 6 hektar. Från detta svala och solbelysta terroir frambringar Ferrini, med obarmhärtig druvselektion som katalysator, viner i världsklass. En strikt grön skörd eliminerar cirka 40 % av alla druvor, för att resten ska kunna mogna till perfektion.
Som ett resultat får Carlo Ferrinis Brunello nästan per automatik 100 poäng av de stora recensenterna. Han skulle kunna göra fler flaskor, men Brunello‑konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från Giodo‑marken som får ha Brunello på etiketten. Därför använder Carlo en del av markens ”100 point‑druvor” till att göra Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT. En aromatisk, frisk och nästan burgundiskt elegant tolkning av Sangiovese. Världsklass till ett attraktivt pris!
Senaste tillskottet, ”Alberelli di Giodo”, är Carlo Ferrinis sicilianska projekt högt uppe på vulkanen Etna. Från 1,5 hektar med 80 år gamla (pre‑phylloxera) buskvinstockar gör han ett av världens bästa rödviner på druvan Nerello Mascalese, som också kallas ”Siciliens Pinot Noir”. Redan i premiärårgången 2016 utsågs det till ”Årets italienska debutvin”. Succén följdes senare upp med Alberelli di Giodos eleganta vita vin på Etna‑specialiteten Carricante, som stilistiskt placerar sig mellan Riesling och Chablis.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning