





GIODO La Quinta Toscana IGT 2020
2020 må vara en toskansk kraftårgång, men Carlo Ferrinis GIODO-viner garanterar alltid unik finess ...
Sedan Carlo Ferrinis för nästan 20 år sedan blev hänförd av en ung 1990 Château Margaux har han varit besatt av att producera röda viner med samma svävande elegans. Och du kan smaka på det!
Sangiovese insvept i fransk elegans? Ja, man skulle nästan kunna missta sig på ursprunget... Men den klassiska örtdoften av Sangiovese går inte att ta miste på!
Italiens främsta stjärnvinmakare, Carlo Ferrini, har flera 100-poängare på sitt CV. GIODO är Ferrinis alldeles egna projekt, hans hjärnsköld, där han har planterat ett antal utvalda Sangiovese-kloner på ett litet fält i centrala Montalcino. Härifrån skördar han druvorna till sina IGT-viner och sin legendariska Brunello.
Som att sätta tänderna i ett moget morellerikörsbär. Saftig, fräsch - och lite syndig. Ett fantastiskt glas!
Rekommenderas till grillat nötkött, inälvor, vilt, lamm, italienska specialiteter, svamp och lagrade ostar. Njut av vinet vid 16-18°C.
Hur smakar GIODO La Quinta Toscana IGT 2020?
I glaset uppvisar GIODO La Quinta 2020 en lockande mörk körsbärsröd färg.... Nosen går rakt på sak med ung charmig frukt som vill ta sig fram i världen! Färska violer, tranbär, vildhallon, röda och svarta körsbär spricker upp ur glaset, medan kryddiga medelhavsörter, lakrits, kaffe, tobak, läder och skogsmark ger upplevelsen ett utsökt djup och komplexitet. På tungan, mjuk och koncentrerad med en generös mängd saftighet och en fantastisk elegans. Den långa avslutningen bygger med komplexitet, djup och matvänliga tanniner som kommer att göra de flesta Brunello-viner avundsjuka ... Sangiovese i toppklass! Drick nu eller spara +10 från skördeåret.
GIODO La Quinta Toscana IGT 2020 passar bra till...
Om Carlo Ferrini

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso
“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association
“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast
”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator
”Det här är min dröm,” avslöjar Carlo Ferrini. Italiens förmodligen mest kände vinmakare döljer inte att projektet Podere Giodo är personligt och mycket känslosamt.
Den toskanskfödda enologen har fler perfekta 100-poängsbedömningar på sitt CV än vi omedelbart kan hålla reda på. De flesta viner har han gjort åt andra, exempelvis Casanova di Neri, tills han runt sekelskiftet fick ekonomi och möjlighet att gå solo.
Projektet ger han namnet GIODO för att hedra sina föräldrar, GIOvanna och DOnatello, som under hårda förhållanden slet och släpade för att deras son skulle kunna få en utbildning:
“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini
Historien om Giodo i Montalcino börjar 2002, när Carlo Ferrini planterar 2 ha med noggrant utvalda Sangiovese‑kloner. År 2009 gör han sin första Brunello, och redan med 2010 blev det jackpot med perfekta 100 poäng från James Suckling.
Idag disponerar vingården, belägen mellan Sant'Angelo in Colle och Sant'Antimo, över 6 hektar. Från detta svala och solbelysta terroir frambringar Ferrini, med obarmhärtig druvselektion som katalysator, viner i världsklass. En strikt grön skörd eliminerar cirka 40 % av alla druvor, för att resten ska kunna mogna till perfektion.
Som ett resultat får Carlo Ferrinis Brunello nästan per automatik 100 poäng av de stora recensenterna. Han skulle kunna göra fler flaskor, men Brunello‑konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från Giodo‑marken som får ha Brunello på etiketten. Därför använder Carlo en del av markens ”100 point‑druvor” till att göra Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT. En aromatisk, frisk och nästan burgundiskt elegant tolkning av Sangiovese. Världsklass till ett attraktivt pris!
Senaste tillskottet, ”Alberelli di Giodo”, är Carlo Ferrinis sicilianska projekt högt uppe på vulkanen Etna. Från 1,5 hektar med 80 år gamla (pre‑phylloxera) buskvinstockar gör han ett av världens bästa rödviner på druvan Nerello Mascalese, som också kallas ”Siciliens Pinot Noir”. Redan i premiärårgången 2016 utsågs det till ”Årets italienska debutvin”. Succén följdes senare upp med Alberelli di Giodos eleganta vita vin på Etna‑specialiteten Carricante, som stilistiskt placerar sig mellan Riesling och Chablis.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener