



GIODO La Quinta Toscana IGT 2021
Japp, 2021 är en fantastisk toskansk årgång, och detta gäller särskilt för Sangiovese.
Kvaliteten förvånar från första klunken av La Quinta 2021 från Italiens stora 100-poängare, Carlo Ferrini. GIODO är Ferrinis alldeles egna projekt, hans hjärnsköld, där han har planterat ett antal utvalda Sangiovese-kloner på ett litet fält i centrala Montalcino. Härifrån skördar han druvorna till sina IGT-viner och sin legendariska Brunello.
Sedan Carlo Ferrini för snart 20 år sedan blev hänförd av en ung 1990 Château Margaux har han varit besatt av att producera röda viner med samma svävande elegans. Och du kan känna smaken av det!
Sangiovese insvept i fransk elegans? Ja, man skulle nästan kunna missta sig på ursprunget... Men den klassiska örtiga näsan av Sangiovese kan inte förnekas!
....
Rekommenderas till grillat nötkött, inälvor, vilt, lamm, italienska specialiteter, svamp och lagrade ostar. Njut av vinet vid 16-18°C.
Hur smakar GIODO La Quinta Toscana IGT 2021?
Vid hällning presenterar La Quinta 2021 sig som en mousserande mörk körsbärsröd med violetta nyanser.... Näsan är fullpackad med livlig ung charmig frukt som lovar Sangiovese i den seriösa Brunello-klassen ... Nyplockade violer, syrliga tranbär, vilda skogsbär och hinkvis med röda och svarta körsbär spricker upp ur glaset, medan eleganta medelhavsörter, lakrits, kaffe, tobak, läder och skogsmark ger doften djup och komplexitet. Intensiv på tungan med förnämlig finess och full smak av Sangioveses ungdomliga juice charm. Den långa avslutningen bygger snyggt med komplexitet, djup och matvänliga tanniner som kommer att göra de flesta Brunelloviner avundsjuka ... Sangiovese i världsklass. Drick nu eller spara +10 från skördeåret.
GIODO La Quinta Toscana IGT 2021 passar bra till...
Hur är GIODO La Quinta Toscana IGT 2021 framställt?
2021 Toscana IGT är tillverkat av 100% Sangiovese från det 3 hektar stora Giodo-fältet i centrala Montalcino. Fältet sluttar 10% mot sydost och har en jordmån av porös och fossiliserad kalksten. Druvorna odlas ekologiskt och vinet framställs med varsam "hands off"-vinframställning - ingen tillsats av jäst och en kort macerationstid, utan pumpning. Lagrat i 12 månader på franska ekfat och cirka 6 månader på flaska före lansering.
Druvor
SangioveseOm Carlo Ferrini

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso
“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association
“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast
”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator
”Det här är min dröm,” avslöjar Carlo Ferrini. Italiens förmodligen mest kände vinmakare döljer inte att projektet Podere Giodo är personligt och mycket känslosamt.
Den toskanskfödda enologen har fler perfekta 100-poängsbedömningar på sitt CV än vi omedelbart kan hålla reda på. De flesta viner har han gjort åt andra, exempelvis Casanova di Neri, tills han runt sekelskiftet fick ekonomi och möjlighet att gå solo.
Projektet ger han namnet GIODO för att hedra sina föräldrar, GIOvanna och DOnatello, som under hårda förhållanden slet och släpade för att deras son skulle kunna få en utbildning:
“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini
Historien om Giodo i Montalcino börjar 2002, när Carlo Ferrini planterar 2 ha med noggrant utvalda Sangiovese‑kloner. År 2009 gör han sin första Brunello, och redan med 2010 blev det jackpot med perfekta 100 poäng från James Suckling.
Idag disponerar vingården, belägen mellan Sant'Angelo in Colle och Sant'Antimo, över 6 hektar. Från detta svala och solbelysta terroir frambringar Ferrini, med obarmhärtig druvselektion som katalysator, viner i världsklass. En strikt grön skörd eliminerar cirka 40 % av alla druvor, för att resten ska kunna mogna till perfektion.
Som ett resultat får Carlo Ferrinis Brunello nästan per automatik 100 poäng av de stora recensenterna. Han skulle kunna göra fler flaskor, men Brunello‑konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från Giodo‑marken som får ha Brunello på etiketten. Därför använder Carlo en del av markens ”100 point‑druvor” till att göra Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT. En aromatisk, frisk och nästan burgundiskt elegant tolkning av Sangiovese. Världsklass till ett attraktivt pris!
Senaste tillskottet, ”Alberelli di Giodo”, är Carlo Ferrinis sicilianska projekt högt uppe på vulkanen Etna. Från 1,5 hektar med 80 år gamla (pre‑phylloxera) buskvinstockar gör han ett av världens bästa rödviner på druvan Nerello Mascalese, som också kallas ”Siciliens Pinot Noir”. Redan i premiärårgången 2016 utsågs det till ”Årets italienska debutvin”. Succén följdes senare upp med Alberelli di Giodos eleganta vita vin på Etna‑specialiteten Carricante, som stilistiskt placerar sig mellan Riesling och Chablis.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Syrainnehåll
















