





GIODO La Quinta Toscana IGT 2023 Magnum i trækasse
"Förväntningarna är höga ..." - Wine Searcher om årgång 2023 i Toscana
Exklusiv magnumflaska GIODO "La Quinta" 2023! Hur mycket du än granskar etiketten kommer du inte att hitta "Brunello" någonstans, även om smaken utstrålar 500-kronors Sangivese från Montalcionos fäste. Vad är hemligheten?
För det första är mannen bakom vinet kanske Italiens mest dekorerade vinmakare med fler 100-poängare än vi kan hålla reda på. För det andra är råmaterialet för GIODO "La Quinta" obestridligen i världsklass. Druvorna skördas från samma GIODO-fält från vilket Carlo gör sin ikoniska Brunello med 100 poäng.
Carlo skulle kunna (och skulle förmodligen vilja) göra fler GIODO Brunello, men det officiella Brunello-konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från GIODO-egendomen som får ha Brunello på etiketten. Det är därför han använder några av druvorna från samma fält för att göra GIODO La Quinta.
Därför ska man inte se det här som ett andravin i klassisk mening, utan som ett vin som är helt sitt eget. Med 12 månaders lagring på franska ekfat och amfora skapar han en Sangiovese som är så raffinerad och elegant att man nästan skulle kunna tro att den har burgundiska egenskaper. Men lyckligtvis kan Sangiovese klassiska växtbaserade näsa inte förnekas!
Sedan Carlo Ferrini för snart 20 år sedan blev hänförd av en ung 1990 Château Margaux har han varit besatt av att producera röda viner med samma svävande elegans. Och så snart du lägger det i ditt glas förstår du varför Robert Parker nyligen gav La Quinta 94+ poäng, du kan smaka världsklass som utvecklas på tungan.
Rekommenderas till grillat nötkött, inälvor, vilt, lamm, italienska specialiteter, svamp och lagrade ostar. Njut av vinet vid 16-18°C.
Hur smakar GIODO La Quinta Toscana IGT 2023 Magnum i trækasse?
GIODO "La Quinta" 2023 öppnar med ett veritabelt Sangiovese-bombardemang av stora och komplexa aromer som snabbt väcker Brunello-associationer i ditt sinne ... Nyplockade violer, kryddiga tranbär, vilda skogsbär och hinkar med röda och svarta körsbär stiger upp, vilket leder till eleganta medelhavsörter, lakrits, kaffe, tobak, läder och skogsmarksmineralitet. Intensiv på tungan med förnämlig finess och full smak av Sangioveses ungdomliga juice charm. Den långa avslutningen bygger snyggt med komplexitet, djup och matvänliga tanniner som kommer att göra de flesta Brunelloviner avundsjuka. Prova GIODO La Quinta och smaka varför Parker och Suckling är galna i detta vin. Drick nu eller spara +10 från skördeåret.
Smaknoter
Lakrits
Läder
Röda körsbär
Vinbär
Svarta körsbär
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
GIODO La Quinta Toscana IGT 2023 Magnum i trækasse passar bra till...
Om Carlo Ferrini

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso
“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association
“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast
”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator
”Det här är min dröm,” avslöjar Carlo Ferrini. Italiens förmodligen mest kände vinmakare döljer inte att projektet Podere Giodo är personligt och mycket känslosamt.
Den toskanskfödda enologen har fler perfekta 100-poängsbedömningar på sitt CV än vi omedelbart kan hålla reda på. De flesta viner har han gjort åt andra, exempelvis Casanova di Neri, tills han runt sekelskiftet fick ekonomi och möjlighet att gå solo.
Projektet ger han namnet GIODO för att hedra sina föräldrar, GIOvanna och DOnatello, som under hårda förhållanden slet och släpade för att deras son skulle kunna få en utbildning:
“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini
Historien om Giodo i Montalcino börjar 2002, när Carlo Ferrini planterar 2 ha med noggrant utvalda Sangiovese‑kloner. År 2009 gör han sin första Brunello, och redan med 2010 blev det jackpot med perfekta 100 poäng från James Suckling.
Idag disponerar vingården, belägen mellan Sant'Angelo in Colle och Sant'Antimo, över 6 hektar. Från detta svala och solbelysta terroir frambringar Ferrini, med obarmhärtig druvselektion som katalysator, viner i världsklass. En strikt grön skörd eliminerar cirka 40 % av alla druvor, för att resten ska kunna mogna till perfektion.
Som ett resultat får Carlo Ferrinis Brunello nästan per automatik 100 poäng av de stora recensenterna. Han skulle kunna göra fler flaskor, men Brunello‑konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från Giodo‑marken som får ha Brunello på etiketten. Därför använder Carlo en del av markens ”100 point‑druvor” till att göra Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT. En aromatisk, frisk och nästan burgundiskt elegant tolkning av Sangiovese. Världsklass till ett attraktivt pris!
Senaste tillskottet, ”Alberelli di Giodo”, är Carlo Ferrinis sicilianska projekt högt uppe på vulkanen Etna. Från 1,5 hektar med 80 år gamla (pre‑phylloxera) buskvinstockar gör han ett av världens bästa rödviner på druvan Nerello Mascalese, som också kallas ”Siciliens Pinot Noir”. Redan i premiärårgången 2016 utsågs det till ”Årets italienska debutvin”. Succén följdes senare upp med Alberelli di Giodos eleganta vita vin på Etna‑specialiteten Carricante, som stilistiskt placerar sig mellan Riesling och Chablis.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener
Syrainnehåll