



GIODO Nerello Mascalese “Alberelli di GIODO" 2021
Flytande lava-mineralitet från 80-100 år gamla vinstockar på Etna-berget!
Om du vill smaka på det absolut bästa av Nerello Mascalese, även känd som Siciliens "Pinot Noir", behöver du inte leta längre än till Alberelli di Giodo 2021 från Italiens mest legendariska vinmakare, 100-poängsstjärnan Carlo Ferrini.
När Your WineGuides professionella panel blindprovar 46 röda och vita viner från Etna, vinner GIODO Nerello Mascalese "Alberelli di GIODO" 2021 lagrarna som testets bästa vin!
Glöm Barolo och Grand Cru Burgundy! Alberelli di GIODO maximerar alla parametrar för Grand Cru-kvalitet... En 2 hektar stor "nano-terroir" av gamla buskvinstockar ger Etnas största smäll av ett rött vin med silkeslen textur, koncentrerad finess och mineralelegans i världsklass.
I sin första årgång utsågs vinet till "Årets bästa italienska debutvin" och nu, fem årgångar senare, får det formidabla, vaxförseglade kultvinet strålande recensioner.
Om du är ett fan av Bourgogne, Barolo eller Brunello, kommer Alberelli di GIODO 2021 single vineyard-vinet att fängsla dig från första klunken!
......
Njut av det till ankbröst, grillad kyckling, ljust kött, fågelvilt och lätta pastarätter. Njut av vinet vid 15-17°C
Hur smakar GIODO Nerello Mascalese “Alberelli di GIODO" 2021?
"Alberelli di GIODO" presenterar sig i en elegant vinröd färg ... Den underbart mineraliska näsan kastar nästan vulkaniska stenfragment och glödande rök runt underbara bärnyanser av jordgubbar, tranbär, körsbär, örter och rostade kaffebönor ... Alberelli d Giodo flyter som mjukt silke över tungan, med det rödfruktade vulkaniska vinet som slår mineraliska slag med svansen ... Krut, våt skogsmark och aska blandas med subtila kryddiga inslag av mokka, anis och vanilj från fatet. Japp, det finns "etniska" läckerheter i glaset! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
GIODO Nerello Mascalese “Alberelli di GIODO" 2021 passar bra till...
Om Carlo Ferrini

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso
“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association
“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast
”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator
”Det här är min dröm,” avslöjar Carlo Ferrini. Italiens förmodligen mest kände vinmakare döljer inte att projektet Podere Giodo är personligt och mycket känslosamt.
Den toskanskfödda enologen har fler perfekta 100-poängsbedömningar på sitt CV än vi omedelbart kan hålla reda på. De flesta viner har han gjort åt andra, exempelvis Casanova di Neri, tills han runt sekelskiftet fick ekonomi och möjlighet att gå solo.
Projektet ger han namnet GIODO för att hedra sina föräldrar, GIOvanna och DOnatello, som under hårda förhållanden slet och släpade för att deras son skulle kunna få en utbildning:
“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini
Historien om Giodo i Montalcino börjar 2002, när Carlo Ferrini planterar 2 ha med noggrant utvalda Sangiovese‑kloner. År 2009 gör han sin första Brunello, och redan med 2010 blev det jackpot med perfekta 100 poäng från James Suckling.
Idag disponerar vingården, belägen mellan Sant'Angelo in Colle och Sant'Antimo, över 6 hektar. Från detta svala och solbelysta terroir frambringar Ferrini, med obarmhärtig druvselektion som katalysator, viner i världsklass. En strikt grön skörd eliminerar cirka 40 % av alla druvor, för att resten ska kunna mogna till perfektion.
Som ett resultat får Carlo Ferrinis Brunello nästan per automatik 100 poäng av de stora recensenterna. Han skulle kunna göra fler flaskor, men Brunello‑konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från Giodo‑marken som får ha Brunello på etiketten. Därför använder Carlo en del av markens ”100 point‑druvor” till att göra Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT. En aromatisk, frisk och nästan burgundiskt elegant tolkning av Sangiovese. Världsklass till ett attraktivt pris!
Senaste tillskottet, ”Alberelli di Giodo”, är Carlo Ferrinis sicilianska projekt högt uppe på vulkanen Etna. Från 1,5 hektar med 80 år gamla (pre‑phylloxera) buskvinstockar gör han ett av världens bästa rödviner på druvan Nerello Mascalese, som också kallas ”Siciliens Pinot Noir”. Redan i premiärårgången 2016 utsågs det till ”Årets italienska debutvin”. Succén följdes senare upp med Alberelli di Giodos eleganta vita vin på Etna‑specialiteten Carricante, som stilistiskt placerar sig mellan Riesling och Chablis.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Syrainnehåll