ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 14 timmar 54 min 18 sek

Tillbaka

GIODO Nerello Mascalese “Alberelli di GIODO" 2022

Italien

Italien, Sicilien

14% alk.

75 cl

ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 14 timmar 54 min 18 sek
1 fl. per st.
914,95 SEK
BÄSTA PRIS
6 fl. per st.
459,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
97 Point Vinonyme
Value: ★★★★★★ (6 ud af 6) Vinonyme
97 Point James Suckling
96 Point Winewherever, Rasmus Christensen
96 Point Vinhulen.dk
3 / 3 glas – BEDSTE ITALIENSKE VINE TESTET OG VURDERET I 2025 Vinhulen.dk
95 Point Michael Godel
95 Point Robert Parker
95 Point Flaskehalsen
Value: ★★★★★ Flaskehalsen
95 Point Vin.connaisseur
94+ Point The Drinks Business

Beställ före

8 timmar 24 min

så skickar vi det idag!

GIODO Nerello Mascalese “Alberelli di GIODO" 2022

Italien

Italien, Sicilien

14% alk.

75 cl

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Isak Broe Vinexpert DipWSET

"97 point. Prisvurdering: ★★★★★★ (6 ud af 6) Hold nu k… " - Vinonyme

"97 points. The aromas of ash and lava are so intense with cherries and graphite" - James Suckling

"96 point. Det her er noget af det bedste Nerello Mascalese jeg har smagt i lang tid. " - Winewherever, Rasmus Christensen

"96 point. 3 GLAS VINE 2025 | BEDSTE ITALIENSKE VINE TESTET OG VURDERET I 2025" - Vinhulen.dk

"95 points. Once tasted you are no longer who you once were." - Michael Godel

"95 points. Release Price: $90 ... one of the best made wines from the volcano on the market today. (vurderet ved ~585 kr.)" - Robert Parker

"95 point. Etna i storform" - Vin.connaisseur

"94+ points. VALUE PICK - Stars of the hors Bordeaux 2025" - The Drinks Business

Siciliens svar på Bourgognes Grand Cru... Levereras av Carlo Ferrini - ikonen bakom otaliga 100-poängare och perfekta Brunello-viner och flera utmärkelser som Italiens bästa vinmakare!

Silkeslena Alberelli di GIODO, som fått sitt namn efter 80-åriga "pre-phylloxera" buskvinstockar från 2 hektar 950 meter upp på Etna, utsågs vid lanseringen till "Årets bästa italienska debutvin".

Sedan dess har kvaliteten ökat explosionsartat år för år, och 2022 är i nivå med allt vi någonsin smakat från Etnas signaturdruva, Nerello Mascalese.

Bland dess närmaste grannar finns 100-poängsterroir Vigna Barbagalli. Men i själva verket är Ferrinis mikromärke lite för högt och nära vulkanens rökande toppkrater för att etiketten ska kunna bära Etna-beteckningen. Kompromisslösa Carlo kunde inte bry sig... Endast supermineraliteten och världsklassens kvalitet i glaset räknas här!

Om du vill smaka på den absoluta toppen av Nerello, även känd som Siciliens "Pinot Noir", kan du inte gå förbi gudavinet Alberelli di Giodo 2022. Gillar du Burgundy, Barolo eller Brunello? Detta vin kommer att fängsla dig från första klunken!

"Lägg ner Pinot Noir och gå bort från korkskruven. Det finns ett nytt ljusrött vin i stan, och jag säger det bara - det är bättre" Vine Pair

"Det är ingen slump att Etna-zonen kallas Italiens Bourgogne" Ian d'Agata

Njut av det till ankbröst, grillad kyckling, vitt kött, fågelvilt och lätta pastarätter. Njut av vinet vid 15-17°C

ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 14 timmar 54 min 18 sek
1 fl. per st.
914,95 SEK
BÄSTA PRIS
6 fl. per st.
459,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
97 Point Vinonyme
Value: ★★★★★★ (6 ud af 6) Vinonyme
97 Point James Suckling
96 Point Winewherever, Rasmus Christensen
96 Point Vinhulen.dk
3 / 3 glas – BEDSTE ITALIENSKE VINE TESTET OG VURDERET I 2025 Vinhulen.dk
95 Point Michael Godel
95 Point Robert Parker
95 Point Flaskehalsen
Value: ★★★★★ Flaskehalsen
95 Point Vin.connaisseur
94+ Point The Drinks Business

Beställ före

8 timmar 24 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av GIODO Nerello Mascalese “Alberelli di GIODO" 2022

97 Point

Vinonyme

Prisvurdering: ★★★★★★ (6 ud af 6 stjerner) Hold nu k… Det her er særegent. Så udtryksfuldt med en subtilt krudtet, nærmest æterisk, duft af vulkansk jord. Vinen går i et betagende aromatisk udbrud med violer, røde kirsebær, nelliker, vanilje, lakridsrod og en fin balsamisk tone. Knivskarp – med let fenolisk bitterhed, en præcis syre og tanniner så symbiotisk velintegrerede, at de nærmest smelter sammen i en elegant struktur. Den folder sig ud i lag på lag, og vokser for hver slurk. Fortryllende at drikke nu, men giv den gerne nogle år på bagen - hvis du kan vente!

Value: ★★★★★★ (6 ud af 6)

Vinonyme

97 Point

James Suckling

The aromas of ash and lava are so intense with cherries and graphite. Medium-bodied with a tight, compacted palate, chewy yet fine tannins and a lively finish. You can taste the high altitude and century-old vines.

96 Point

Winewherever, Rasmus Christensen

Det her er noget af det bedste Nerello Mascalese jeg har smagt i lang tid. Parfumeret, elegant og poleret. Svævende og let på fødderne. Saftig og let drikkelig. Den formår at balancere det rødfrugtede med det krydrede og resultatet er simpelthen betagende. Det her kunne jeg drikke littervis af.

96 Point

Vinhulen.dk

Rubinrød. Duften rummer røde kirsebær, røde bær i med florale indslag, krydderi, flintesten og en lethed i duften med mange nuancer. Smagen er frisk og rødfrugtet med fint afstemt syre og bid med elegant blødhed, florale indslag, flintesten, ristede noter og en herlig oplevelse af det faste med syre og kirsebær som Sangiovese, og de røde bær, charme, renhed og florale noter som Pinot Noir. Suppleres af flintesten og lette noter af fadlagringen. På en gang let og umådelig blød og dog fyldig og tæt med lang smag af frugt. Fremragende vin nu men vil udvikle sig yderligere. Drik 2025-2030.

3 / 3 glas – BEDSTE ITALIENSKE VINE TESTET OG VURDERET I 2025

Vinhulen.dk

95 Point

Michael Godel

From the same vineyard source as the carricante at 940m aboard Versante Nord above the allowed appellative DOC line in the vicinity of Rampante Contrada as well as Pietrdolce’s Barbagalli vineyard. Also Guardiola above but what all these frazione within this special part of Passopisciaro share in common is the pebbly-rocky basalt of a long ago Eta eruption. Here nerello mascalese glides like many others do but here also in wisdom and with experience to dictate its suave nature. Fluid and irrepressible, like a river that flows languid without interruption. Etna’s perfect signature red variety perfected by the hands that have guided its way. Spiced and chalky-peppery though so subtle and shadowy in such regard. Fine attack and retreat, rear-guard support, the palate fully surrounded, fed and nurtured. Here a nerello mascalese that makes you understand. Once tasted you are no longer who you once were. Alberelli di Giodo is considered in the conversation with Tenuta delle Terre Nere, Pietradolce and others, yet truth be told from 2022 it is so confidently situated on its own.

95 Point

Robert Parker

Release Price: $90 | From Tuscan winemaker Carlo Ferrini, who shares deep love for Sicily, the Alberelli di Giodo 2022 Nerello Mascalese (a production of 9,000 bottles all with a red wax capsule) is one of the best made wines from the volcano on the market today. Carlo Ferrini's signature touch adds an extra layer of dark fruit concentration and sweet spice. Indeed, the wine ages in 500- and 700-liter barrels for 18 months. Fruit comes from a 1.9-hectare site with 50- to 80-year-old plants at 560 to 850 meters in elevation on the north side of Etna. The tannins are expertly managed, and although you feel that.

95 Point

Flaskehalsen

Okay, altså … Nerello Mascalese har noget helt særligt over sig, som jeg ofte bliver meget imponeret over. Evnen til at kombinere den sicilianske varme og tørke med en friskhed fra højderne og den vulkanske jord, giver ofte en saftig stil, der på sin vis leder tankerne hen imod Pinot Noir, men som alligevel er helt sin egen, når de let svovlede og røgede noter giver en sublim dybde. Og når kvaliteten skrues helt op til toppen, så sker der altså for alvor underværker. Friskheden og letheden er karakteristisk, men samtidig har Alberelli di Giodo en unik og insisterende syre og kant, der overrasker på en meget lækker og forfriskende måde. Jeg er ikke meget for name-dropping, for jeg har den overbevisning, at et navn ikke smager af noget. Alligevel er det værd at nævne, at det er Carlo Ferrini, der er vinmager, for han har spundet guld og diamanter af mange andre druer i sin karriere. Her gør han det igen, for det her er en usædvanligt flot vin-oplevelse, der også koster en god slat penge. Men det er en vin, du vil huske i lang tid fremover, og den slags oplevelser er altså det hele værd. Normalpris kr. 599,95, Set til kr. 329,95 Supervin | 5 Stjerner – Imponerende kvalitet til prisen | 95 Pts. – Fremragende

Value: ★★★★★

Flaskehalsen

95 Point

Vin.connaisseur

Etna i storform – parfumeret, kompleks og dyb. Kirsebær, granit, urter og vulkansk røg. Tætpakket og rank med lang eftersmag. 1 stk 599,95 / 6 stk 329,95

94+ Point

The Drinks Business

(Terre Siciliane; 100% Nerello Mascalese from the upper planted slopes of Mount Etna at 950 metres above sea level; just 9000 bottles produced). An exquisite wine that is both so essentially expressive of its terroir and yet that also screams ‘Giodo’ in its clarity, focus and precision. This is incredibly luminous and the tannins are like little beads that seed a process of crystallisation in the mid-palate. Spicy, but with wild herbal notes too – eucalyptus oil, wild oregano and marjoram, maybe a little sage. The fruit is bright and crisp and crunchy – redcurrants and raspberries popping in the mouth spraying sapid fresh juice across the palate. There’s also a ferrous-manganese note to the minerality (though I suspect it comes from something altogether more volcanic). So fresh and so quaffably refreshing. As for the white, one can almost taste the altitude and the freshness of the nights that it locks into the grapes. Top value!

96 Point(tidigare årgång)

WinesCritic.com

It is precise and fruity in nature, showing notes of red plums, wild strawberries, pieces of citron, orange juice, pink grapefruit, guarana, and lemongrass. Clear and captivating, it demonstrates a level of cleanliness and sensory depth that is decidedly elegant. Medium-bodied, with perfectly ripe tannins of notable presence, it finishes with excellent dynamism, closing in a true and essential manner.

95 Point(tidigare årgång)

Din VinGuide

Vi smagte 2017, 2018, 2019 og 2021 af nerello mascalese. Noget af det flotteste, jeg meget længe har smagt fra Etna, så utroligt elegant og mineralsk samtidigt. Alle stod flot men 2017 måske allermest elegant.Flot dybde, intens i udtrykket, med roser og skovbærnoter. Pakket ind af en flot syre. En yderst elegant vin med flot dybde og tyngde.

Hur smakar GIODO Nerello Mascalese “Alberelli di GIODO" 2022?

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Isak Broe Vinexpert DipWSET

Alberelli di GIODO 2022 lockar fram elegant vinrött ur glaset ... Näsan är nästan skrämmande mineralisk, och med luften full av pyrande rök och virvlande vulkaniska stenfragment måste du nästan ducka huvudet i respekt! Sedan skruvar Carlo upp charmen med underbara aromatiska fruktsmaker av smultron, tranbär, körsbär, violer och örter, och avslutar med avlägsna inslag av choklad och rostade kaffebönor från fatlagringen... Alberelli d Giodo flyter som mjukt silke över tungan, med det rödfruktade vulkaniska vinet som slår mineraliska slag med svansen ... Krut, våt skogsmark och aska blandas med subtila kryddiga inslag av mokka, anis och vanilj från fatet. Japp, det finns "etniska" läckerheter i glaset! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.

Smaknoter

Tasting Note Icon

Kaffe

Tasting Note Icon

Röda körsbär

Tasting Note Icon

Rök

Tasting Note Icon

Tranbär

Tasting Note Icon

Våta stenar

Smakprofil

Mycket torr

Söt

Mycket lätt

Mycket kraftig

Mycket mjuk

Mycket tanninrik

GIODO Nerello Mascalese “Alberelli di GIODO" 2022 passar bra till...

Om Carlo Ferrini

image

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso

“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association

“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast

”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator

”Det här är min dröm,” avslöjar Carlo Ferrini. Italiens förmodligen mest kände vinmakare döljer inte att projektet Podere Giodo är personligt och mycket känslosamt. 

Den toskanskfödda enologen har fler perfekta 100-poängsbedömningar på sitt CV än vi omedelbart kan hålla reda på. De flesta viner har han gjort åt andra, exempelvis Casanova di Neri, tills han runt sekelskiftet fick ekonomi och möjlighet att gå solo.

Projektet ger han namnet GIODO för att hedra sina föräldrar, GIOvanna och DOnatello, som under hårda förhållanden slet och släpade för att deras son skulle kunna få en utbildning: 

“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini

Historien om Giodo i Montalcino börjar 2002, när Carlo Ferrini planterar 2 ha med noggrant utvalda Sangiovese‑kloner. År 2009 gör han sin första Brunello, och redan med 2010 blev det jackpot med perfekta 100 poäng från James Suckling.

Idag disponerar vingården, belägen mellan Sant'Angelo in Colle och Sant'Antimo, över 6 hektar. Från detta svala och solbelysta terroir frambringar Ferrini, med obarmhärtig druvselektion som katalysator, viner i världsklass. En strikt grön skörd eliminerar cirka 40 % av alla druvor, för att resten ska kunna mogna till perfektion. 

Som ett resultat får Carlo Ferrinis Brunello nästan per automatik 100 poäng av de stora recensenterna. Han skulle kunna göra fler flaskor, men Brunello‑konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från Giodo‑marken som får ha Brunello på etiketten. Därför använder Carlo en del av markens ”100 point‑druvor” till att göra Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT.  En aromatisk, frisk och nästan burgundiskt elegant tolkning av Sangiovese. Världsklass till ett attraktivt pris!

Senaste tillskottet, ”Alberelli di Giodo”, är Carlo Ferrinis sicilianska projekt högt uppe på vulkanen Etna. Från 1,5 hektar med 80 år gamla (pre‑phylloxera) buskvinstockar gör han ett av världens bästa rödviner på druvan Nerello Mascalese, som också kallas ”Siciliens Pinot Noir”. Redan i premiärårgången 2016 utsågs det till ”Årets italienska debutvin”. Succén följdes senare upp med Alberelli di Giodos eleganta vita vin på Etna‑specialiteten Carricante, som stilistiskt placerar sig mellan Riesling och Chablis.

Vindata

Vinet kommer från

Producent

Årgång

2022

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

14 %

Servering

14-17°C

Lagringspotential

+15 år fra høståret

Lagring

Fat-/ Ekfatslagring

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter

Syrainnehåll

5,9 g/L
Liknande produkter