
GIODO Nerello Mascalese “Alberelli di GIODO" 2022 Magnum i trækasse
Siciliens svar på burgundisk Grand Crui exklusiv magnumflaska... Levereras av Carlo Ferrini - ikonen bakom otaliga 100-poängare-perfekta Brunello-viner och flera utmärkelser som Italiens bästa vinmakare!
Silkeslena Alberelli di GIODO, som fått sitt namn efter 80-åriga "pre-phylloxera" buskvinstockar från 2 hektar 950 meter upp på Etna, utsågs vid lanseringen till "Årets bästa italienska debutvin".
Sedan dess har kvaliteten ökat explosionsartat år för år, och 2022 är i nivå med allt vi någonsin smakat från Etnas signaturdruva, Nerello Mascalese.
Bland dess närmaste grannar finns 100-poängsterroir Vigna Barbagalli. Men i själva verket är Ferrinis mikromärke lite för högt och nära vulkanens toppkrater för att etiketten ska kunna bära Etna-beteckningen. Kompromisslösa Carlo kunde inte bry sig... Endast supermineraliteten och världsklassens kvalitet i glaset räknas här!
Om du vill smaka på den absoluta toppen av Nerello, även känd som Siciliens "Pinot Noir", kan du inte gå förbi gudavinet Alberelli di Giodo 2022. Gillar du Burgundy, Barolo eller Brunello? Detta vin kommer att fängsla dig från första klunken!
"Lägg ner Pinot Noir och gå bort från korkskruven. Det finns en ny ljusröd i stan, och jag säger det bara - den är bättre" Vine Pair
"Det är ingen slump att Etna-zonen kallas för Italiens Bourgogne" Ian d'Agata
...
Njut av det till ankbröst, grillad kyckling, vitt kött, fågelvilt och lätta pastarätter. Njut av vinet vid 15-17°C
Hur smakar GIODO Nerello Mascalese “Alberelli di GIODO" 2022 Magnum i trækasse?
Alberelli di GIODO 2022 lockar fram elegant vinrött ur glaset ... Näsan är nästan skrämmande mineralisk, och med luften full av pyrande rök och virvlande vulkaniska stenfragment måste du nästan ducka huvudet i respekt! Sedan skruvar Carlo upp charmen med underbara aromatiska fruktsmaker av smultron, tranbär, körsbär, violer och örter, och avslutar med avlägsna inslag av choklad och rostade kaffebönor från fatlagringen... Alberelli d Giodo flyter som mjukt silke över tungan, med det rödfruktade vulkaniska vinet som slår mineraliska slag med svansen ... Krut, våt skogsmark och aska blandas med subtila kryddiga inslag av mokka, anis och vanilj från fatet. Japp, det finns "etniska" läckerheter i glaset!
Smaknoter
Kaffe
Röda körsbär
Rök
Tranbär
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
GIODO Nerello Mascalese “Alberelli di GIODO" 2022 Magnum i trækasse passar bra till...
Om Carlo Ferrini

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso
“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association
“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast
”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator
”Det här är min dröm,” avslöjar Carlo Ferrini. Italiens förmodligen mest kände vinmakare döljer inte att projektet Podere Giodo är personligt och mycket känslosamt.
Den toskanskfödda enologen har fler perfekta 100-poängsbedömningar på sitt CV än vi omedelbart kan hålla reda på. De flesta viner har han gjort åt andra, exempelvis Casanova di Neri, tills han runt sekelskiftet fick ekonomi och möjlighet att gå solo.
Projektet ger han namnet GIODO för att hedra sina föräldrar, GIOvanna och DOnatello, som under hårda förhållanden slet och släpade för att deras son skulle kunna få en utbildning:
“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini
Historien om Giodo i Montalcino börjar 2002, när Carlo Ferrini planterar 2 ha med noggrant utvalda Sangiovese‑kloner. År 2009 gör han sin första Brunello, och redan med 2010 blev det jackpot med perfekta 100 poäng från James Suckling.
Idag disponerar vingården, belägen mellan Sant'Angelo in Colle och Sant'Antimo, över 6 hektar. Från detta svala och solbelysta terroir frambringar Ferrini, med obarmhärtig druvselektion som katalysator, viner i världsklass. En strikt grön skörd eliminerar cirka 40 % av alla druvor, för att resten ska kunna mogna till perfektion.
Som ett resultat får Carlo Ferrinis Brunello nästan per automatik 100 poäng av de stora recensenterna. Han skulle kunna göra fler flaskor, men Brunello‑konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från Giodo‑marken som får ha Brunello på etiketten. Därför använder Carlo en del av markens ”100 point‑druvor” till att göra Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT. En aromatisk, frisk och nästan burgundiskt elegant tolkning av Sangiovese. Världsklass till ett attraktivt pris!
Senaste tillskottet, ”Alberelli di Giodo”, är Carlo Ferrinis sicilianska projekt högt uppe på vulkanen Etna. Från 1,5 hektar med 80 år gamla (pre‑phylloxera) buskvinstockar gör han ett av världens bästa rödviner på druvan Nerello Mascalese, som också kallas ”Siciliens Pinot Noir”. Redan i premiärårgången 2016 utsågs det till ”Årets italienska debutvin”. Succén följdes senare upp med Alberelli di Giodos eleganta vita vin på Etna‑specialiteten Carricante, som stilistiskt placerar sig mellan Riesling och Chablis.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener