Tillbaka

GIODO Nerello Mascalese “Alberelli di GIODO" 2022 Magnum i trækasse

Italien

Italien, Sicilien

14% alk.

150 cl

1 fl. per st.
2 654,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
95 Point Michael Godel
VALUE PICK - Stars of the hors Bordeaux 2025 Spring collection: 94+ The Drinks Business

Beställ före

4 timmar 50 min

så skickar vi det idag!

GIODO Nerello Mascalese “Alberelli di GIODO" 2022 Magnum i trækasse

Italien

Italien, Sicilien

14% alk.

150 cl

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Isak Broe Vinexpert DipWSET

"95 points. Fluid and irrepressible, like a river that flows languid without interruption. Etna’s perfect signature red variety perfected by the hands that have guided its way … Once tasted you are no longer who you once were." - Michael Godel

"94+ points. VALUE PICK - Stars of the hors Bordeaux 2025 Spring collection: An exquisite wine that is both so essentially expressive of its terroir and yet that also screams ‘Giodo’ in its clarity, focus and precision … Top value!" - The Drinks Business

Siciliens svar på burgundisk Grand Crui exklusiv magnumflaska... Levereras av Carlo Ferrini - ikonen bakom otaliga 100-poängare-perfekta Brunello-viner och flera utmärkelser som Italiens bästa vinmakare!

Silkeslena Alberelli di GIODO, som fått sitt namn efter 80-åriga "pre-phylloxera" buskvinstockar från 2 hektar 950 meter upp på Etna, utsågs vid lanseringen till "Årets bästa italienska debutvin".

Sedan dess har kvaliteten ökat explosionsartat år för år, och 2022 är i nivå med allt vi någonsin smakat från Etnas signaturdruva, Nerello Mascalese.

Bland dess närmaste grannar finns 100-poängsterroir Vigna Barbagalli. Men i själva verket är Ferrinis mikromärke lite för högt och nära vulkanens toppkrater för att etiketten ska kunna bära Etna-beteckningen. Kompromisslösa Carlo kunde inte bry sig... Endast supermineraliteten och världsklassens kvalitet i glaset räknas här!

Om du vill smaka på den absoluta toppen av Nerello, även känd som Siciliens "Pinot Noir", kan du inte gå förbi gudavinet Alberelli di Giodo 2022. Gillar du Burgundy, Barolo eller Brunello? Detta vin kommer att fängsla dig från första klunken!

"Lägg ner Pinot Noir och gå bort från korkskruven. Det finns en ny ljusröd i stan, och jag säger det bara - den är bättre" Vine Pair

"Det är ingen slump att Etna-zonen kallas för Italiens Bourgogne" Ian d'Agata

...

Njut av det till ankbröst, grillad kyckling, vitt kött, fågelvilt och lätta pastarätter. Njut av vinet vid 15-17°C

1 fl. per st.
2 654,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
95 Point Michael Godel
VALUE PICK - Stars of the hors Bordeaux 2025 Spring collection: 94+ The Drinks Business

Beställ före

4 timmar 50 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av GIODO Nerello Mascalese “Alberelli di GIODO" 2022 Magnum i trækasse

95 Point

Michael Godel

From the same vineyard source as the carricante at 940m aboard Versante Nord above the allowed appellative DOC line in the vicinity of Rampante Contrada as well as Pietrdolce’s Barbagalli vineyard. Also Guardiola above but what all these frazione within this special part of Passopisciaro share in common is the pebbly-rocky basalt of a long ago Eta eruption. Here nerello mascalese glides like many others do but here also in wisdom and with experience to dictate its suave nature. Fluid and irrepressible, like a river that flows languid without interruption. Etna’s perfect signature red variety perfected by the hands that have guided its way. Spiced and chalky-peppery though so subtle and shadowy in such regard. Fine attack and retreat, rear-guard support, the palate fully surrounded, fed and nurtured. Here a nerello mascalese that makes you understand. Once tasted you are no longer who you once were. Alberelli di Giodo is considered in the conversation with Tenuta delle Terre Nere, Pietradolce and others, yet truth be told from 2022 it is so confidently situated on its own.

VALUE PICK - Stars of the hors Bordeaux 2025 Spring collection: 94+

The Drinks Business

(Terre Siciliane; 100% Nerello Mascalese from the upper planted slopes of Mount Etna at 950 metres above sea level; just 9000 bottles produced). An exquisite wine that is both so essentially expressive of its terroir and yet that also screams ‘Giodo’ in its clarity, focus and precision. This is incredibly luminous and the tannins are like little beads that seed a process of crystallisation in the mid-palate. Spicy, but with wild herbal notes too – eucalyptus oil, wild oregano and marjoram, maybe a little sage. The fruit is bright and crisp and crunchy – redcurrants and raspberries popping in the mouth spraying sapid fresh juice across the palate. There’s also a ferrous-manganese note to the minerality (though I suspect it comes from something altogether more volcanic). So fresh and so quaffably refreshing. As for the white, one can almost taste the altitude and the freshness of the nights that it locks into the grapes. Top value!

Vinepair

Put down the Pinot Noir and step away from the corkscrew. There’s a new light red in town, and—I’m going to say it—it’s better

96 Point(tidigare årgång)

Robert Parker

Carlo Ferrini's 2020 Sicilia Nerello Mascalese opens to a beautiful ruby hue and an elegantly lean appearance. The wine delivers tart cherry fruit, cassis, blue flower, iron ore and orange peel. These various layers come together with balanced intensity. This vintage shows enormous elegance and tannins that melt onto the palate slowly and with lasting flavors. This bottle offers a very genuine and classic expression from the Sicilian volcano.

96 Point(tidigare årgång)

James Suckling

Aromas of plum, iron and pumice with some flowers. It’s medium-bodied with powdered, fine tannins. It’s layered and elegant yet so structured. Very long and focused. Wild finish with a lava-like undertone to it all. Just above the contrada of Rapante.

96 Point(tidigare årgång)

WinesCritic.com

It is precise and fruity in nature, showing notes of red plums, wild strawberries, pieces of citron, orange juice, pink grapefruit, guarana, and lemongrass. Clear and captivating, it demonstrates a level of cleanliness and sensory depth that is decidedly elegant. Medium-bodied, with perfectly ripe tannins of notable presence, it finishes with excellent dynamism, closing in a true and essential manner.

96 Point(tidigare årgång)

Houlberg

Duften er lidt tør og støvet ... der er sure og søde kirsebær, nogle kirsebærsten, blommer og ribs. Den er i starten en smule nærig og lukket, men åbner stille og roligt op med violer, roser, tørv, kul, læder, tjære, tobak, jernbanesveller og rå champignon. Smagsmæssigt er det en helt anden historie, for smagen er meget meget lys, ren og syrlig. Det er en frisk, levende og syrlig frugt med bitter grape, ribs, hindbær, umodne kirsebær og tranebær. Dermed bliver det på ingen måder fed syditaliensk vin. Tværtimod, for syren er næsten stoppet med citroner og grape, hvilket giver dette ren og stramme udtryk, hvor du endda kan tilsætte lidt sten, mineraler samt ren aske. Tanninerne er samtidig vildt tørre, så det giver en fabelagtig spændstig og samtidig harmonisk vin. 96 point. Forhandles af Supervin, hvor prisen er 749,95 kr., mens du ved køb af 6 flasker kan købe vinen til 669,95 kr.

95 Point(tidigare årgång)

Din VinGuide

Vi smagte 2017, 2018, 2019 og 2021 af nerello mascalese. Noget af det flotteste, jeg meget længe har smagt fra Etna, så utroligt elegant og mineralsk samtidigt. Alle stod flot men 2017 måske allermest elegant.Flot dybde, intens i udtrykket, med roser og skovbærnoter. Pakket ind af en flot syre. En yderst elegant vin med flot dybde og tyngde.

18 (tidigare årgång)

Jancis Robinson

Transparent ruby. Sweet, rich nose. Real bite and masses of freshness! Scrubs the inside of the palate! Long. Very energetic.

Hur smakar GIODO Nerello Mascalese “Alberelli di GIODO" 2022 Magnum i trækasse?

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Isak Broe Vinexpert DipWSET

Alberelli di GIODO 2022 lockar fram elegant vinrött ur glaset ... Näsan är nästan skrämmande mineralisk, och med luften full av pyrande rök och virvlande vulkaniska stenfragment måste du nästan ducka huvudet i respekt! Sedan skruvar Carlo upp charmen med underbara aromatiska fruktsmaker av smultron, tranbär, körsbär, violer och örter, och avslutar med avlägsna inslag av choklad och rostade kaffebönor från fatlagringen... Alberelli d Giodo flyter som mjukt silke över tungan, med det rödfruktade vulkaniska vinet som slår mineraliska slag med svansen ... Krut, våt skogsmark och aska blandas med subtila kryddiga inslag av mokka, anis och vanilj från fatet. Japp, det finns "etniska" läckerheter i glaset!

Smaknoter

Tasting Note Icon

Kaffe

Tasting Note Icon

Röda körsbär

Tasting Note Icon

Rök

Tasting Note Icon

Tranbär

Tasting Note Icon

Våta stenar

Smakprofil

Mycket torr

Söt

Mycket lätt

Mycket kraftig

Mycket mjuk

Mycket tanninrik

GIODO Nerello Mascalese “Alberelli di GIODO" 2022 Magnum i trækasse passar bra till...

Om Carlo Ferrini

image

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso

“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association

“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast

”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator

”Det här är min dröm,” avslöjar Carlo Ferrini. Italiens förmodligen mest kände vinmakare döljer inte att projektet Podere Giodo är personligt och mycket känslosamt. 

Den toskanskfödda enologen har fler perfekta 100-poängsbedömningar på sitt CV än vi omedelbart kan hålla reda på. De flesta viner har han gjort åt andra, exempelvis Casanova di Neri, tills han runt sekelskiftet fick ekonomi och möjlighet att gå solo.

Projektet ger han namnet GIODO för att hedra sina föräldrar, GIOvanna och DOnatello, som under hårda förhållanden slet och släpade för att deras son skulle kunna få en utbildning: 

“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini

Historien om Giodo i Montalcino börjar 2002, när Carlo Ferrini planterar 2 ha med noggrant utvalda Sangiovese‑kloner. År 2009 gör han sin första Brunello, och redan med 2010 blev det jackpot med perfekta 100 poäng från James Suckling.

Idag disponerar vingården, belägen mellan Sant'Angelo in Colle och Sant'Antimo, över 6 hektar. Från detta svala och solbelysta terroir frambringar Ferrini, med obarmhärtig druvselektion som katalysator, viner i världsklass. En strikt grön skörd eliminerar cirka 40 % av alla druvor, för att resten ska kunna mogna till perfektion. 

Som ett resultat får Carlo Ferrinis Brunello nästan per automatik 100 poäng av de stora recensenterna. Han skulle kunna göra fler flaskor, men Brunello‑konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från Giodo‑marken som får ha Brunello på etiketten. Därför använder Carlo en del av markens ”100 point‑druvor” till att göra Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT.  En aromatisk, frisk och nästan burgundiskt elegant tolkning av Sangiovese. Världsklass till ett attraktivt pris!

Senaste tillskottet, ”Alberelli di Giodo”, är Carlo Ferrinis sicilianska projekt högt uppe på vulkanen Etna. Från 1,5 hektar med 80 år gamla (pre‑phylloxera) buskvinstockar gör han ett av världens bästa rödviner på druvan Nerello Mascalese, som också kallas ”Siciliens Pinot Noir”. Redan i premiärårgången 2016 utsågs det till ”Årets italienska debutvin”. Succén följdes senare upp med Alberelli di Giodos eleganta vita vin på Etna‑specialiteten Carricante, som stilistiskt placerar sig mellan Riesling och Chablis.

Vindata

Vinet kommer från

Producent

Årgång

2022

Innehåll

150 cl

Alkohol-%

14 %

Servering

14-17°C

Lagringspotential

+15 år fra høståret

Lagring

Fat-/ Ekfatslagring

Förslutning

Kork

Förpackning

1 st. trälåda

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter