
La Closerie de Camensac Haut-Médoc 2019
"Camensac seems to improve every year, almost irrespective of vintage conditions, and it's clearly a property to watch" – Robert Parker
"A fifth-growth that offers some of the best value in the entire red 1855 clas sification" – Decanter
”98 points. Classic” – Wine Enthusiast Vintage Chart – årgangsskema
”Bordeaux 2019 – best ever? […] only 2016 rivals 2019 and 2019 is probably more consistently fine” – Jancis Robinson, Master of Wine
Château de Camensac är Grand Cru Classé-toppslottet som alla recensenter talar om!
Kvaliteten växer år för år – och smittar av sig på storköpet Closerie de Camensac 2019, som handselekteras från samma, hållbart certifierade grusmarker nära Saint-Julien, och som efter sex år i källaren på fat och flaska nu har landat i helt överdådig form!
2019 räknas som en av de största årgångarna på Médoc-halvön, och legenden Jancis Robinson antyder till och med att kvaliteten överträffar ikoniska 2016. Med det här superfyndet i glaset är man benägen att ge henne rätt…
Från sin majestätiska belägenhet på ett upphöjt platå av djupa gruskullar har Château de Camensac utsikt mot grannslott som Lagrange och Beychevelle i St-Julien. Vi talar first rate potential för Haut-Médoc i absolut världsklass.
Hemligheten är inte minst omplanteringarna med de bästa klonerna av Cabernet Sauvignon samt rekryteringen av superenologen Eric Boissenot, som också gör vin för Mouton-Rothschild, Latour, Lafite-Rothschild, Château Margaux och Léoville Las Cases.
I det storslagna årgången 2019 är Closerie de Camensac skapad på 70 % Merlot och 30 % Cabernet Sauvignon, som i källaren får 12 månader på 225-liters barriquefat, varav 10 % helt nya.
Njut av den till saftigt nötkött, lamm med örter, viltfågel, viltkött, kraftiga tapas och mogna ostar. Servera vid 16–18°C.
Hur smakar La Closerie de Camensac Haut-Médoc 2019?
La Closerie de Camensac Haut-Médoc 2019 står flot brombærrød i glasset med mørk kerne… Næsen åbner i fornem stil med klassiske Médoc-aromaer af tørrede violer, vilde hindbær, solbær, blomme, grafit, mynte, skovbund og mørke kirsebær, elegant løftet med cedertræ, vanilje og ristede espressobønner fra fadlagringen… I munden balancerer topårgangens modne mørke frugt og 14 % alkohol smukt med frisk mineralitet, silkebløde tanniner og udsøgte krydderier fra de 12 mdr. på franske barriquefade. Smagen runder af med noter af blomme, solbær, chokolade og en jordet undertone, der bringer terroiret flot i spil. Et absolut topkøb – fra den måske største årgang i nyere Médoc-historie! Drik nu eller gem +10 år fra høståret.
Smaknoter
Plommon
Cederträ
Hallon
Kaffe
Vinbär
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
La Closerie de Camensac Haut-Médoc 2019 passar bra till...
Hur är La Closerie de Camensac Haut-Médoc 2019 framställt?
La Closerie de Camensac Haut-Médoc er i kongeåret 2019 skabt på et udsøgt blend af 70 % Merlot og 30 % Cabernet Sauvignon, som håndselekteres fra de samme, bæredygtigt certificerede grusmarker nær Saint-Julien, som yder druer til legendariske Château de Camensac 5. Grand Cru Classé. Alle druer plukkes ved optimal smagsmæssig modenhed: Merlot fra 19. til 30. September; Cabernet Sauvignon fra 30. September til 5. Oktober. Frugten sorteres første gang i vinmarken (efter sort, vinstokkealder samt parcel), inden den ved ankomst til vineriet gennemgår endnu en streng kvalitetssortering. Vinen gærer ved 28°C med 3 ugers efterfølgende maceration, hvor daglige overpumpninger og/eller ”punch downs” hjælper med at trække farve, karakter og tanniner fra drueskindet. Herefter omstikkes Closerie til 12 måneders modning på 225 liters franske barriquefade, heraf 10 % helt nye, hvilket tilfører finesse og elegante krydderier til den modne mørke frugt.
Om Chateau Camensac
Grand Vin: Château de Camensac, 5. Cru Classé (1855 Médoc & Graves)
2. Vin: La Closerie de Camensac
Läge: St-Laurent, Haut-Médoc
Planterad yta: 75 ha
Planterade druvsorter: 60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 6% Cabernet Franc, 4% Petit Verdot
Fatlagring: 18 mån. 40% ny barrique
Kvaliteten på vinerna från Château de Camensac har stigit drastiskt de senaste åren, efter att familjen Merlaut tog över slottet.
Den nytänkande och ambitiösa familjen är en av de största jordägarna i Médoc, och de äger också de högt ansedda Ch. Chasse-Spleen och Gruaud-Larose. Vinodlingarna vid Ch. de Camensac ligger precis vid gränsen till St-Julien, och odlingsförhållandena är idealiska här, vilket deras viner uttrycker fullt ut.
Endast gamla stockar av Cabernet Sauvignon och Merlot är planterade på de 75 hektar som familjen disponerar. Två jordtyper dominerar här: fint grus blandat med sand (’’Villafranchian’’) och jord bestående av större stenar (’’Gunz gravel’’). På grund av jordmånsförhållandena får vinerna ofta både minerala toner och en floral karaktär. Kombinationen av ett gynnsamt ’terroir’, hårt arbete i källaren, viljan att ’vända upp och ner på saker’ och att pröva något nytt gör att vinerna från Château de Camensac håller mycket hög kvalitet.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener
Syrainnehåll