





La Magia Sangiovese Il Vispo 2024 ØKO
Nu är det dags, Brunello-fans! La Magia Il Vispo 2023 sålde slut efter James Sucklings högsta betyg på flera år... Och vad händer då?
James Suckling ger Il Vispo 2024 det högsta betyget i vinets historia – och med 93/100 poäng är vi alltså uppe i samma seriösa sfär som säljer pallar med Brunello di Montalcino för över 200 DKK flaskan.
Fabian Schwarz är mästaren bakom flera av tidens mest eftertraktade Brunello-viner, men du behöver inte betala upp till 1 400 kr flaskan för att få La Magias magi i ditt glas... Ekologiska Il Vispo ger dig stjärn-Sangiovese till en bråkdel av Brunello-priset!
Nya som gamla fans kan utan tvekan se fram emot denna extra fruktiga årgång 2024, som levererar prisklassens mest självklara måste-prova för alla med förkärlek för törstsläckande, supersaftigt Sangiovese.
Medan Brunello-viner får ligga i källaren och vänta på att bli Brunello di Montalcino, släpper Fabian sin mycket unga Sangiovese Il Vispo, som har det ärofyllda uppdraget att sprida maximal drickglädje här och nu. Ett helt idealiskt allroundvin till italienska tapasdelikatesser samt pasta bolognese och pizza.
Genom att låta rödvinet jäsa på hela druvklasar, direkt inspirerat av vinodlarna i Bourgogne, uppnår Fabian en unik och oemotståndlig saftighet som lätt distanserar alla konkurrenters "mini-Brunelloer".
Resultatet kommer, med Supervin.se:s unika smakgaranti, att träffa rätt hos alla Brunello- och Bourgogne-fans!
Njut av den till italienska delikatesser, pasta, pizza och stekar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar La Magia Sangiovese Il Vispo 2024 ØKO?
Ekologiska Il Vispo Sangiovese 2024 står elegant körsbärsröd i glaset... I doften förför den unga Sangiovese med intensiva, florala aromer av rosor, violer och lavendel, som finner en vacker harmoni med fruktläckra skogshallon, körsbär och lite "tutti frutti", medan nyanser av skogsbotten, torkade tranbär och örtkryddor tillför en Brunello-liknande karaktär till doften... Rödvinet lägger sig som silke på tungan, där den saftiga Sangiovese-frukten verkligen sätter smaklökarna i rörelse. Hela härligheten rundas av på vackraste sätt med matvänlig friskhet, pikanta örter och välpolerade tanniner. Inte bara ett magiskt "Brunello-alternativ"... utan själva inbegreppet av toskansk dryckesglädje. Il Vispo är tillbaka i toppform! Drick nu, eller spara 5–8 år från årgången.
Smaknoter
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
La Magia Sangiovese Il Vispo 2024 ØKO passar bra till...
Hur är La Magia Sangiovese Il Vispo 2024 ØKO framställt?
Il Vispo 2024 är gjort på 100% Sangiovese, där La Magià väljer ut druvor från ekologiskt certifierade marker längs floden Orcia, strax öster om Montalcinos berömda Brunello-centrum. Vinet är framställt i en ung och fruktig stil med kall jäsning av hela druvklasar i ståltank. Inspirerat av metoden ”semi carbonic maceration”, som bland annat är känd från rödviner av den mest trendiga typen i Bourgogne.
Druvor
SangioveseOm La Magia

”Fabian Schwarz, current owner and winemaker at La Magia, represents part of the younger generation to breathe new life into the Montalcino territory” – Vinous
“If you have the chance to be in Montalcino and to make Brunello, you have to try to produce one which is really at the top.” – Fabian Schwarz
Med ett överflöd av toppomdömen — ända upp till 98 poäng från flera internationella vinkritiker — producerar Fabian Schwarz verkligen magisk Brunello.
Men egentligen härstammar namnet La Màgia från ”magione”, som betyder hus. Den historiska byggnaden var ursprungligen pilgrimernas sista viloplats på väg till klostret i Sant Antimo.
Familjen Schwarz är, som det tyskklangande efternamnet avslöjar, inflyttare från den tvåspråkiga norditalienska regionen Alto Adige-Südtirol. Familjens toscanska vinäventyr börjar 1979, när Fabians far, Harald, lyckas övertala sina föräldrar att köpa en bit vingård åt honom i Montalcino.
Fabian Schwarz, som är oenolog och utbildad vid Italiens mest prestigefyllda vinskola, började hjälpa till på gården 2005, innan han 2011 tog över driften av La Màgia från sina föräldrar.
Alla Brunello-druvor skördas från en enda sammanhängande vingård som odlas med ekologisk certifiering. Kombinationen av sydvänd exponering och hög belägenhet ger kraftfull Sangiovese med bibehållen friskhet. I vineriet framställer Fabian viner med extra parfym och klass genom långvarig maceration av druvskalen samt inkludering av hela druvklasar. Alla Brunello-viner lagras på delvis nya franska ekfat om 500 liter (tonneaux). La Màgias absoluta flaggskepp, Ciliegio, kommer från en unik cru-parcell som ger druvor och vin med särskild koncentration.
Man bör också nämna Fabians eleganta och aromatiska vita vin på Vermentino-druvan samt den burgundiskt inspirerade Sangiovese ”Il Vispo”, som genom att jäsa ”semi carbonisk” på hela druvklasar uppnår en för området unik och oemotståndlig saftighet.
Omdömena är i en klass för sig, inte minst när man tar de attraktiva priserna i beaktande. Vineriet drivs i stor utsträckning med solenergi.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Näringsinnehåll
Allergener























