
Lacrimus 5 Rioja Tempranillo 2023
Sensationellt läcker Rioja som bevisar Javier Rodriguez status som Spaniens mest innovativa vinmakare. Så är det sagt!
Javier har inte kommit sovande till utnämningen till \"Spaniens bedste winemaker\" i ansedda Vivir el Vino.
Med Lacrimus 5 kombinerar han på mästerligt vis saftigt, vibrerande Tempranillo-frukt från den mycket unga årgången 2023 med mogna lyxkryddor som en gammal Reserva.
Hur kan det bli möjligt när rött vinet bara ligger 5 månader på amerikanska ekfat? Hemligheten är Javiers specialfat med invändiga fördjupningar, som ökar vinens kontakt med träet med imponerande 75%.
Denna geniala uppfinning kommer dig till godo, eftersom priset ännu inte är lika högt som smakupplevelsen.
Extra mycket frukt och extra mycket fatkrydda till ett extra lågt pris... Rioja-fans, missa inte detta vin!
...
Njut av den fina Rioja till steaks, lamm, BBQ-mat, grytor och inte alltför kraftiga ostar. Servera vid 16–18 grader.
En vinmakare med gigantiska ambitioner. Ett enormt vindistrikt med otaliga appellationer att göra vin från. Konsten att frambringa det bästa - och endast det bästa - från varje region är det främsta målet för vinproducenten Rodriguez Sanzo som grundades 2003 av winemaker Javier Rodriguez. Ett familjeägt vinhus med fokus på kvalitet, terroir, ekologi, biodynamik och hållbarhet.
“En fantastisk vin er for mig en perfekt cirkel opdelt i sektioner hvor terroir, druetypen, klimaet og vinmageren tilsammen smeder det endelige resultat.”
Och just detta gör Javier Rodriguez till perfektion. Javier är en ambitiös och mångsidig producent som producerar vin på flera olika platser i Spanien, bland annat Ribera del Duero, Rioja, Toro, Castilla y León, Priorat och Rueda. Listan är lång.
Javier Rodriguez har studerat vid UC Davis i Kalifornien, och hans expertis inom jordanalys har lett till olika forskningsprojekt samt konsultarbete för bl.a. Bordeaux-slott som Olivier och Lafite-Rothschild. Med en sådan utbildning är det inte så konstigt att Javier bemästrar den svåra konsten att göra vin, som i hög grad handlar om att välja de rätta vingårdarna med de bästa terroirerna. Javier tillverkar terroirdrivna viner av hög kvalitet med fokus på ekologi och med respekt för naturen och hemlandet.
År 2013 blev han hedrad med titeln ’’Spaniens bedste vinproducent’’ (Vivir el Vino). Javier gör fortsatt vin av toppklass från sina olika, högt älskade terroirer. År 2014 inkluderades Rodriguez Sanzo till och med i en internationell lista över de 100 mest prisbelönta vinerierna i världen. Sedan dess har Javier bara försökt förbättra produktionen ännu mer och ständigt hitta nya innovativa lösningar.
Hur smakar Lacrimus 5 Rioja Tempranillo 2023?
Vid upphällning mörkt körsbärsröd färg med ett ungt lila skimmer... I doften packad med synnerligen pigg, ung och saftig Tempranillo-frukt som spelar imponerande väl tillsammans med söt pipetobak, moka, lakrits, kokos och vanilj från mognaden på Javiers amerikanska specialfat.... I munnen lent och härligt fyllig med nyplockade röda och svarta bär i mängder. Mjuka tanniner och en imponerande spansk kryddighet rundar övertygande av i eftersmaken. Förbluffande fin för priset! Drick nu, eller spara 6–10 år från skörden.
Smaknoter
Björnbär
Kokos
Lakrits
Röda körsbär
Rök
Lacrimus 5 Rioja Tempranillo 2023 passar bra till...
Hur är Lacrimus 5 Rioja Tempranillo 2023 framställt?
Rodriguez Lacrimus 5 2023 är framställt på 100 % Tempranillo från 30 år gamla vinstockar på 500 meters höjd över havet. Efter 4 dagars kallmaceration vid 9 °C jäser musten i 12–15 dagar för att få ett optimalt uttag av smak och färg. Slutligen lagras vinet i 5 månader på amerikanska ekfat, försedda med invändiga fördjupningar som ökar kontaktytan mellan vinet och fatet.
Druvor
TempranilloOm Rodriguez Sanzo

"Best Winery in Spain" - Vivir el Vino
“En fantastisk vin er for mig en perfekt cirkel opdelt i sektioner hvor terroir, druetypen, klimaet og vinmageren tilsammen smeder det endelige resultat.” – Javier Rodriguez
Som ett av Spaniens främsta rödviner är Tempranillo-flaggskeppet El Teso från 140 år gamla "före phylloxera" buskvinstockar ett bevis på en vinmakare med enorma ambitioner.
Javier Rodriguez är emellertid en extremt mångsidig producent som producerar vin i alla prisklasser och från praktiskt taget alla hörn av Spanien. Ribera del Duero, Rioja, Toro, Priorat och Rueda... Listan fortsätter!
Javier grundade sitt vinhus Rodriguez Sanzo 2003. Med strikt fokus på kvalitet, terroir, ekologi, biodynamik och hållbarhet kunde han redan tio år senare hyllas som ’’Spaniens bedste vinhus’’ av Vivir el Vino. Och framgången är inte slumpmässig.
Rodriguez har studerat vid UC Davis i Kalifornien, och hans expertis inom jordanalys har lett till konsultuppdrag för bl.a. Château Lafite-Rothschild 1. Cru Classé i Pauillac.
I källaren går Javier Rodriguez till ytterligheter för att optimera användningen av ekfat. Han reser först till träets ursprungsområden, där han själv väljer ut de bästa ekarna. Två gånger per år kontrollerar han personligen att träet lagras och torkas korrekt innan tunnorna tillverkas enligt hans strikta anvisningar.
Som bevis på vinernas extremt höga klass finns Rodriguez Sanzo med på listan över världens 100 mest prisbelönta vinerier.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener























