
Lacrimus Apasionado Rioja 2023
Javier Rodriguez gör det igen... Världens första Rioja som använder Amarone-metoden. Och även med poäng som matchar italienare för hundratals dollar per flaska!
Det här måste vara den bästa spanska uppfinningen sedan svartfotskinka och sangria. En stor publikfavorit från den tidigare vinnaren av titeln "Spaniens bästa vinmakare".
Javier torkar Tempranillo-druvorna i källaren tills de når en rekordhög nivå av fruktsötma. De återstående druvorna får mogna extra länge på vinstocken. Resultatet är en Rioja med unik "Amarone"-kraft. Läckert rundad och kryddig efter 6 månader på franska och amerikanska specialfat.
Vinmakarna i Valpolicella måste slå ut med armarna när de ser det pris som Lacrimus Apasionado pressas ner till...
....
Vinet har gott om intensitet och fruktsötma för att avnjutas på egen hand - det är också perfekt att dricka till BBQ, biffar, pulled pork, lamm, matiga tapas och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
En vinmakare med gigantiska ambitioner. Ett enormt vinodlingsland med otaliga appellationer att göra vin från. Konsten att avla fram det bästa - och bara det bästa - från varje region är det främsta målet för vinmakaren Rodriguez Sanzo, som grundades 2003 av vinmakaren Javier Rodriguez. En familjeägd vingård med fokus på kvalitet, terroir, ekologi, biodynamik och hållbarhet.
"För mig är ett stort vin en perfekt cirkel som är uppdelad i sektioner där terroir, druvsort, klimat och vinmakare samverkar för att skapa det slutliga resultatet."
Och det är precis vad Javier Rodriguez gör till perfektion. Javier är en ambitiös och mångsidig producent som gör vin i flera olika delar av Spanien, bland annat Ribera del Duero, Rioja, Toro, Castilla y León, Priorat och Rueda. Listan kan göras lång.
Javier Rodriguez studerade vid UC Davis i Kalifornien och hans expertis inom markanalys har lett till olika forskningsprojekt och konsultarbete för Bordeaux-slott som Olivier och Lafite-Rothschild. Med en sådan utbildning är det inte konstigt att Javier har bemästrat den svåra konsten att göra vin, som handlar om att välja rätt fält med de bästa terroirerna. Javier producerar högkvalitativa terroir-drivna viner med fokus på ekologi och respekt för naturen och hemlandet.
År 2013 hedrades han med titeln "Spaniens bästa vinmakare" (Vivir el Vino). Javier fortsätter att göra viner av högsta klass från sina olika, mycket älskade terroirer. År 2014 fanns Rodriguez Sanzo till och med med på en internationell lista över de 100 mest prisbelönta vingårdarna i världen. Sedan dess har Javier bara försökt att förbättra produktionen ännu mer och ständigt komma på nya innovativa lösningar.
Hur smakar Lacrimus Apasionado Rioja 2023?
Rioja Apasionado 2023 presenterar sig mörkt lila i glaset... Solmogen och koncentrerad doft med underbara aromer av körsbär, torkade blommor, svarta plommon, björnbärssylt och russin som blandas läckert med vanilj, lakrits, kaffe, kokos och choklad från den lyxiga lagringen på franska och amerikanska ekfat.... På gommen, mjuk och enormt insmickrande med hinkar av Amarone-liknande kraftfrukt som dröjer kvar på den utsökt kryddiga finishen. En oemotståndlig appassimento som kommer att glädja alla fans av Valpolicella och Rioja. Drick nu eller spara 5-8 år från skördeåret.
Smaknoter
Björnbär
Kokos
Lakrits
Russin
Röda körsbär
Lacrimus Apasionado Rioja 2023 passar bra till...
Om Rodriguez Sanzo

"Best Winery in Spain" - Vivir el Vino
“En fantastisk vin er for mig en perfekt cirkel opdelt i sektioner hvor terroir, druetypen, klimaet og vinmageren tilsammen smeder det endelige resultat.” – Javier Rodriguez
Som ett av Spaniens främsta rödviner är Tempranillo-flaggskeppet El Teso från 140 år gamla "före phylloxera" buskvinstockar ett bevis på en vinmakare med enorma ambitioner.
Javier Rodriguez är emellertid en extremt mångsidig producent som producerar vin i alla prisklasser och från praktiskt taget alla hörn av Spanien. Ribera del Duero, Rioja, Toro, Priorat och Rueda... Listan fortsätter!
Javier grundade sitt vinhus Rodriguez Sanzo 2003. Med strikt fokus på kvalitet, terroir, ekologi, biodynamik och hållbarhet kunde han redan tio år senare hyllas som ’’Spaniens bedste vinhus’’ av Vivir el Vino. Och framgången är inte slumpmässig.
Rodriguez har studerat vid UC Davis i Kalifornien, och hans expertis inom jordanalys har lett till konsultuppdrag för bl.a. Château Lafite-Rothschild 1. Cru Classé i Pauillac.
I källaren går Javier Rodriguez till ytterligheter för att optimera användningen av ekfat. Han reser först till träets ursprungsområden, där han själv väljer ut de bästa ekarna. Två gånger per år kontrollerar han personligen att träet lagras och torkas korrekt innan tunnorna tillverkas enligt hans strikta anvisningar.
Som bevis på vinernas extremt höga klass finns Rodriguez Sanzo med på listan över världens 100 mest prisbelönta vinerier.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener