
Lamblin & Fils Chablis Grand Cru Bougros 2022
Kronjuvel från ett av de mest traditionella och högst ansedda familjehusen i Chablis!
Det allra bästa från det världsberömda Chablis... Bougros är den västligaste av de sju Grand Cru-terroirerna i Chablis. De 15 fossilrika hektaren vetter gynnsamt mot söder och sydväst. Den branta sluttningen optimerar druvmognaden med riklig sol och utmärkta dräneringsförhållanden.
På grund av vinets imponerande fruktighet och mineralitet låter Lamblin Burgundian sin Grand Cru genomgå fatjäsning och 12–18 månaders mognad på 2–3 år gamla ekfat.
Resultatet är ett silkeslent, subtilt, lätt nötaktigt vitt vin med enorm mineralitet, finess och elegans. Om du ännu inte upplevt en stor Chablis Grand Cru — tveka inte att prova detta magnifika vin!
Njut av det till de bästa skaldjuren du kan hitta. Det passar också utmärkt till lätta fågelrätter, löjrom, krispiga sallader och milda ostar. Servera vid 10–13 °C.
Hur smakar Lamblin & Fils Chablis Grand Cru Bougros 2022?
När Bougros Grand Cru hälls upp är den klar, krämig och elegant gyllene i glaset... På näsan är den underbart Grand Cru-centrerad med majestätiska aromer av ostronskal, våt lime, mandarinens eteriska olja, jasmin, rökig mineralitet samt äpple och persika, vilka ger plats för subtila kryddiga inslag av smörrostad brioche, vanilj och hasselnötter... Det vita vinet är krämigt på tungan, där smaken imponerar med zenliknande precision, kalkmineralnerv och fina kryddor under den delikata Chardonnay-frukten. Lång, lång, lång och perfekt munrengörande avslutning med fina nyanser av rökig mineralitet och nötter. Så här smakar äkta Chablis Grand Cru! Drick nu eller spara i över 10 år från skördeåret.
Lamblin & Fils Chablis Grand Cru Bougros 2022 passar bra till...
Om Lamblin & Fils

“Excellent, typical Chablis” – Jamie Goode, Wine Anorak
”Top producer” – The Washington Post
“They have successfully progressed” – Rosemary George, Master of Wine
”Classic and characterful offerings” – Serena Sutcliffe, Master of Wine
”These are good value wines” – The Burgundy Report
Även om familjen Lamblin siktar på en precis, elegant, mineralisk och silkeslen signaturstil, smyger vinmakarteamet Didier & Clément Lamblin utan stora gester in en iögonfallande fruktrikedom, djup och kraft i sina vita viner.
Här i Chablis saknas det inte på ambitioner. Och med upp till 96 poäng från internationella vinkritiker i de senaste årgångarna väntar definitivt stora saker för både Lamblin & Fils – och för alla som är förtjusta i läcker, klassisk och sympatiskt prissatt Chablis!
Vi hittar Lamblin & Fils, som har producerat Chablis sedan 1690, i byn Maligny. Det rör sig om ett av Chablis äldsta vinhus, som nu genom 12 generationer förädlat och förfinat konsten att göra mineraliska vita viner i världsklass.
Idag leds företaget av 11:e generationens Michel och Didier Lamblin, som har arbetat tillsammans sedan 1987. Medan Michel sköter de administrativa kontorsuppgifterna finns den oenologutbildade Didier i källaren, där han sedan 2003 assisterats av sonen Clément, som studerat vinodling och oenologi i Beaune. Michels son, Alexandre, anslöt sig till familjeföretaget 2005.
Husets fina och varierade vinportfölj bygger både på egna vingårdar och druvmust från noga utvalda vinbönder. Gemensamt för hela produktionen är en stark grön profil, djupt rotad i familjens respekt för naturen och stolthet över sina lokala terroirs. Lamblin producerar viner med minimal intervention, och antalet ekologiskt certifierade vita viner ökar stadigt.
Från aromatiska Saint-Bris Sauvignon Blanc, via charmig Petit Chablis och Chablis, till mineraliska 1er Cru och Grand Cru av finaste, topprankade kaliber – Lamblin & Fils är din garanti för vita vinupplevelser i absolut toppklass.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll