



Lamblin & Fils Chablis Vieilles Vignes 2020
Rik och kraftfull som en 1er Cru ... Imponerande Chablis från kritikerrosade Lamblin & Fils.
Med rötterna djupt i den kalkrika, fossila jorden ger de över 40 år gamla vinstockarna en extra nivå av mineralitet, komplexitet och smakdjup!
Nyanserad och mer ihärdig i frukten. Mer krämig. Mer mineralisk. Sammantaget ett betydande kvalitetshopp jämfört med vanlig Chablis. Det är något alldeles särskilt med Chardonnay från mycket gamla vinstockar. Fynd!
......
Njut som aperitif eller till färska fisk- och skaldjursrätter, ångad lax, gräddstuvad spenat, sushi, tapas, krispiga grönsaksrätter, fågel, charkuterier och krämiga ostar. Servera vid 10–12 °C
Hur smakar Lamblin & Fils Chablis Vieilles Vignes 2020?
I glaset är den vackert levande med en delikat citrongul färg. Näsan är redan exceptionell med läckra aromer av päron, havssalt, ostronskal, färsk lime, rök och flinta samt fina fruktnoter av vit persika och mirabelle. Vinet är lyxigt sött och har en krämig konsistens. Frukten är imponerande delikat och välpresenterad, medan mineraliteten nästan dansar på tungan! En seriös Chablis i glas? Bekräftat. Lång och vackert nyanserad avslutning med eleganta inslag av rök och flinta. Drick nu eller spara 7–8 år från skördeåret.
Lamblin & Fils Chablis Vieilles Vignes 2020 passar bra till...
Hur är Lamblin & Fils Chablis Vieilles Vignes 2020 framställt?
Vinet är gjort på 100% Chardonnay, handplockat av Lamblin & Fils från vinstockar över 40 år gamla i hjärtat av Chablis. Musten från handskördade druvor jäser i neutrala ståltankar för att låta mineraliteten komma till ett fullt och rent uttryck. Efter jäsningen mognar det vita vinet i 6 månader på den fina jästfällningen, vilket ger fyllighet åt konsistensen och ytterligare finess åt smaken.
Druvor
ChardonnayOm Lamblin & Fils

“Excellent, typical Chablis” – Jamie Goode, Wine Anorak
”Top producer” – The Washington Post
“They have successfully progressed” – Rosemary George, Master of Wine
”Classic and characterful offerings” – Serena Sutcliffe, Master of Wine
”These are good value wines” – The Burgundy Report
Även om familjen Lamblin siktar på en precis, elegant, mineralisk och silkeslen signaturstil, smyger vinmakarteamet Didier & Clément Lamblin utan stora gester in en iögonfallande fruktrikedom, djup och kraft i sina vita viner.
Här i Chablis saknas det inte på ambitioner. Och med upp till 96 poäng från internationella vinkritiker i de senaste årgångarna väntar definitivt stora saker för både Lamblin & Fils – och för alla som är förtjusta i läcker, klassisk och sympatiskt prissatt Chablis!
Vi hittar Lamblin & Fils, som har producerat Chablis sedan 1690, i byn Maligny. Det rör sig om ett av Chablis äldsta vinhus, som nu genom 12 generationer förädlat och förfinat konsten att göra mineraliska vita viner i världsklass.
Idag leds företaget av 11:e generationens Michel och Didier Lamblin, som har arbetat tillsammans sedan 1987. Medan Michel sköter de administrativa kontorsuppgifterna finns den oenologutbildade Didier i källaren, där han sedan 2003 assisterats av sonen Clément, som studerat vinodling och oenologi i Beaune. Michels son, Alexandre, anslöt sig till familjeföretaget 2005.
Husets fina och varierade vinportfölj bygger både på egna vingårdar och druvmust från noga utvalda vinbönder. Gemensamt för hela produktionen är en stark grön profil, djupt rotad i familjens respekt för naturen och stolthet över sina lokala terroirs. Lamblin producerar viner med minimal intervention, och antalet ekologiskt certifierade vita viner ökar stadigt.
Från aromatiska Saint-Bris Sauvignon Blanc, via charmig Petit Chablis och Chablis, till mineraliska 1er Cru och Grand Cru av finaste, topprankade kaliber – Lamblin & Fils är din garanti för vita vinupplevelser i absolut toppklass.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll
















