
Lamblin & Fils Saint Bris Sauvignon Blanc 2021
Sauvignon Blanc från Bourgogne? Sancerre-druvan och Chablis-terroir i ett och samma vitt vin?
Ja, det är verkligen så bra! Ingen har upplevt Sauvignon Blanc eller Bourgogne fullt ut förrän de smakat Saint-Bris...
En gång ett betydande vitt vinområde i Frankrike. Men vinäventyret fick ett abrupt slut när vinlusen kom och utplånade i stort sett alla Saint-Bris' 2 000 hektar.
Idag är endast 160 av Bourgognes 27 000 hektar vingårdar planterade med Sauvignon Blanc, och vi hittar dem alla i appellationen Saint-Bris. Kvaliteten har dock inte decimerats under åren — tvärtom!
Med samma fossilrika jordmån som grannen Chablis, och bara 80 km från Sancerre och Pouilly-Fumé, är det lätt att förstå hur Lamblin & Fils har skapat en så utmärkt och otroligt kalkrik Sauvignon Blanc i årgång 2021. Ett absolut måste att prova!
Njut av den som en frisk aperitif — eller till skaldjur, sushi, tapas, krispiga sallader, späda grönsaker, färsk tomat, getost och andra krämiga ostar. Servera vid 8–10 °C
Hur smakar Lamblin & Fils Saint Bris Sauvignon Blanc 2021?
Saint-Bris 2021 presenterar sig daggigt, rent och klart i glaset ... Näsan är aromatisk och livlig med fläderblomma, krusbär, äpple, grapefrukt, nyklippt gräs och svartvinbärsblad, som öppnar upp för tydliga mineraliska undertoner av våt lime och frisk havsbris ... På tungan är den mjuk och frisk med ett tydligt aromatiskt avtryck från Sauvignon Blanc-druvan. Mycket, mycket mineralisk. Fina inslag av vit persika och anis lyfter eftersmaken till en hög nivå. Priset kan mycket väl vara långt under Sancerre ... men detsamma kan inte på något sätt sägas om kvaliteten. Rekommenderas! Drick nu eller spara 4–5 år från skördeåret.
Lamblin & Fils Saint Bris Sauvignon Blanc 2021 passar bra till...
Om Lamblin & Fils

“Excellent, typical Chablis” – Jamie Goode, Wine Anorak
”Top producer” – The Washington Post
“They have successfully progressed” – Rosemary George, Master of Wine
”Classic and characterful offerings” – Serena Sutcliffe, Master of Wine
”These are good value wines” – The Burgundy Report
Även om familjen Lamblin siktar på en precis, elegant, mineralisk och silkeslen signaturstil, smyger vinmakarteamet Didier & Clément Lamblin utan stora gester in en iögonfallande fruktrikedom, djup och kraft i sina vita viner.
Här i Chablis saknas det inte på ambitioner. Och med upp till 96 poäng från internationella vinkritiker i de senaste årgångarna väntar definitivt stora saker för både Lamblin & Fils – och för alla som är förtjusta i läcker, klassisk och sympatiskt prissatt Chablis!
Vi hittar Lamblin & Fils, som har producerat Chablis sedan 1690, i byn Maligny. Det rör sig om ett av Chablis äldsta vinhus, som nu genom 12 generationer förädlat och förfinat konsten att göra mineraliska vita viner i världsklass.
Idag leds företaget av 11:e generationens Michel och Didier Lamblin, som har arbetat tillsammans sedan 1987. Medan Michel sköter de administrativa kontorsuppgifterna finns den oenologutbildade Didier i källaren, där han sedan 2003 assisterats av sonen Clément, som studerat vinodling och oenologi i Beaune. Michels son, Alexandre, anslöt sig till familjeföretaget 2005.
Husets fina och varierade vinportfölj bygger både på egna vingårdar och druvmust från noga utvalda vinbönder. Gemensamt för hela produktionen är en stark grön profil, djupt rotad i familjens respekt för naturen och stolthet över sina lokala terroirs. Lamblin producerar viner med minimal intervention, och antalet ekologiskt certifierade vita viner ökar stadigt.
Från aromatiska Saint-Bris Sauvignon Blanc, via charmig Petit Chablis och Chablis, till mineraliska 1er Cru och Grand Cru av finaste, topprankade kaliber – Lamblin & Fils är din garanti för vita vinupplevelser i absolut toppklass.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning