
Louis Moreau Chablis Grand Cru Les Clos “Clos des Hospices” 2016
Familjen Moreaus berömda monopolvingård, Clos des Hospices, ligger i Grand Cru Les Clos, den finaste terroiren i Chablis.
Sedan 1904 har familjen Moreau ägt den historiska enskilda vingården "Clos des Hospices", som ursprungligen var muromgärdad och tillhörde munkarna i klostret i Chablis.
Idag ger de blygsamma 0,36 hektar namn åt Louis Moreaus stolta flaggskepp.
I glaset väntar en Chablis Grand Cru med en rikedom, klass och koncentration som är allt annat än blygsam. Exceptionellt vitt vin!
Njut av det till ångad fisk, rom och skaldjur, sushi, lättrökt mat och krämiga ostar. Servera vid 10–13°C
Louis Moreau representerar den sjätte generationen av familjen Moreau, som har ägt Grand Cru-vingårdar i Chablis sedan 1814. Efter åtta år i Kalifornien, där han studerade oenologi vid University of Fresno och praktiserade på välkända kaliforniska vingårdar, återvände Louis Moreau hem 1994 för att ta över ledningen av det stolta familjeföretaget.
Louis har infört strikta miljöstandarder för fältarbete och ett – i ordets bästa bemärkelse – modernt förhållningssätt till själva vinframställningen.
Resultatet är delikata, fruktiga och mineraliska vita viner som, utan fatdominans och med stor transparens, lyckas uttrycka de olika terroirernas speciella egenskaper.
Hur smakar Louis Moreau Chablis Grand Cru Les Clos “Clos des Hospices” 2016?
Klar citrongul med friska gröna nyanser. I doften är den kristallklar och laddad med magiska dofter av vårblommor, delikat citrus, persika och djupa inslag av brioche, bivax, havsbris och krossad flinta. Fyllig, krämig och generös i munnen. Frukten är underbart delikat och dröjer sig kvar mineraliskt i den långa, nyanserade finishen. Bra vin! Drick nu eller spara i över 10 år från skördeåret.
Louis Moreau Chablis Grand Cru Les Clos “Clos des Hospices” 2016 passar bra till...
Om Louis Moreau
I hjärtat av Chablis hittar man Domaine Louis Moreau, där man sedan 1814 producerat vin under familjens namn. Den ambitiöse Louis Moreau representerar den sjätte generationen i familjen, vars imponerande stamtavla sträcker sig långt tillbaka, och han för vidare det traditionsrika familjeföretaget med stolthet. Louis Moreau utbildade sig till oenolog vid Fresno‑universitetet, varefter han turnerade runt i Kalifornien och experimenterade med att göra vin på olika platser i den soliga delstaten, innan han slutligen återvände hem till det svalare Chablis för att ta över efter sin far.
Den akademiskt utbildade Moreau leder arbetet i vingårdarna utifrån ett hållbart förhållningssätt och höga miljöstandarder, och han söker alltid det mest naturliga alternativet när viktiga beslut ska fattas i vingårdarna eller i vineriet. Stilen är delikat, mineralisk och utan fatdominans – Chablis enligt boken! År 1904 erhöll familjen Moreau monopol på den eftertraktade marken Chablis Grand Cru Clos Les Hospices, från vilken de frambringar några av de mest finessrika, komplexa och eleganta viner som sällan finner sin like.
Moreau producerar också Petit Chablis, Chablis och Premier Cru‑viner, som alla har en sak gemensamt: de håller en mycket hög nivå, och även deras Petit Chablis rankas högt på kvalitetsstegen. Familjen äger också Domaine de Biéville, som ligger i den östra delen av Chablis‑appellationen. Jean‑Jacques Moreau utvalde dessa marker redan på 70‑talet på grund av deras goda söderexponering och en särskild jordmån som skapar gynnsamma förutsättningar för framställning av premiumviner i en något fylligare stil än de från det andra domänet. Moreau‑familjen erkänns idag som en av de skickligaste producenterna i Chablis.
Stilen är delikat, mineralisk och utan fatdominans – Chablis enligt boken! År 1904 erhöll familjen Moreau monopol på den eftertraktade marken Chablis Grand Cru Clos Les Hospices, från vilken de frambringar några av de mest finessrika, komplexa och eleganta viner som sällan finner sin like. Moreau producerar också Petit Chablis, Chablis, Premier Cru och flera Grand Cru‑viner, som alla har en sak gemensamt: de håller en mycket hög nivå.
Du hittar Domaine Louis Moreau i hjärtat av Chablis, där de sedan 1814 producerat vin under familjens eget namn. Idag är det sjätte generationen som leder vinhuset, vilket erkänns som en av de främsta producenterna i hela Chablis. Med ett hållbart förhållningssätt och höga miljöstandarder söker Louis Moreau alltid det mest naturliga och gröna alternativet när viktiga beslut ska fattas i vingårdarna eller i vineriet.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning