



Manzone Barbera d’Alba Le Ciliegie 2023
Barbera från den bästa Barolo-egendomen Cru Gramolere i Monforte d'Alba!
Manzone är mest känt för sina Baroloviner i världsklass, men familjen är också ansvarig för andra specialiteter från Piemonte, som denna "Best Buy"-bärsjuicy och lätt fatkryddade Barbera d'Alba.
Druvorna plockas från en av Monforte d'Albas bästa Barolofält, Cru Gramolere, där sluttningen är så brant att allt fältarbete måste göras med bara händerna.
Barbera spontanjäses med terroirens egen jäst innan den lagras i ståltankar och ekfat. Inspirerad av biodynamik sker buteljeringen vid den avtagande månen. En unik mikroproduktion av några tusen flaskor.
Som ett resultat erbjuder det eleganta röda vinet enastående fruktkvalitet utan att kompromissa med uppfriskande, mineraliska och gastronomiska egenskaper.
Vinmakaren Mauro Manzone plockar gärna fram sitt Barbera d'Alba Le Ciliegie ur källaren när tagliatelle, ravioli eller ljust kött står på familjens bord. Passar även bra för pizza och tapas!
Njut av det till biffar, ljust kött, pasta, pizza, charkuterier och ost. Eller som ett saftigt, mysigt glas! Servera vid 15-17°C
Hur smakar Manzone Barbera d’Alba Le Ciliegie 2023?
Manzone Le Ciliegie 2023 gnistrar elegant körsbärsrött i glaset... Nosen lovar utmärkt Barbera d'Alba med ungdomliga aromer av viol, torkade rosor, vildhallon, körsbär och plommon, följt av subtila inslag av örter, katrinplommon, engelsk lakrits, mocca och mineralitet.. Vinet är elegant och lätt krämigt på tungan, där bärfrukten utvecklas med en oemotståndligt läcker saftighet som snabbt får dig att vilja ta en klunk till... Diskret kryddig och mycket harmonisk avslutning. En exemplarisk ren och äkta Barbera utan pretentioner ... Precis så som vi älskar det! Drick nu eller spara 5-10 år från skördeåret.
Smaknoter
Plommon
Herbes de Provence
Hallon
Lakrits
Röda körsbär
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Manzone Barbera d’Alba Le Ciliegie 2023 passar bra till...
Om Manzone

Den familjeägda producenten Giovanni Manzone ligger i kommunen Monforte d’Alba, med den berömda Poderi Aldo Conterno bland sina närmaste grannar. Manzone-vinerna håller samma höga klass!
Husets historia börjar med köpet av egendomen Ciabot del Preve 1925. Manzone-familjen började i liten skala producera egen vin omkring 1965, och under de följande decennierna investerade man löpande i nya parceller. Mitt i 1980-talet hade beståndet av vingårdar — och efterfrågan på Barolo — vuxit så mycket att Giovanni Manzone kunde leva på att producera vin i eget namn.
Familjens extremt branta och högbelägna toppodlingar med mycket gamla vinstockar ger naturligt låga skördeuttag av extraordinärt hög kvalitet. Resultatet är några av de mest koncentrerade och lagringsvärda av alla Barolo-viner.
I arbetet i vingården hyllar Manzone-familjen hållbara och naturliga principer, och vinstockarna odlas helt utan gödsling och utan användning av insekticider. I vineriet jäser vinerna med terroirens och vinkällarens naturligt förekommande jäststammar, och man vinifierar dem på traditionellt vis med lång maceration av druvskalen. Endast minimala mängder svavel tillsätts, och vinerna buteljeras utan klarning och filtrering.
Sedan 2005 har sonen Mauro hjälpt till i företagets ledning, och 2012 anslöt sig hans syster Mirella. Mauro och Mirella har båda studerat enologi i Alba. Från 8,5 hektar i Monforte d’Alba, fördelat på de tre cru:erna Gramolere, Bricat och Castelletto, framställer Giovanni Manzone cirka 50 000 flaskor årligen.