



Manzone Barolo DOCG Castelletto 2018
Det är ingen hemlighet att enkelvingårdsläget Cru Castelletto bjuder på Barolo i ren världsklass, och gurun Antonio Galloni klassificerar också terroiren som ”Outstanding”.
Samma recensent hyllar för andra årgången i rad Manzone för marknadens bästa Castelletto… Japp, det här är helt enkelt referensvinet från en av Piemontes mest legendariska odlingslägen.
Svindlande brant med extremt näringsfattig jord... Från ett frimärke på bara 1 hektar, på 400 meters höjd på Cru Castelletto i östra Monforte d’Alba, kommer familjen Manzones mest ikoniska Barolo.
I glaset ett muskulöst praktexemplar av Nebbiolo som på magiskt vis förenar kraft, komplexitet och lagringspotential med så stor fruktcharm och smoothness att resultatet redan nu blåser de stora recensenterna omkull.
Avnjut den till fettmarmorerat nötkött, lamm, svamprisotto, kraftiga pastarätter och lagrade ostar. Servera vid 16–18 °C.
Musten spontanjäser med terroirens och vinkällarens naturligt förekommande jäststammar, och vinet får extra karaktär från hela 40 dagars skalmaceration under och efter jäsningen. Vinet mognar avslutningsvis 36 mån. på franska och slavonska tonneaux om 500–700 liter. Buteljerad utan klarning och filtrering och flasklagrad i 10 mån. före lansering.
Hur smakar Manzone Barolo DOCG Castelletto 2018?
Vinet uppvisar klassisk granatröd färg med begynnande tegelnyanser vid glasets kant... I doften djup och lockande, med löfte om Barolo i genial världsklass! Vissna violer, apelsinskal, mynta, vilda hallon, torkade tranbär och mörka körsbär strömmar emot dig med komplexa aromer av kamfer, tryffel, rostade espressobönor och lakrits… I munnen silkeslen och fyllig med frukt, fat och en skogsbundsmineralisk terroirprägel i underbart samspel. Tanninerna reser sig elegant och matvänligt i den mästerliga eftersmaken, som lämnar dig starstruck… Barolo i ren världsklass! Drick nu, eller lagra i över 20 år från skördeåret.
Manzone Barolo DOCG Castelletto 2018 passar bra till...
Om Manzone

Den familjeägda producenten Giovanni Manzone ligger i kommunen Monforte d’Alba, med den berömda Poderi Aldo Conterno bland sina närmaste grannar. Manzone-vinerna håller samma höga klass!
Husets historia börjar med köpet av egendomen Ciabot del Preve 1925. Manzone-familjen började i liten skala producera egen vin omkring 1965, och under de följande decennierna investerade man löpande i nya parceller. Mitt i 1980-talet hade beståndet av vingårdar — och efterfrågan på Barolo — vuxit så mycket att Giovanni Manzone kunde leva på att producera vin i eget namn.
Familjens extremt branta och högbelägna toppodlingar med mycket gamla vinstockar ger naturligt låga skördeuttag av extraordinärt hög kvalitet. Resultatet är några av de mest koncentrerade och lagringsvärda av alla Barolo-viner.
I arbetet i vingården hyllar Manzone-familjen hållbara och naturliga principer, och vinstockarna odlas helt utan gödsling och utan användning av insekticider. I vineriet jäser vinerna med terroirens och vinkällarens naturligt förekommande jäststammar, och man vinifierar dem på traditionellt vis med lång maceration av druvskalen. Endast minimala mängder svavel tillsätts, och vinerna buteljeras utan klarning och filtrering.
Sedan 2005 har sonen Mauro hjälpt till i företagets ledning, och 2012 anslöt sig hans syster Mirella. Mauro och Mirella har båda studerat enologi i Alba. Från 8,5 hektar i Monforte d’Alba, fördelat på de tre cru:erna Gramolere, Bricat och Castelletto, framställer Giovanni Manzone cirka 50 000 flaskor årligen.