





Manzone Barolo DOCG Castelletto 2019
Rykten har länge gått om att Barolo 2019 skulle vara för vild och nu när flaskorna har anlänt kan vi konstatera att det ligger något i det…”Barolo is back”!
“Barolo 2019 vintage rating: 5/5” – Decanter
“Barolo 2019 – The Brilliance is back!” – Wine Searcher
“Barolo bounces back with a stellar vintage in 2019 that could very well represent the beginning of a new cycle of strong, outstanding years for this historic appellation.” - Vinous
Giovanni Manzone leder an i denna jubelårgång med sin ”Cru” Castelletto, som bjuder på Barolo i ren världsklass med årgångens friskhet, finess och aromatiska komplexitet.
Vinet placeras på översta hyllan av den italienska vinexperten, Antonio Galloni, som kallar Castelletto för ett ”outstanding terroir” och i förra årgången belönade han det med hela 95 points… Vi kan bara ana hur högt den kommer att få i denna KLART bästa 2019-årgång.
Japp, det här är helt enkelt referensvinen från en av Piemontes mest legendariska odlingsplatser. Svindlande brant med extremt näringsfattig jord... Från ett frimärke på bara 1 hektar, 400 meter upp på Cru Castelletto i östra Monforte d’Alba, kommer familjen Manzones mest ikoniska Barolo.
I glaset ett muskulöst praktexemplar av en Nebbiolo, som på magiskt vis förenar kraft, komplexitet och lagringspotential med en enorm fruktcharm och silkighet. Vi förutspår redan nu att försäljningen av Barolo 2019 kommer att nå samma nivå som den legendariska 2016, så köp nu medan du har chansen!
.....
Njut av den till fettmarmorerat nötkött, lamm, svamprisotto, kraftiga pastarätter och lagrade ostar. Servera vid 16–18°C.
Drick nu, eller lagra 20+ år från skördeåret.
Hur smakar Manzone Barolo DOCG Castelletto 2019?
Castelletto 2019 bjuder in från glaset med sin intensiva granatäppleröda färg som har Barolo-klassiska tegelstensnyanser i kanten. Doften drar dig in i Monforte de Albas gudomliga terroir med en djup och komplex nebbiolo-nos. Vissna violer, apelsinskal, mynta, vildhallon, torkade tranbär och mörka körsbär översvämmar näsan med komplexa nyanser av kamfer, tryffel, rostade espressobönor och lakrits ... I gommen, mjuk och köttig med årgångens perfekt balanserade frukt som har både kraft och flytande elegans. Allt samlas i ett mästerligt samspel av fatkryddor, mineraliska terroirnoter från skogsmark och fint polerade tanniner. Barolo i världsklass och ett bevis på att 2019 är en Barolo-årgång att köpa i bulk!
Manzone Barolo DOCG Castelletto 2019 passar bra till...
Hur är Manzone Barolo DOCG Castelletto 2019 framställt?
Vinet är framställt på 100% Nebbiolo från Cru Castelletto, som sluttar brant från det östligaste Monforte d’Alba ned mot gränsen till grannzonen Serralunga. Markens lutning och den sandstensrika jordmånen ger en extrem naturlig dränering, vilket i slutändan frambringar druvor och vin med en enorm koncentration av smak och tannin.
Musten genomgår spontan jäsning med terroirens och vinkällarens naturligt förekommande jäststammar, och vinet får extra karaktär genom hela 40 dagars skalmaceration under och efter jäsningen. Vinet lagras slutligen 36 månader på 500–700 liters franska och slavonska tonneaux-fat. Buteljerad utan klarning eller filtrering och därefter flasklagrad i 10 månader innan frigivning.
Druvor
NebbioloOm Manzone

Den familjeägda producenten Giovanni Manzone ligger i kommunen Monforte d’Alba, med den berömda Poderi Aldo Conterno bland sina närmaste grannar. Manzone-vinerna håller samma höga klass!
Husets historia börjar med köpet av egendomen Ciabot del Preve 1925. Manzone-familjen började i liten skala producera egen vin omkring 1965, och under de följande decennierna investerade man löpande i nya parceller. Mitt i 1980-talet hade beståndet av vingårdar — och efterfrågan på Barolo — vuxit så mycket att Giovanni Manzone kunde leva på att producera vin i eget namn.
Familjens extremt branta och högbelägna toppodlingar med mycket gamla vinstockar ger naturligt låga skördeuttag av extraordinärt hög kvalitet. Resultatet är några av de mest koncentrerade och lagringsvärda av alla Barolo-viner.
I arbetet i vingården hyllar Manzone-familjen hållbara och naturliga principer, och vinstockarna odlas helt utan gödsling och utan användning av insekticider. I vineriet jäser vinerna med terroirens och vinkällarens naturligt förekommande jäststammar, och man vinifierar dem på traditionellt vis med lång maceration av druvskalen. Endast minimala mängder svavel tillsätts, och vinerna buteljeras utan klarning och filtrering.
Sedan 2005 har sonen Mauro hjälpt till i företagets ledning, och 2012 anslöt sig hans syster Mirella. Mauro och Mirella har båda studerat enologi i Alba. Från 8,5 hektar i Monforte d’Alba, fördelat på de tre cru:erna Gramolere, Bricat och Castelletto, framställer Giovanni Manzone cirka 50 000 flaskor årligen.














