



Manzone Barolo DOCG Gramolere 2018
Hyllat av gurun Antonio Galloni som ett referensvin från den enda vingården Cru Gramolere, klassificerad av samma kritiker som en premium, "Outstanding" terroir.
Många känner redan till Manzones Gramolere eftersom den i en blindprovning med danska vinkritiker och Barolo-experter utsågs till testvinnare mot Baroloviner till dubbla priset.
Detta är den Barolo som flyttar fram gränserna för hur mycket kraft och komplexitet du kan uppleva i prisklassen under 500 pund.
Manzone erbjuder återigen en magisk, relativt maskulin Nebbiolo i årgången 2018, med struktur, blommighet och krydda i världsklass.
Barolo är en perfekt matchning till saftigt nötkött och passar också bra till lamm, vilt, svamp, starka pastarätter och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Manzone Barolo DOCG Gramolere 2018?
På häll, elegant granatröd med en mörk kärna och tegelfärgad kant ... Näsan brister ut med intensiva och komplexa Barolo-aromer av vildrosor, tjärhaltig mineralitet, läder, kamfer, mynta, mynta, jordgubbar, tranbär, apelsinskal, svarta körsbär, mörkrostat kaffe, rep, rostig jord och engelsk lakrits ... Herrejävlar, vad det luktar gott! Mjuk och läcker på tungan, där röda och särskilt mörka bär leker bland komplexa örter, fatkryddor och magisk mineralitet. Lång och komplex avslutning med biffvänliga tanniner ... Gramolere gör det igen! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Manzone Barolo DOCG Gramolere 2018 passar bra till...
Hur är Manzone Barolo DOCG Gramolere 2018 framställt?
Barolo Gramolere 2018 är gjord av 100% Nebbiolo från Barolo-kommunen Monforte d'Alba, särskilt den syd- och sydvästvända "Cru Gramolere". Druvorna handplockas omsorgsfullt från 35 år gamla vinstockar på den branta terroiren. Musten jäser vid 28°C med 30-40 dagars maceration av druvskalen, medan en försiktig överpumpning av vinet drar ut delikat färg, smak och tanniner från druvskalen. Vinet mognar i 30-36 månader i en blandning av stora fat och 500 liters tonneauxfat. Vinet buteljeras utan klarning och filtrering och avrundas i ytterligare 10 månader på flaska innan det släpps.
Druvor
NebbioloOm Manzone

Den familjeägda producenten Giovanni Manzone ligger i kommunen Monforte d’Alba, med den berömda Poderi Aldo Conterno bland sina närmaste grannar. Manzone-vinerna håller samma höga klass!
Husets historia börjar med köpet av egendomen Ciabot del Preve 1925. Manzone-familjen började i liten skala producera egen vin omkring 1965, och under de följande decennierna investerade man löpande i nya parceller. Mitt i 1980-talet hade beståndet av vingårdar — och efterfrågan på Barolo — vuxit så mycket att Giovanni Manzone kunde leva på att producera vin i eget namn.
Familjens extremt branta och högbelägna toppodlingar med mycket gamla vinstockar ger naturligt låga skördeuttag av extraordinärt hög kvalitet. Resultatet är några av de mest koncentrerade och lagringsvärda av alla Barolo-viner.
I arbetet i vingården hyllar Manzone-familjen hållbara och naturliga principer, och vinstockarna odlas helt utan gödsling och utan användning av insekticider. I vineriet jäser vinerna med terroirens och vinkällarens naturligt förekommande jäststammar, och man vinifierar dem på traditionellt vis med lång maceration av druvskalen. Endast minimala mängder svavel tillsätts, och vinerna buteljeras utan klarning och filtrering.
Sedan 2005 har sonen Mauro hjälpt till i företagets ledning, och 2012 anslöt sig hans syster Mirella. Mauro och Mirella har båda studerat enologi i Alba. Från 8,5 hektar i Monforte d’Alba, fördelat på de tre cru:erna Gramolere, Bricat och Castelletto, framställer Giovanni Manzone cirka 50 000 flaskor årligen.













