
Manzone Dolcetto d'Alba Le Ciliegie 2022
Underbart parfymerad och oemotståndligt fruktig Dolcetto från "Cru"-vingårdar i hjärtat av Barolo, Monforte d'Alba.
Piemonte-fans kan se fram emot detta lilla mästerverk av ett vardagsvin från kometen Giovanni Manzone, hyllad av Robert Parker för att göra några av de mest unika baroloerna i regionen. Från två av Giovannis bästa Barolo-terroirs, Castelletto och Gramolere, skördar han Dolcetto-druvor från västvända sluttningar som är för svala för att mogna Nebbiolo.
Årgång 2022 kommer att gå till historien som en av de varmaste i europeisk vinhistoria och den generösa sommaren har producerat Dolcetto med extra vänliga och fina tanniner. Faktum är att "Dolcetto" betyder "den lilla söta", som inte har något att göra med socker och dessertvin. Istället syftar det på den något lägre syran i vinet, vilket gör Dolcetto till ett otroligt drickbart rött vin.
Giovanni producerar bara sin Dolcetto i kultliknande antal, med några tusen flaskor per årgång. Vi har fått tillgång till en liten batch från Barolo-stjärnan till ett fantastiskt pris!
Njut av det till pasta, pizza, saftiga biffar, charkuterier, ost och danska vardagsrätter. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Manzone Dolcetto d'Alba Le Ciliegie 2022?
Manzones "Dolcetto" presenterar sig med en intensiv körsbärsröd färg som har ungdomliga violetta nyanser längs kanten. Nosen lockar med sin fruktiga, parfymerade doft av viol, vildhallon, svarta körsbär, björnbär och plommonskal, ackompanjerat av fina kryddor samt lite mentol, lakrits och tryffelliknande skogsbotten. Super saftig i munnen med en rik och köttig bärfrukt som utstrålar piemontesisk äkthet - och ren drickglädje! Lång, lakritsliknande avslutning med perfekt balanserade och matvänliga tanniner. Drömlik Dolcetto! Drick nu eller spara 5-6 år från skördeåret.
Smaknoter
Herbes de Provence
Röda körsbär
Svartpeppar
Svampar
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Manzone Dolcetto d'Alba Le Ciliegie 2022 passar bra till...
Om Manzone

Den familjeägda producenten Giovanni Manzone ligger i kommunen Monforte d’Alba, med den berömda Poderi Aldo Conterno bland sina närmaste grannar. Manzone-vinerna håller samma höga klass!
Husets historia börjar med köpet av egendomen Ciabot del Preve 1925. Manzone-familjen började i liten skala producera egen vin omkring 1965, och under de följande decennierna investerade man löpande i nya parceller. Mitt i 1980-talet hade beståndet av vingårdar — och efterfrågan på Barolo — vuxit så mycket att Giovanni Manzone kunde leva på att producera vin i eget namn.
Familjens extremt branta och högbelägna toppodlingar med mycket gamla vinstockar ger naturligt låga skördeuttag av extraordinärt hög kvalitet. Resultatet är några av de mest koncentrerade och lagringsvärda av alla Barolo-viner.
I arbetet i vingården hyllar Manzone-familjen hållbara och naturliga principer, och vinstockarna odlas helt utan gödsling och utan användning av insekticider. I vineriet jäser vinerna med terroirens och vinkällarens naturligt förekommande jäststammar, och man vinifierar dem på traditionellt vis med lång maceration av druvskalen. Endast minimala mängder svavel tillsätts, och vinerna buteljeras utan klarning och filtrering.
Sedan 2005 har sonen Mauro hjälpt till i företagets ledning, och 2012 anslöt sig hans syster Mirella. Mauro och Mirella har båda studerat enologi i Alba. Från 8,5 hektar i Monforte d’Alba, fördelat på de tre cru:erna Gramolere, Bricat och Castelletto, framställer Giovanni Manzone cirka 50 000 flaskor årligen.