



Michel Rebourgeon Beaune Les Epenottes 2022
““The greatest?” was our headline two years ago about the 2020 vintage. The reality today is that 2022 is also close to the top of the red wine charts.” – Bourgogne Aujourd’hui
"I can say with confidence that 2022 is the best vintage for Burgundy in a very long time" - James Suckling
Från Bourgogneårgången som alla har väntat på kommer detta absoluta topköp från Domaine Michel Rebourgeon, som nyligen har hyllats som en av de 100 bästa producenterna i Bourgogne!
Den unge William Whitehead är bara i början av 20-årsåldern… Och ändå är han den geniella vinmakaren som alla viskar om nere i Bourgogne.
Bland hela 3 577 vinproducenter, 266 négociants och 16 kooperativ i Bourgogne tar Domaine Michel Rebourgeon plats på Bourgogne Aujourd’hui:s TOP 100 – sida vid sida med de stora namnen bakom fyra-, fem- och sexsiffriga Bourgognepriser. Kort därefter briljerar ett av domänens röda viner som årets testvinnare bland alla bedömda viner från de prestigefyllda appellationerna Pommard och Volnay (!)
Nu kan du uppleva Williams sannolikt mest prisvärda vin från vingårdsläget Les Epenottes, vars röda viner hyllas till skyarna av självaste Robert Parker:
“Beaune has no Grand Crus, but such vineyards as Les Epenottes and Le Clos des Mouches (both adjacent to Premier Crus of Pommard [..] are consistently top sources for excellent red wine.” – Robert Parker
Terroiren, som ligger på gränsen mellan Beaune och Pommard, har bland sina närmaste grannlägen den muromgärdade Beaune 1er Cru ”Clos des Mouches” samt Pommard 1er Cru ”Clos des Epeneaux”... Topköp!
Njut av den till stekt fisk, fjäderfä, fågelvilt, ankbröst, svamp och charkuterier. Servera vid 14–17 °C.
Hur smakar Michel Rebourgeon Beaune Les Epenottes 2022?
Michel Rebourgeon Beaune Les Epenottes 2022 presenterar sig som mörkt körsbärsröd med en vibrerande violett kant… Doften bjuder på Premier Cru‑koncentrerade, sublima aromer av smultron, svarta körsbär, vilda hallon, björnbär, rosor och violer, toppat med läckra fatkryddor, pikant peppar, engelsk lakrits och klassisk burgundisk skogsbotten. I munnen är den härligt köttig, intensiv, fruktig och samtidigt elegant strukturerad. Den rika, charmiga frukten smyger sig vackert runt tungan, medan terroirets mineralitet och kryddorna från den 18 månader långa fatlagringen tillför betydande djup och komplexitet till smaken. De matvänliga tanninerna är så fina att de nästan smälter i munnen. Svävande elegant Beaune… 2022 är VILT! Drick nu, eller spara i +15 år från skördeåret.
Smaknoter
Plommon
Jordgubbe
Lakrits
Rose
Vanilj
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Michel Rebourgeon Beaune Les Epenottes 2022 passar bra till...
Om Domaine Michel Rebourgeon
“Top100 Vignerons de la Bourgogne” – Bourgogne Aujourd’hui
”The only drawback is that if you find a wine you like, you may not be able to get much of it.” – Jasper Morris MW, Inside Burgundy
Michel Rebourgeon är en liten familjeegendom belägen i hjärtat av Pommard med rötter ända tillbaka till 1540. Spolar vi framåt i tiden har den varit känd under namnet ”Rebourgeon” sedan början av 1960‑talet och i dag är det Michels dotter Delphine som tillsammans med sin make Stephen sköter driften.
Låt det sägas genast – det här är en helt unik egendom och vi bör vara tacksamma över att överhuvudtaget kunna lista flaskorna från Bourgogne. Fram till ganska nyligen såldes hela produktionen nämligen genom husets vinkällare eller på torget i Pommard.
Den lilla egendomen omfattar totalt 4,25 hektar fördelat på några av de bästa lägena i Pommard, Volnay och Côte de Beaune, däribland ”Les Rugiens” som många nämner som en mark med Grand Cru‑nivå. Därför handlar det om små kultproduktioner på endast ett fåtal fat per mark och den sammanlagda produktionen uppgår endast till 20 000 flaskor.
Allt arbete i vingården görs på egen hand; beskärning, uppbindning, grön skörd, plöjning – ALLT. I källaren ligger fokus på så kallad ”gentle winemaking”, där druvorna mycket varsamt avstjälkas utan att bären krossas. Man använder så kallad ”peristaltisk” överpumpning av musten så att musten inte behandlas för hårt. Musten kallmacereras i ungefär en vecka och förs, med hjälp av tyngdkraften, över i franska ekfat där den ligger i 12–18 månader beroende på vinet.
Stephen och Delphine har sedan de tog över i mitten av 1990‑talet fört vinerna till en extremt hög nivå. Äkta paret håller så smått på att gå i pension och har därför lämnat tyglarna till sin son William Whitehead, som kallas Bourgognes svar på Franz Liszt (ett smeknamn han fått efter en av de största musikaliska talangerna inom klassisk musik). Han gjorde sin första årgång vid blott 18 års ålder och beskrivs av flera som ett fullfjädrat vingeni, vilket naturligtvis bara bidragit till den hype som omger Rebourgeon‑vinerna.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener