
Michel Rebourgeon Pommard Les Noizons 2023
0,3 hektar kultfynd från stjärnproducenten Michel Rebourgeon!
Michel Rebourgeon har med sin nya stjärnvinmakare, William Whitehead, höjt husets nivå markant – i sådan grad att huset nu är placerat i TOP-100 över Bourgognes bästa producenter. För Bourgogne‑entusiaster med förkärlek för stor Pommard är denna flaska därför ett måste om man vill smaka varför Rebourgeon på allvar är på väg mot stjärnorna.
Denna unika Pommard skördas från den enskilda vingården ”Les Noizons”, som ligger sida vid sida med 1er Cru Hospice de Beaune-stockar. Ett sant drömterroir!
Årgång 2023 i Bourgogne utmärker sig genom ett dynamiskt växtår, där naturens växlingar skapade perfekta förutsättningar för både aromatisk friskhet och vacker mognad. Resultatet är viner med imponerande balans, tillgänglighet och stor koncentration.
Som Decanter skriver: ”In short, 2023 seems to offer the approachability of 2017 with some of the concentration of 2022.”
Här handlar det därför om ett helt exceptionellt vin, som både kombinerar stor koncentration med utmärkt drickmognad och tillgänglighet.
Vinet fick sitt genombrott i Bourgogne, där det prestigefyllda mediet ”Bourgogne Aujourd’hui” utsåg Rebourgeons ”Les Noizons” till delad testvinnare i en vild provning… Från Chambertin och Clos de la Roche till Echezeaux, Romanée-Saint-Vivant, Corton och Bonnes-Mares… över 200 Grand Cru‑viner, från VILDA toppnamn och med flaskpriser upp mellan 5.000 och 10.000 kr., fick alla stryk när Bourgogne Aujourd’hui testade nästan 3.000 bourgogner från 2019.
I denna årgång framstår vinet som ett exempel på otrolig fruktmognad och fatkomplexitet, kombinerat på bästa sätt.
Njut av den till fågelvilt, lätta rätter på vilt, rött kött, svamp, inälvsmat och krämiga ostar. Servera vid 14-17°C
Hur smakar Michel Rebourgeon Pommard Les Noizons 2023?
Les Noizons 2023 presenterar sig i glaset med en djup bourgogneröd nyans och en doft som omedelbart fångar uppmärksamheten. Doften öppnar med mogna körsbär och saftiga plommon, som elegant följs av inslag av röda bär – smultron och hallon – allt bundet ihop av ett subtilt register av skogsmull, mineralitet och en fatkaraktär som tillför både djup och komplexitet i form av vanilj, choklad och kaffe. I munnen levererar vinet en nästan sidenlen textur, där de fint polerade tanninerna smälter samman med den koncentrerade frukten i en lång, harmonisk finish. Det här måste upplevas! Drick nu eller lagra 10–15 år från skördeåret.
Smaknoter
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Michel Rebourgeon Pommard Les Noizons 2023 passar bra till...
Hur är Michel Rebourgeon Pommard Les Noizons 2023 framställt?
Detta vin är framställt på 100 % Pinot Noir från den enskilda vingården "Les Noizon", som planterades redan 1939. De gamla vinstockarna levererar därför endast små och mycket intensiva bär, vilket märks i de oerhört låga skördeutbytena på endast 21 hl/ha. Till jämförelse ligger Grand Cru i Bourgogne på 35 hl/ha. Alla druvor skördas för hand och genomgår först sortering i fält och sedan i vineriet, så att endast de bästa druvorna går vidare till den slutliga vinen. Vinet har lagrats på de bästa Allier- och Vosges-ekfaten, där vinet mognar i 18 månader på bästa Grand Cru-manér. Det används 25 % ny ek i mognadsprocessen.
Druvor
Pinot NoirOm Domaine Michel Rebourgeon
“Top100 Vignerons de la Bourgogne” – Bourgogne Aujourd’hui
”The only drawback is that if you find a wine you like, you may not be able to get much of it.” – Jasper Morris MW, Inside Burgundy
Michel Rebourgeon är en liten familjeegendom belägen i hjärtat av Pommard med rötter ända tillbaka till 1540. Spolar vi framåt i tiden har den varit känd under namnet ”Rebourgeon” sedan början av 1960‑talet och i dag är det Michels dotter Delphine som tillsammans med sin make Stephen sköter driften.
Låt det sägas genast – det här är en helt unik egendom och vi bör vara tacksamma över att överhuvudtaget kunna lista flaskorna från Bourgogne. Fram till ganska nyligen såldes hela produktionen nämligen genom husets vinkällare eller på torget i Pommard.
Den lilla egendomen omfattar totalt 4,25 hektar fördelat på några av de bästa lägena i Pommard, Volnay och Côte de Beaune, däribland ”Les Rugiens” som många nämner som en mark med Grand Cru‑nivå. Därför handlar det om små kultproduktioner på endast ett fåtal fat per mark och den sammanlagda produktionen uppgår endast till 20 000 flaskor.
Allt arbete i vingården görs på egen hand; beskärning, uppbindning, grön skörd, plöjning – ALLT. I källaren ligger fokus på så kallad ”gentle winemaking”, där druvorna mycket varsamt avstjälkas utan att bären krossas. Man använder så kallad ”peristaltisk” överpumpning av musten så att musten inte behandlas för hårt. Musten kallmacereras i ungefär en vecka och förs, med hjälp av tyngdkraften, över i franska ekfat där den ligger i 12–18 månader beroende på vinet.
Stephen och Delphine har sedan de tog över i mitten av 1990‑talet fört vinerna till en extremt hög nivå. Äkta paret håller så smått på att gå i pension och har därför lämnat tyglarna till sin son William Whitehead, som kallas Bourgognes svar på Franz Liszt (ett smeknamn han fått efter en av de största musikaliska talangerna inom klassisk musik). Han gjorde sin första årgång vid blott 18 års ålder och beskrivs av flera som ett fullfjädrat vingeni, vilket naturligtvis bara bidragit till den hype som omger Rebourgeon‑vinerna.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener























