





Molino di Sant'Antimo Asso Toscana IGT 2020
De italienska vinmyndigheterna har INGEN humor. Även om Asso är baserad på Sangiovese skördad från Italiens mest berömda vindistrikt, får det inte stå Brunello på etiketten.
Rött vinens silkeslena 15% Merlot och den något kortare fatlagringen berövar Asso en DOCG-titel, som normalt kostar från cirka 150 kr och uppåt.
Däremot får Brunello-fansen stor toskansk valuta för pengarna. Asso har tidigare briljerat som en fin nr. 3 i Din VinGuides stora blindtest av Supertuscaner. Den har varit "Ugens køb" i Ekstra Bladet, och den har till och med fått upp till 98 poäng hos Best Italian Wines Annuario...
Vill du ha en härlig försmak av den officiellt 5 av 5-stjärniga Brunello-årgången 2020 - som annars inte släpps förrän 2025? Prova Asso 2020 redan nu. Det är stor Montalcino-vin och helt fantastiskt värde!
……
Njut av den till saftiga biffar, hemgjord pizza, pasta, charkuterier, hamburgare och mogna ostar. Servera vid 16–18 °C.
Hur smakar Molino di Sant'Antimo Asso Toscana IGT 2020?
Asso 2020 visar sig mörkt körsbärsröd med en ungdomlig violett kant… Doften lovar seriös Sangiovese med sin smickrande arom av rosor, violer, skogsbär, svarta plommon och saftiga Amarena-körsbär, som följs av Brunello-klassiska örter samt lite rostade kaffebönor och chokladnyanser från fatlagringen… I munnen är den läcker, mjuk och krämig med årgångens supersaftiga körsbärsfrukt i ett oemotståndligt samspel med Montalcinos terroirs mineralitet och fatets rostade lyxkryddor. Frisk, matvänlig avslutning med silkesfina tanniner. En Asso i absolut toppform! Drick nu, eller lagra 5–8 år från skördeåret.
Molino di Sant'Antimo Asso Toscana IGT 2020 passar bra till...
Hur är Molino di Sant'Antimo Asso Toscana IGT 2020 framställt?
Asso 2020 är framställd av 85% Montalcino Sangiovese och 15% Merlot från utvalda Brunello-vingårdar i Montalcino-området. Vinet har välbalanserade kryddtoner efter hela 12 månaders lagring på franska och amerikanska barriquefat.
Om Molino di Sant'Antimo

Är du inte på humör att betala 1 500 kr för Brunello från 100-poängshuset Poggio di Sotto?
Prova då grannen Molino di Sant’Antimo! Vi talar om samma exklusiva Brunello-subzon, Castelnuovo dell’Abate, och samma stil med traditionell lagring på stora slavonska ekfat.
Molino di Sant’Antimo producerar seriös Brunello. För 40 år sedan var Carlo Vittori en eftertraktad vinmakare som skapade toppviner för flera av de stora Brunello-husen. I början av 1980-talet började han köpa upp vingårdar för att förverkliga sin stora dröm: att göra eget vin.
Valet föll på högt belägna, söder- och sydvästvända parceller i södra Montalcino, mitt mellan klostret Abbazia di Sant’Antimo och floden Orcia. Molino di Sant’Antimo, uppkallat efter en lokal vattenkvarn från 1200-talet, räknas idag som en av pionjärerna för Brunello-subzonen Castelnuovo dell’Abate.
De sydvända sluttningarna ger Sangiovese med kraft och koncentration, medan användningen av stora traditionella fat främjar ett autentiskt uttryck av druvsort och terroir. Sedan 2012 görs husets viner av Carlos dotter, Valeria Vittori, som är utbildad oenolog vid universitetet i Florens:
"Jeg tager mig af den tekniske side, min søster Giulia tager sig af den kommercielle side, far tager sig af vinmarkerne, og mor Susanna tager sig af regnskab og reception" – Valeria Vittori
Trots imponerande omdömen – upp till 97 poäng – har familjen behållit en mycket sympatisk prisnivå för såväl Brunello-vinerna som för husets populära supertoscanare, Asso, Ommio och Perpaolo. Senaste tillskottet är den chabliskrämiga och extremt vackra Chardonnay ”Il Bianco”.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll

















