



Molino di Sant'Antimo Asso Toscana IGT 2023
De italienska vinmyndigheterna har INGEN humor!
Även om Asso är gjort på druvor från Italiens mest berömda vindistrikt, får det inte stå Brunello di Montalcino på etiketten.
Rött vinet är gjort på Sangioivese, men tillsatsen av Merlot samt den kortare lagringstiden berövar Asso en DOCG-titel, som normalt kostar från +150 kronor och uppåt.
Däremot får Brunello-fans toskansk toppvärde för varje krona. Asso har tidigare briljerat som en fin nr. 3 i Din VinGuides stora blindtest av Supertoscaner. Den har varit "Ugens køb" i Ekstra Bladet, och den har till och med fått upp till 98 poäng hos Best Italian Wines Annuario...
Nämnde vi den 12 månader långa mognaden, där kostbara barriquefat tillför lyxkryddor till smaken? Med Asso 2023 tar Brunello-huset Molino di Sant’Antimo ditt toskanska värde till next level…
Njut av den till saftiga steaks, hemgjord pizza, pasta, charkuterier, hamburgare och mogna ostar. Servera vid 16–18 °C.
som skapad för kraftiga pastarätter eller en saftig steak! Drick nu, eller spara 6–8 år från skördeåret.
Hur smakar Molino di Sant'Antimo Asso Toscana IGT 2023?
Asso Toscana IGT 2023 frestar med en vacker körsbärsröd färg i glaset med ett Brunello-liknande tegelfärgat skimmer… Doften är ljuvlig med klassiska Montalcino-stilaromer av körsbär, tranbär, torkade blommor och Herbes de Provence, som toppas av Merlotdruvans violer, tryffel och mörk plommonfrukt samt rostade kaffebönor och bitterchoklad från fatlagringen… I munnen mjuk och krämig med årgångens vibrerande, saftiga körsbärsfrukt i fint samspel med Montalcino-terroirens mineralitet och fatets rostade, lyxiga kryddtoner. Läckert och uppfriskande avslut med de finaste silkeslena tanniner…
Smaknoter
Plommon
Cederträ
Herbes de Provence
Röda körsbär
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Molino di Sant'Antimo Asso Toscana IGT 2023 passar bra till...
Om Molino di Sant'Antimo

Är du inte på humör att betala 1 500 kr för Brunello från 100-poängshuset Poggio di Sotto?
Prova då grannen Molino di Sant’Antimo! Vi talar om samma exklusiva Brunello-subzon, Castelnuovo dell’Abate, och samma stil med traditionell lagring på stora slavonska ekfat.
Molino di Sant’Antimo producerar seriös Brunello. För 40 år sedan var Carlo Vittori en eftertraktad vinmakare som skapade toppviner för flera av de stora Brunello-husen. I början av 1980-talet började han köpa upp vingårdar för att förverkliga sin stora dröm: att göra eget vin.
Valet föll på högt belägna, söder- och sydvästvända parceller i södra Montalcino, mitt mellan klostret Abbazia di Sant’Antimo och floden Orcia. Molino di Sant’Antimo, uppkallat efter en lokal vattenkvarn från 1200-talet, räknas idag som en av pionjärerna för Brunello-subzonen Castelnuovo dell’Abate.
De sydvända sluttningarna ger Sangiovese med kraft och koncentration, medan användningen av stora traditionella fat främjar ett autentiskt uttryck av druvsort och terroir. Sedan 2012 görs husets viner av Carlos dotter, Valeria Vittori, som är utbildad oenolog vid universitetet i Florens:
"Jeg tager mig af den tekniske side, min søster Giulia tager sig af den kommercielle side, far tager sig af vinmarkerne, og mor Susanna tager sig af regnskab og reception" – Valeria Vittori
Trots imponerande omdömen – upp till 97 poäng – har familjen behållit en mycket sympatisk prisnivå för såväl Brunello-vinerna som för husets populära supertoscanare, Asso, Ommio och Perpaolo. Senaste tillskottet är den chabliskrämiga och extremt vackra Chardonnay ”Il Bianco”.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener