
Molino di Sant'Antimo Brunello di Montalcino Paolus 2020
"Selv til normalprisen er her tale om et fremragende glas Brunello, og når tilbudsprisen er gældende, så er det altså bare med at få benene på nakken og få fyldt rigeligt på Brunello-reolen."
Berömmen känner inga gränser, när en dansk recensent testar en tidigare årgång av Molino di Sant’Antimos Brunello Paolus. Nu bör alla Brunello‑fans göra plats på hyllan för den nya årgången, där samma vin imponerar med 97 poäng från den danska kritikern Houlberg och 96 poäng från den ledande internationella Brunello‑experten Kerin O'Keefe...
Är du inte direkt sugen på att betala 1 500–3 000 kr. för en Brunello från 100‑poängs‑kultnamnet Poggio di Sotto? Rulla då glatt vidare till grannen Molino di Sant’Antimo!
Inte nog med att druvorna till Paolos 2020 skördas i samma exklusiva Brunello‑subzon, Castelnuovo dell’Abate. Vinet är framställt i samma traditionella stil med 3 års fatlagring på stora slavonska ekfat. Resultatet är i många avseenden motsvarande och en mycket klassisk Brunello, som från första klunken imponerar med hänförande frukt samt otroligt komplexa nyanser av örter, läder och skogsbottens toner.
Föregångaren utsågs till en av Danmarks bästa rödviner under 300 kronor… 2020 är om möjligt ett ännu vildare måste att prova!
Njut av den till rött nötkött, lamm, kraftiga pastarätter, italienska specialiteter och lagrade ostar. Servera vid 16–18 °C.
Hur smakar Molino di Sant'Antimo Brunello di Montalcino Paolus 2020?
Brunello Paolus 2020 presenterar sig vackert i glaset med en yttre antydan till tegelsten ... Näsan lovar stor Brunello med sin komplexa doft av torkade blommor, rosmarin, timjan, tranbär, körsbär och bakade plommon, som efter några sippor i glaset får sällskap av våta ekfat, svamp, kamfer, tobak, russin och läder ... årgång 2020 glider över tungan med en nästan graciös elegans, där de silkeslena tanninerna binder samman bärfrukten vackert med spännande nyanser av rök, smakrika örter, läder och stenig mineralitet. Komplex, munrengörande avslutning. Fantastisk Brunello från Molino di Sant'Antimo! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Molino di Sant'Antimo Brunello di Montalcino Paolus 2020 passar bra till...
Hur är Molino di Sant'Antimo Brunello di Montalcino Paolus 2020 framställt?
Vinet är gjort på 100% Sangiovese från solvända fält i Brunello-subzonen Castelnuovo dell'Abate. Druvorna till Paolus väljs ut från upp till 30 år gamla vinstockar från de fyra vingårdarna Castello, Casa, Romana och Pian di Rota. I vingården pressas de avskalade druvorna försiktigt före fruktbevarande jäsning i ståltankar följt av 10-15 dagars maceration på skalet. Vinet är gjort i klassisk Brunello-stil med 3 års lagring på traditionella 6000 liters ekfat och 6 månader på flaska innan det släpps.
Druvor
SangioveseOm Molino di Sant'Antimo

Är du inte på humör att betala 1 500 kr för Brunello från 100-poängshuset Poggio di Sotto?
Prova då grannen Molino di Sant’Antimo! Vi talar om samma exklusiva Brunello-subzon, Castelnuovo dell’Abate, och samma stil med traditionell lagring på stora slavonska ekfat.
Molino di Sant’Antimo producerar seriös Brunello. För 40 år sedan var Carlo Vittori en eftertraktad vinmakare som skapade toppviner för flera av de stora Brunello-husen. I början av 1980-talet började han köpa upp vingårdar för att förverkliga sin stora dröm: att göra eget vin.
Valet föll på högt belägna, söder- och sydvästvända parceller i södra Montalcino, mitt mellan klostret Abbazia di Sant’Antimo och floden Orcia. Molino di Sant’Antimo, uppkallat efter en lokal vattenkvarn från 1200-talet, räknas idag som en av pionjärerna för Brunello-subzonen Castelnuovo dell’Abate.
De sydvända sluttningarna ger Sangiovese med kraft och koncentration, medan användningen av stora traditionella fat främjar ett autentiskt uttryck av druvsort och terroir. Sedan 2012 görs husets viner av Carlos dotter, Valeria Vittori, som är utbildad oenolog vid universitetet i Florens:
"Jeg tager mig af den tekniske side, min søster Giulia tager sig af den kommercielle side, far tager sig af vinmarkerne, og mor Susanna tager sig af regnskab og reception" – Valeria Vittori
Trots imponerande omdömen – upp till 97 poäng – har familjen behållit en mycket sympatisk prisnivå för såväl Brunello-vinerna som för husets populära supertoscanare, Asso, Ommio och Perpaolo. Senaste tillskottet är den chabliskrämiga och extremt vackra Chardonnay ”Il Bianco”.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener





















