
Molino di Sant'Antimo Brunello di Montalcino Paolus 2020
"Även till normalpriset är det här ett utmärkt glas Brunello, och när kampanjpriset gäller är det dags att få upp ögonen för Brunello och fylla på Brunellohyllan med massor."
Lovorden vet inga gränser när en dansk recensent testar en tidigare årgång av Molino di Sant'Antimos Brunello Paolus. Nu bör alla Brunello-fans rensa hyllorna för den nya årgången, där samma vin imponerar med 97 poäng från inhemska Houlberg och 96 poäng från den ledande internationella Brunello-experten Kerin O'Keefe...
Är du inte direkt sugen på att betala 1.500-3.000 danska kronor för en Brunello från 100-poängskultnamnet Poggio di Sotto? Sedan rullar du glatt vidare till grannorten Molino di Sant'Antimo!
Druvorna till Paolos 2020 skördas inte bara i samma exklusiva Brunello-subzon, Castelnuovo dell'Abate. Vinet är gjort i samma traditionella stil med 3 års fatlagring på stora slavonska ekfat. Resultatet är en likartad och mycket klassisk Brunello som imponerar redan från första klunken med hisnande frukt och underbart komplexa nyanser av örter, läder och skogsmark.
Dess föregångare utsågs till ett av DK:s bästa röda viner under 300 kronor... 2020 är möjligen ett ännu vildare måste-försök!
Njut av det till rött nötkött, lamm, matiga pastarätter, italienska specialiteter och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Molino di Sant'Antimo Brunello di Montalcino Paolus 2020?
Brunello Paolus 2020 presenterar sig vackert i glaset med en yttre antydan till tegelsten ... Näsan lovar stor Brunello med sin komplexa doft av torkade blommor, rosmarin, timjan, tranbär, körsbär och bakade plommon, som efter några sippor i glaset får sällskap av våta ekfat, svamp, kamfer, tobak, russin och läder ... årgång 2020 glider över tungan med en nästan graciös elegans, där de silkeslena tanninerna binder samman bärfrukten vackert med spännande nyanser av rök, smakrika örter, läder och stenig mineralitet. Komplex, munrengörande avslutning. Fantastisk Brunello från Molino di Sant'Antimo! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Smaknoter
Plommon
Herbes de Provence
Läder
Rök
Tranbär
Molino di Sant'Antimo Brunello di Montalcino Paolus 2020 passar bra till...
Om Molino di Sant'Antimo

Är du inte på humör att betala 1 500 kr för Brunello från 100-poängshuset Poggio di Sotto?
Prova då grannen Molino di Sant’Antimo! Vi talar om samma exklusiva Brunello-subzon, Castelnuovo dell’Abate, och samma stil med traditionell lagring på stora slavonska ekfat.
Molino di Sant’Antimo producerar seriös Brunello. För 40 år sedan var Carlo Vittori en eftertraktad vinmakare som skapade toppviner för flera av de stora Brunello-husen. I början av 1980-talet började han köpa upp vingårdar för att förverkliga sin stora dröm: att göra eget vin.
Valet föll på högt belägna, söder- och sydvästvända parceller i södra Montalcino, mitt mellan klostret Abbazia di Sant’Antimo och floden Orcia. Molino di Sant’Antimo, uppkallat efter en lokal vattenkvarn från 1200-talet, räknas idag som en av pionjärerna för Brunello-subzonen Castelnuovo dell’Abate.
De sydvända sluttningarna ger Sangiovese med kraft och koncentration, medan användningen av stora traditionella fat främjar ett autentiskt uttryck av druvsort och terroir. Sedan 2012 görs husets viner av Carlos dotter, Valeria Vittori, som är utbildad oenolog vid universitetet i Florens:
"Jeg tager mig af den tekniske side, min søster Giulia tager sig af den kommercielle side, far tager sig af vinmarkerne, og mor Susanna tager sig af regnskab og reception" – Valeria Vittori
Trots imponerande omdömen – upp till 97 poäng – har familjen behållit en mycket sympatisk prisnivå för såväl Brunello-vinerna som för husets populära supertoscanare, Asso, Ommio och Perpaolo. Senaste tillskottet är den chabliskrämiga och extremt vackra Chardonnay ”Il Bianco”.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener