



Molino di Sant'Antimo Rosso di Montalcino 2019
Rosso eller Brunello di Montalcino?
Eftersom både druvsorten och terroiren är identiska kallas Rosso di Montalcino ofta för mini-Brunello. Men i fallet med Paolus 2019 överstiger Rosso-kvaliteten faktiskt axelhöjden på den riktiga Brunello-produkten!
Med 94 poäng från Decanters professionella panel av blindprovare ligger vinet långt över det genomsnittliga omdömet för Brunello di Montalcino. Skillnaden är i stilen.
På grund av den kortare fatlagringen berikar denna Rosso oss i den nya årgången 2019 med ett mycket friskare och fruktigare uttryck av Sangiovese än Brunello någonsin lyckas uppnå. Silkeslen. Parfymerad. Så ren och äkta. Och så galet mycket valuta för pengarna - ja, vi gillar det!
Njut av det till saftiga biffar, pastarätter och pizza, grytor, tapas, svamprisotto och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Molino di Sant'Antimo Rosso di Montalcino 2019?
Vibrerande körsbärsröd färg i glaset... En fruktig doft av viol, färska moreller, tranbär, skogsbröd och svarta plommon spricker upp ur glaset, medan klassiska Sangiovese-toner av medelhavsörter, rostig jord, tobak och en antydan till läder frigör en rejäl dos endorfiner i hjärnans njutningscentrum... På tungan, silkeslen, ren och äkta med sörplande saftig körsbärsfrukt i råa mängder. Wow, det är så gott! Saftighet och sublim dryckesglädje i överdådiga mängder! Drick nu eller spara 5-8 år från skördeåret.
Molino di Sant'Antimo Rosso di Montalcino 2019 passar bra till...
Hur är Molino di Sant'Antimo Rosso di Montalcino 2019 framställt?
Vinet är gjort på 100% Sangiovese som Molino di Sant'Antimo väljer ut från upp till 30 år gamla vinstockar på den nord- och östvända enskilda vingården Romana på 250 meters höjd. Efter avskalning kallmacereras druvorna i 2-3 dagar vid temperaturer under 10°C för att extrahera extra färg och fruktaromer från skalet. Därefter följer en fruktbevarande jäsning i ståltankar, där 10-15 dagars skalkontakt berikar det röda vinet med extra karaktär, smak och tanninstruktur. Slutligen mognar Rosso i 12 månader på traditionella 6000 liters slavonska ekfat och 3 månader på flaska innan den släpps till försäljning.
Druvor
SangioveseOm Molino di Sant'Antimo

Är du inte på humör att betala 1 500 kr för Brunello från 100-poängshuset Poggio di Sotto?
Prova då grannen Molino di Sant’Antimo! Vi talar om samma exklusiva Brunello-subzon, Castelnuovo dell’Abate, och samma stil med traditionell lagring på stora slavonska ekfat.
Molino di Sant’Antimo producerar seriös Brunello. För 40 år sedan var Carlo Vittori en eftertraktad vinmakare som skapade toppviner för flera av de stora Brunello-husen. I början av 1980-talet började han köpa upp vingårdar för att förverkliga sin stora dröm: att göra eget vin.
Valet föll på högt belägna, söder- och sydvästvända parceller i södra Montalcino, mitt mellan klostret Abbazia di Sant’Antimo och floden Orcia. Molino di Sant’Antimo, uppkallat efter en lokal vattenkvarn från 1200-talet, räknas idag som en av pionjärerna för Brunello-subzonen Castelnuovo dell’Abate.
De sydvända sluttningarna ger Sangiovese med kraft och koncentration, medan användningen av stora traditionella fat främjar ett autentiskt uttryck av druvsort och terroir. Sedan 2012 görs husets viner av Carlos dotter, Valeria Vittori, som är utbildad oenolog vid universitetet i Florens:
"Jeg tager mig af den tekniske side, min søster Giulia tager sig af den kommercielle side, far tager sig af vinmarkerne, og mor Susanna tager sig af regnskab og reception" – Valeria Vittori
Trots imponerande omdömen – upp till 97 poäng – har familjen behållit en mycket sympatisk prisnivå för såväl Brunello-vinerna som för husets populära supertoscanare, Asso, Ommio och Perpaolo. Senaste tillskottet är den chabliskrämiga och extremt vackra Chardonnay ”Il Bianco”.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll

















