
Mustiguillo Atance Rosé 2021
Nu är den äntligen här... Förra årets Parker-darling och denna sommars överlägsna explosion av ekologiskt spanskt rosévärde! Mustiguillo gör det igen...
Det ekologiska Atance-sortimentet är synonymt med några av Spaniens bästa vinköp. Produktionen är mikroskopisk och terroirstyrd, så de populära vinerna är nästan ständigt på restorder.
Gör inga misstag när det gäller priset... Silky Atance Rosé, som görs med lika delar Garnacha och Bobal, höjer sig så svindlande högt över de massproducerade grejerna att halva priset skulle kunna räcka. Vi talar om utsökt spanskt terroirvin från den gamla vingården Finca El Ardal på 680 meters höjd.
Det är krusande elegant. Den är slukande saftig. Och det kan helt enkelt inte rekommenderas nog!
......
Njut som en krispig aperitif eller till skaldjur, lätta tapas, sushi, asiatiska rätter, fågel, sallader, marinerade grönsaker, risotto, paella, pasta och krämiga ostar. Servera vid 6-10°C
Hur smakar Mustiguillo Atance Rosé 2021?
Rosévinet är frestande i glaset med sin fina laxfärg... Nosen är härligt blommig med en inbjudande nypondoft som snabbt följs av saltad grapefrukt, smultron, rabarber och granatäpplejuice. Så fräscht, delikat och somrigt! I munnen, om möjligt ännu bättre ... Lätt krämig och mycket uppfriskande. Varje munfull svävar över tungan och lägger lager på lager av de finaste, mest nyanserade smakerna. En mycket fin och uppfriskande rosé - som nästan ber om att få avnjutas i stora klunkar! Kvaliteten här trotsar all prislogik och utmanar självsäkert de dyra pojkarna från Provence ... Drick nu, eller spara 3-4 år från skördeåret.
Mustiguillo Atance Rosé 2021 passar bra till...
Om Bodegas Mustiguillo

Om Noma hade gjort vin i Spanien…
René Redzepi från Noma var pionjär för Michelin-mat med bortglömda nordiska råvaror, och i samma anda har Antonio Sarrión från Bodega Mustiguillo förvandlat den sorgligt förbisedd östspanska druvan Bobal till en glänsande världsstjärna!
I 1990‑talet vände Antonio ”Toni” Sarrión ryggen åt en karriär som affärsman för att ägna sig åt sin stora passion: vin!
Hemma i Valencias trakter kastade sig Toni in i studier i enologi och vinodling, och kort därefter arbetade han i vinkällare hos topphus i Kalifornien, Chile och Argentina (bland andra världsberömda Achaval Ferrer och 100-poängsikonen Zuccardi).
Toni var redo. Och tog särskilt en iakttagelse med sig hem till östra Spanien: att många av världens största viner gjordes på lokala druvsorter! Hans eget val föll på två regionala specialiteter, vitvinsdruvan Merseguera och rödvinsdruvan Bobal.
Ingen av druvorna ansågs då vara något särskilt, eftersom lokala producenter i Valencia med hjälp av konstbevattning och heta daltemperaturer prioriterade största möjliga skördeuttag för att producera billiga och jämna konsumtionsviner. Toni, däremot, odlar druvorna på fem unika monopollägen på 800–900 meters höjd nära det ödsliga gårdsstället El Terrerazo, som hans familj tog över redan 1972.
Ekologiskt odlad mark? Kuperade, kalkhaltiga sluttningar på 800–900 meters höjd? Ingen konstbevattning och därmed mystiskt låga skördeuttag? Spontanjäsning? Osv. osv… Ingen av lokalbefolkningen förstod då ett dugg av vad Toni höll på med, så ”Rasmus Modsat” uppe i bergen fick börja helt från början med att producera enkel spansk bordsvin (Vino de Mesa).
Inte utan nervositet lanserade Toni 2003 äntligen sin första flaska Bobal Quincha Corral… men när inflytelserike Robert Parker belönade den med 95 poäng, förändrades allt som med ett trollslag. Snart skålades det i Bobal och Merseguera på världens bästa restaurang, El Bulli, och senare på Celler de Can Roca, The Dorchester, Fat Duck och många andra michelinrestauranger!
År 2010 var även de lokala skeptikerna övertygade, och Bodegas Mustiguillo tilldelades sin egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. “Food & Wine” har hyllat Mustiguillo som ett av de 20 bästa nya vinhusen, medan Antonio Sarrión av tyska “Der Feinschmecker” är nominerad till titeln “Newcomer of the year”. 2012 fanns Mustiguillo med på Wine & Spirits Top 100 över “Wineries of the Year”.
Idag gör Bodegas Mustiguillo fortfarande bara viner från egna, ekologiskt certifierade vingårdar, främst från de två främsta terroirerna, Finca Terrerazo och Finca Calvestra. Parallellt med prestigevinerna från Bodegas Mustiguillo producerar Toni den populära, värdeorienterade Atance-serien från sitt andra (och också ekologiskt certifierade) vineri, Risky Grapes.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning