



Mustiguillo Mestizaje Tinto Vino de Pago 2021 ØKO
Glöm Ribera del Duero... Mestizaje från den enskilda vingården Finca Terrerazo är så vansinnigt utsökt att den 800 meter höga kalkstensterrängen har tilldelats Spaniens "Grand Cru-appellation" Vino de Pago...
"Toppen av den spanska kvalitetspyramiden inom vinodling. Detta motsvarar ungefär den franska termen Grand Cru." - Wine Plus Lexicon
Organic Mestizaje har länge varit ett av de mest populära spanska rött vinerna i Danmark. Sedan Supervin tog över importen och sänkte priset har årgång efter årgång sålt slut på rekordtid... Nu är det dags för den underbara 2021, som fick vansinniga 92 poäng av Robert Parker!
Mestizaje blandar på ett briljant sätt Rhône-druvorna Grenache och Syrah med lokala Bobal. Från första klunken kommer du att förstå varför Mustiguillo är den bästa vingården i Valencia och varför dess viner serveras på många restauranger med Michelinstjärnor runt om i världen.
Ett helt lysande glas från Antonio Sarrión som lärde sig vinframställning från 100-poängsikonen Zuccardi. Nu gör han världens bästa röda viner med Bobal-druvan från "Grand Cru" Vino de Pago El Terrerazo... Absolut toppköp!
Njut av den till biffar, tapas, ljust kött, svamp och krämiga ostar. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Mustiguillo Mestizaje Tinto Vino de Pago 2021 ØKO?
Mörk körsbärsfärgad med en nästan svart kärna... Nosen förtrollar med stor och komplex charm av saftiga söta och svarta skogsbär, läder, limedamm, rökt kött, svartpeppar och en parad av medelhavsörter, övertrumfad av kaffe, choklad och rostad vaniljnoter från fatlagringen... Mestizaje 2021 glider försiktigt över tungan, där den lena och läckra konsistensen långsamt löses upp i läckra smaker av elegant fatkryddade blåbär, plommon och svarta körsbär... Lång och uppfriskande finish med mjuka tanniner och fantastisk lime-mineralitet från den exceptionella terroiren. Spanskt kungligt rött vin! Drick nu eller spara 10 år från skördeåret.
Mustiguillo Mestizaje Tinto Vino de Pago 2021 ØKO passar bra till...
Om Bodegas Mustiguillo

Om Noma hade gjort vin i Spanien…
René Redzepi från Noma var pionjär för Michelin-mat med bortglömda nordiska råvaror, och i samma anda har Antonio Sarrión från Bodega Mustiguillo förvandlat den sorgligt förbisedd östspanska druvan Bobal till en glänsande världsstjärna!
I 1990‑talet vände Antonio ”Toni” Sarrión ryggen åt en karriär som affärsman för att ägna sig åt sin stora passion: vin!
Hemma i Valencias trakter kastade sig Toni in i studier i enologi och vinodling, och kort därefter arbetade han i vinkällare hos topphus i Kalifornien, Chile och Argentina (bland andra världsberömda Achaval Ferrer och 100-poängsikonen Zuccardi).
Toni var redo. Och tog särskilt en iakttagelse med sig hem till östra Spanien: att många av världens största viner gjordes på lokala druvsorter! Hans eget val föll på två regionala specialiteter, vitvinsdruvan Merseguera och rödvinsdruvan Bobal.
Ingen av druvorna ansågs då vara något särskilt, eftersom lokala producenter i Valencia med hjälp av konstbevattning och heta daltemperaturer prioriterade största möjliga skördeuttag för att producera billiga och jämna konsumtionsviner. Toni, däremot, odlar druvorna på fem unika monopollägen på 800–900 meters höjd nära det ödsliga gårdsstället El Terrerazo, som hans familj tog över redan 1972.
Ekologiskt odlad mark? Kuperade, kalkhaltiga sluttningar på 800–900 meters höjd? Ingen konstbevattning och därmed mystiskt låga skördeuttag? Spontanjäsning? Osv. osv… Ingen av lokalbefolkningen förstod då ett dugg av vad Toni höll på med, så ”Rasmus Modsat” uppe i bergen fick börja helt från början med att producera enkel spansk bordsvin (Vino de Mesa).
Inte utan nervositet lanserade Toni 2003 äntligen sin första flaska Bobal Quincha Corral… men när inflytelserike Robert Parker belönade den med 95 poäng, förändrades allt som med ett trollslag. Snart skålades det i Bobal och Merseguera på världens bästa restaurang, El Bulli, och senare på Celler de Can Roca, The Dorchester, Fat Duck och många andra michelinrestauranger!
År 2010 var även de lokala skeptikerna övertygade, och Bodegas Mustiguillo tilldelades sin egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. “Food & Wine” har hyllat Mustiguillo som ett av de 20 bästa nya vinhusen, medan Antonio Sarrión av tyska “Der Feinschmecker” är nominerad till titeln “Newcomer of the year”. 2012 fanns Mustiguillo med på Wine & Spirits Top 100 över “Wineries of the Year”.
Idag gör Bodegas Mustiguillo fortfarande bara viner från egna, ekologiskt certifierade vingårdar, främst från de två främsta terroirerna, Finca Terrerazo och Finca Calvestra. Parallellt med prestigevinerna från Bodegas Mustiguillo producerar Toni den populära, värdeorienterade Atance-serien från sitt andra (och också ekologiskt certifierade) vineri, Risky Grapes.
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener