



Mustiguillo Mestizaje Tinto Vino de Pago 2022 ØKO
Glöm Ribera del Duero... Mestizaje från den enskilda vingården Finca Terrerazo är så vansinnigt utsökt att den 800 meter höga kalkstensterrängen har tilldelats Spaniens "Grand Cru-appellation" Vino de Pago...
"Toppen av den spanska kvalitetspyramiden inom vinodling. Detta motsvarar ungefär den franska termen Grand Cru." - Wine Plus Lexicon
Organic Mestizaje har länge varit ett av de mest populära spanska rött vinerna i Danmark. Sedan vi tog över importen och drastiskt sänkte priset har efterfrågan blivit galen...
Nu är kampen igång om den utsökta 2022, förstärkt med extra fatkrydda och något högre alkoholhalt jämfört med sin sedan länge utsålda föregångare.
I den nya årgången blandar Bodegas Mustiguillo på ett briljant sätt Rhônedruvan Grenache med den lokala Bobal innan det resulterande röda vinet utvecklas under 12 långa månader i stora och små 225-liters franska ekfat. Buteljerad utan filtrering.
Från första klunken kommer du att känna varför Mustiguillo är den bästa vingården i Valencia och varför dess viner serveras på otaliga restauranger med Michelinstjärnor runt om i världen... Absolut toppköp!
.....
Njut av den till biffar, tapas, ljust kött, svamp och krämiga ostar. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Mustiguillo Mestizaje Tinto Vino de Pago 2022 ØKO?
Mustiguillo Mestizaje Tinto Vino de Pago 2022 presenterar sig körsbärsfärgad med en vacker violett nyans ... Ur glaset stiger den förtrollande doften av saftiga röda körsbär, livlig färsk granatäpplejuice, mörka plommon och mogen björnbärsfrukt, som döljer delikata undertoner av lime och medelhavsörter och något rostade toner av kaffebönor och vanilj från den 12 månader långa fatlagringen ... Vinet glider krämigt på tungan, med fatkryddan som integreras harmoniskt med den vackra frukten från 2022-årgången. Lång och uppfriskande finish med silkeslena tanniner och unik lime-mineralitet från den exceptionella terroiren. Spanskt kungligt vin i sin största årgång hittills! Drick nu eller spara 10 år från skördeåret.
Smaknoter
Björnbär
Herbes de Provence
Röda körsbär
Vanilj
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Mustiguillo Mestizaje Tinto Vino de Pago 2022 ØKO passar bra till...
Hur är Mustiguillo Mestizaje Tinto Vino de Pago 2022 ØKO framställt?
Mustiguillo Mestizaje Tinto Vino de Pago är tillverkat 2022 av 80% Bobal och 20% Garnacha från den kuperade kalkstensterrängen i Pago El Terrerazo på 800 meters höjd. Druvorna väljs ut för hand från fristående vinstockar som odlas ekologiskt och utan bevattning för att bibehålla kvaliteten.
Varje druvsort och parcell vinifieras separat, vilket ger vinmakaren Antonio Sarrión de optimala förutsättningarna för att skapa den slutliga blandningen. Före jäsningen kallmacereras druvorna i 24-36 timmar vid 8-10°C, vilket ger extra färg och frukt till det färdiga vinet. Vinets terroirkaraktär förstärks genom spontanjäsning med de naturligt förekommande jäststammarna i fält och källare. Jäsningen i ståltankar och ekfat varar 11-13 dagar med fruktbevarande temperaturkontroll, medan manuell överpumpning säkerställer en varsam extraktion av frukt och tannin från druvskalen. Efter jäsningen får vinerna ytterligare karaktär från druvskalen under 5-8 dagar innan vinet tappas upp för 12 månaders lagring på stora och små 225-liters franska ekfat.
Om Bodegas Mustiguillo

Om Noma hade gjort vin i Spanien…
René Redzepi från Noma var pionjär för Michelin-mat med bortglömda nordiska råvaror, och i samma anda har Antonio Sarrión från Bodega Mustiguillo förvandlat den sorgligt förbisedd östspanska druvan Bobal till en glänsande världsstjärna!
I 1990‑talet vände Antonio ”Toni” Sarrión ryggen åt en karriär som affärsman för att ägna sig åt sin stora passion: vin!
Hemma i Valencias trakter kastade sig Toni in i studier i enologi och vinodling, och kort därefter arbetade han i vinkällare hos topphus i Kalifornien, Chile och Argentina (bland andra världsberömda Achaval Ferrer och 100-poängsikonen Zuccardi).
Toni var redo. Och tog särskilt en iakttagelse med sig hem till östra Spanien: att många av världens största viner gjordes på lokala druvsorter! Hans eget val föll på två regionala specialiteter, vitvinsdruvan Merseguera och rödvinsdruvan Bobal.
Ingen av druvorna ansågs då vara något särskilt, eftersom lokala producenter i Valencia med hjälp av konstbevattning och heta daltemperaturer prioriterade största möjliga skördeuttag för att producera billiga och jämna konsumtionsviner. Toni, däremot, odlar druvorna på fem unika monopollägen på 800–900 meters höjd nära det ödsliga gårdsstället El Terrerazo, som hans familj tog över redan 1972.
Ekologiskt odlad mark? Kuperade, kalkhaltiga sluttningar på 800–900 meters höjd? Ingen konstbevattning och därmed mystiskt låga skördeuttag? Spontanjäsning? Osv. osv… Ingen av lokalbefolkningen förstod då ett dugg av vad Toni höll på med, så ”Rasmus Modsat” uppe i bergen fick börja helt från början med att producera enkel spansk bordsvin (Vino de Mesa).
Inte utan nervositet lanserade Toni 2003 äntligen sin första flaska Bobal Quincha Corral… men när inflytelserike Robert Parker belönade den med 95 poäng, förändrades allt som med ett trollslag. Snart skålades det i Bobal och Merseguera på världens bästa restaurang, El Bulli, och senare på Celler de Can Roca, The Dorchester, Fat Duck och många andra michelinrestauranger!
År 2010 var även de lokala skeptikerna övertygade, och Bodegas Mustiguillo tilldelades sin egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. “Food & Wine” har hyllat Mustiguillo som ett av de 20 bästa nya vinhusen, medan Antonio Sarrión av tyska “Der Feinschmecker” är nominerad till titeln “Newcomer of the year”. 2012 fanns Mustiguillo med på Wine & Spirits Top 100 över “Wineries of the Year”.
Idag gör Bodegas Mustiguillo fortfarande bara viner från egna, ekologiskt certifierade vingårdar, främst från de två främsta terroirerna, Finca Terrerazo och Finca Calvestra. Parallellt med prestigevinerna från Bodegas Mustiguillo producerar Toni den populära, värdeorienterade Atance-serien från sitt andra (och också ekologiskt certifierade) vineri, Risky Grapes.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Näringsinnehåll
Allergener























