0Varukorg

Tillbaka

Parusso Barolo DOCG Bussia Riserva Oro 2013 i trækasse

Italien

Italien, Piemonte

14% alk.

75 cl

1 fl. per st.
2 404,95 SEK
6 fl. per st.
2 169,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
99 Point James Suckling
97 Point WinesCritic.com

Parusso Barolo DOCG Bussia Riserva Oro 2013 i trækasse

Italien

Italien, Piemonte

14% alk.

75 cl

"97 points. S howing a complexity of a select few...Splendid already" - WinesCritic.com

"Utterly captivating wines that speak to the pedigree and class that are the signatures of the best Barolo vintages." - Antonio Galloni

Den Barolo som ger Parusso 100 poäng?

Med 99 poäng från James Suckling för Parussos gyllene flaggskepp 2011, kommer 2013 att vara drömårgången som äntligen utlöser ett perfekt betyg för Parussos största Barolo?

Vänta dock inte för länge på att recensenterna... Vi har endast tilldelats 30 flaskor av denna 24 karats tryffeldoftande Barolo Riserva, som endast görs i speciella årgångar - från över 50 år gamla Nebbiolo-vinstockar på den mäktiga Cru Bussia!

Om du vill säkra Piemontes bästa Riserva, från en av de bästa årgångarna, gör det NU!

Njut av det till saftigt nötkött, lamm, tryffel, svamprisotto, fylliga pastarätter, lagrade ostar och som meditation. Servera vid 16-18°C.

1 fl. per st.
2 404,95 SEK
6 fl. per st.
2 169,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
99 Point James Suckling
97 Point WinesCritic.com

Recensioner av Parusso Barolo DOCG Bussia Riserva Oro 2013 i trækasse

99 Point

James Suckling

97 Point

WinesCritic.com

In the sensory profile it shows notes of red plums, black plums, wild blackberries, plums, myrtle, sage, marjoram, chinotto, dates, incense, sandalwood and withered chamomile. Definitely three-dimensional, it veers in different directions showing a complexity of a select few. Full body, sweet and captivating in the sip it shows brilliance and depth while remaining charming and bohemian in the wild sip. The quality of the fruit prevails and describes an ascending parable of immediate reading. Splendid allready, it can give emotions over time

Hur smakar Parusso Barolo DOCG Bussia Riserva Oro 2013 i trækasse?

Redan i glaset, extra djup och mörk för att vara Barolo med vackra tegelstensnyanser nära kanten av glaset... Nosen är helt enkelt grandios med hyperkoncentrerade och komplexa aromer av tryffelpasta, vissna rosor, torkade mörka körsbär, saftiga smultron och en liten tropisk antydan till aprikos följt av mineraltoner av kamfer, rök, lakrits, aska, tjära och rostat kaffe. .... I munnen perfekt balanserad med mjuk och nästan katrinplommonliknande köttig frukt som bara osar kraft, komplexitet och finess. Wow! Tanninerna är perfekt polerade och tar den minutlånga avslutningen till världsklassnivåer ... Drick nu eller spara +20 år från skördeåret.

Parusso Barolo DOCG Bussia Riserva Oro 2013 i trækasse passar bra till...

Hur är Parusso Barolo DOCG Bussia Riserva Oro 2013 i trækasse framställt?

Vinet är gjort på 100% Nebbiolo från den berömda superdruvan Bussia, närmare bestämt från den syd/sydostvända Rocche och den syd/västvända toppmarken Munie. Hela druvklasar skördas för hand från upp till 50 år gamla vinstockar och torkas i upp till 6 dagar, vilket ger stjälkarna en träig brun färg och minskar de bittra tanninerna.
Efter aromutvinning genom kall maceration spontanjäses vinet utan tillsats av svaveldioxid och med 70% inblandning av stjälkar. Jäst med fruktbevarande temperaturkontroll och noggrann maceration, innan 18 månaders slutlig mognad i franska barriques i kontakt med den fina jästfällningen. Buteljerad med minimal svaveltillsats och flasklagrad i minst 5 år före lansering.

Druvor

Nebbiolo

Om Parusso

”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker

Jag lever bara en gång, och jag ger allt jag har!” Marco Parussos mission är att skapa ultimata Barolo-upplevelser, och med betyg upp till 99 poäng har hans viner från årgång 2016 kommit snubblande nära det perfekta.

Vi hittar vingården på en idyllisk kulle i Monforte d’Alba, bara några hundra meter från gränsen till Castiglione Falletto, där Marcos farfar Gaspare Parusso redan 1901 köpte familjens första parcel på cru-marken Mariondino.

I årtionden gick hela druvskörden till familj, vänner och lokala kooperativ, men Gaspares son Armando såg potentialen för världsklass och började i början av 1970‑talet köpa upp nya topplägen i syfte att producera Barolo under eget namn.

1986 kom den enologutbildade Marco Parusso och systern Tiziana in i bilden, och sedan dess har familjen förflyttat sig fram i främsta ledet bland referensproducenter — på samma nivå som de riktigt tungt vägande aktörerna, exempelvis grannhuset Podere Aldo Conterno.

Familjen förfogar i dag över 28 hektar vinmarker, där särskilt cru-lägena Bussia och Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) är vigda åt druvan Nebbiolo. Alla marker odlas ekologiskt och är zonindelade, så gödsling, beskärning och skördetidpunkt noggrant kan anpassas till varje enskilt mikroterroir.

Även i vinkällaren går Marco till ytterligheter. Helt ovanligt torkar han sina handplockade druvklasar 5–7 dagar i ett ventilerat rum efter skörd. Denna lagring i kontakt med syre bildar mjukare och mindre bittra tanninföreningar i både druvor och stjälkar, varav upp till 70 % inkluderas i vinifieringen.

Efter flera dagars aromutdrag vid låg temperatur värmer Marco jäsningstanken till 33°C i 2 dygn för att dra maximal färg från druvskal. Därför är Parussos Barolo-viner alltid mörka i färgen. Därefter följer spontanjäsningen vid 25°C i roterande jäsningstankar, vilket ökar kontakten och smakutbytet mellan druvskal och den jäsande musten. När allt socker är jäst ur höjs temperaturen igen för att driva ut de sista tanninerna och smakstyrkan ur skalen, som totalt macererar i upp till 50 dagar. Slutligen mognar Parusso sina Barolo-viner 18 mdr. på nya franska barriquefat med de fina jästresterna, som ger textur, finess samt en "buffer-effekt" mot oxidation, så vinerna kan buteljeras med minimal tillsats av svavel. Resultatet av ansträngningarna talar för sig självt...

Årlig produktion: 130 000 flaskor vin, som fördelar sig på mousserande Nebbiolo, Sauvignon Blanc-vita viner, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo och sju olika Barolo-viner.

Vindata

Druvor

Vinet kommer från

Producent

Årgång

2013

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

14 %

Servering

16-18°C

Lagringspotential

+25 år fra høståret

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. trälåda
Liknande produkter