
Parusso Langhe Bianco Sauvignon Blanc 2021
Saftig och krispig Sauvignon Blanc från Piemonte?
Glöm Cloudy Bay och Sancerre för ett tag. Barolokungen Parusso gör nämligen den mest kristallklara, smakrika och fruktiga Sauvignon Blanc vi smakat på länge...
Piemonte är mest känt för sina stora röda Baroloviner. Men kultproducenten Parusso, som får upp till 99 poäng för sina viner, visar här en annan och fräschare sida av området. Men inte desto mindre oemotståndlig!
Det norditalienska vita vinet kommer definitivt att få det att vattnas i munnen och få dig att vilja dricka det. Med eller utan mat
Piemonte kan också göra vitt vin - och Parussos är ett otroligt gott exempel som du inte får missa!
Langhe Bianco utstrålar sommar Sauvignon Blanc charm med sina uppfriskande egenskaper och mango-tropiska charmfrukt.
Mycket beroendeframkallande...
Njut som aperitif - eller till färsk fisk och skaldjur, sushi, sallader, antipasti och krämiga ostar. Servera vid 8-10°C.
Hur smakar Parusso Langhe Bianco Sauvignon Blanc 2021?
En mycket klar färg i glaset med bladgröna nyanser. Ett vin med massor av saftig och ungdomlig fläderblomsfrukt - det råder ingen tvekan om att det är sexig Sauvignon Blanc i glaset. Nyskurna äpplen, gräs, saltad grapefrukt, rökflinta, mirabell och svartvinbärsbuske håller varandra sällskap i detta högspända och aromatiska vin. Subtila toner av melon, persika och flytande honung är också närvarande. Ännu ett utsökt vin från Parusso som aldrig misslyckas! Drick nu eller spara 3-4 år från skördeåret.
Parusso Langhe Bianco Sauvignon Blanc 2021 passar bra till...
Om Parusso
”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker
”Jag lever bara en gång, och jag ger allt jag har!” Marco Parussos mission är att skapa ultimata Barolo-upplevelser, och med betyg upp till 99 poäng har hans viner från årgång 2016 kommit snubblande nära det perfekta.
Vi hittar vingården på en idyllisk kulle i Monforte d’Alba, bara några hundra meter från gränsen till Castiglione Falletto, där Marcos farfar Gaspare Parusso redan 1901 köpte familjens första parcel på cru-marken Mariondino.
I årtionden gick hela druvskörden till familj, vänner och lokala kooperativ, men Gaspares son Armando såg potentialen för världsklass och började i början av 1970‑talet köpa upp nya topplägen i syfte att producera Barolo under eget namn.
1986 kom den enologutbildade Marco Parusso och systern Tiziana in i bilden, och sedan dess har familjen förflyttat sig fram i främsta ledet bland referensproducenter — på samma nivå som de riktigt tungt vägande aktörerna, exempelvis grannhuset Podere Aldo Conterno.
Familjen förfogar i dag över 28 hektar vinmarker, där särskilt cru-lägena Bussia och Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) är vigda åt druvan Nebbiolo. Alla marker odlas ekologiskt och är zonindelade, så gödsling, beskärning och skördetidpunkt noggrant kan anpassas till varje enskilt mikroterroir.
Även i vinkällaren går Marco till ytterligheter. Helt ovanligt torkar han sina handplockade druvklasar 5–7 dagar i ett ventilerat rum efter skörd. Denna lagring i kontakt med syre bildar mjukare och mindre bittra tanninföreningar i både druvor och stjälkar, varav upp till 70 % inkluderas i vinifieringen.
Efter flera dagars aromutdrag vid låg temperatur värmer Marco jäsningstanken till 33°C i 2 dygn för att dra maximal färg från druvskal. Därför är Parussos Barolo-viner alltid mörka i färgen. Därefter följer spontanjäsningen vid 25°C i roterande jäsningstankar, vilket ökar kontakten och smakutbytet mellan druvskal och den jäsande musten. När allt socker är jäst ur höjs temperaturen igen för att driva ut de sista tanninerna och smakstyrkan ur skalen, som totalt macererar i upp till 50 dagar. Slutligen mognar Parusso sina Barolo-viner 18 mdr. på nya franska barriquefat med de fina jästresterna, som ger textur, finess samt en "buffer-effekt" mot oxidation, så vinerna kan buteljeras med minimal tillsats av svavel. Resultatet av ansträngningarna talar för sig självt...
Årlig produktion: 130 000 flaskor vin, som fördelar sig på mousserande Nebbiolo, Sauvignon Blanc-vita viner, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo och sju olika Barolo-viner.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener