ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 13 timmar 27 min 46 sek

Tillbaka

Parusso Langhe Doc Sauvignon Rovella 2019

Italien

Italien, Piemonte

13,5% alk.

75 cl

ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 13 timmar 27 min 46 sek
1 fl. per st.
514,95 SEK
BÄSTA PRIS
6 fl. per st.
359,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
92 Point (2018) Robert Parker
4,1 ⭐ Vivino

Beställ före

6 timmar 57 min

så skickar vi det idag!

Parusso Langhe Doc Sauvignon Rovella 2019

Italien

Italien, Piemonte

13,5% alk.

75 cl

"There are few Italian Sauvignons, especially outside the regions in the northeast, that manage to deliver so complete a picture of the variety as this." - James Suckling(tidl. årg.)

Marco Parusso är inte bara kapabel att göra 99-poängs kult-Barolo. Från hans svala nordsluttningar i Monforte d’Alba och Castiglione Falletto frambringar han, enligt James Suckling, några av Italiens bästa Sauvignon Blanc.

”There are few Italian Sauvignons, especially outside the regions in the northeast, that manage to deliver so complete a picture of the variety as this.” – James Suckling om en tidigare årgång.

Ett mineraliskt och exotiskt fruktigt vitt vin, som likt stora vita Cru Classé från Bordeaux, är jäst och lagrat på kostsamma franska barriquefat.

Och till det här priset är det fransmännen som får se upp... ett absolut must-try för äventyrslystna fans av vit Bourgogne och Bordeaux.

Njut av den till grillad tonfisk och lax, stekt fågel, smörstekt sparris, antipasti, vitello tonnato och krämiga ostar. Servera vid 10-13°C

ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 13 timmar 27 min 46 sek
1 fl. per st.
514,95 SEK
BÄSTA PRIS
6 fl. per st.
359,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
92 Point (2018) Robert Parker
4,1 ⭐ Vivino

Beställ före

6 timmar 57 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Parusso Langhe Doc Sauvignon Rovella 2019

92 Point (2018)

Robert Parker

4,1 ⭐

Vivino

92 Point(tidigare årgång)

Robert Parker

The Parusso 2018 Langhe Sauvignon Rovella shows some immediate richness that comes forth in the intensity of the aromas and in the natural fiber of the wine. The bouquet is redolent of orchard and stone fruit, cantaloupe melon and honey. This is an open and generous expression of oak-aged Sauvignon Blanc that exhibits broad aromas instead of the tight and sharp high tones often associated with this grape. That warmer and more generous disposition makes this a good choice for exotic spicy dishes with lemongrass and Thai basil.

Hur smakar Parusso Langhe Doc Sauvignon Rovella 2019?

Rovalla 2019 står vackert gyllene i glaset. Aromatisk och komplex doft med frisk fläderblom, saltad grapefrukt, krusbär, mogna persikor och aprikos, som elegant följs av flinta, rök, vanilj och lätt honungsnoter från fatlagringen. I munnen är den silkeslen och krämig med vackert nyanserad, fyllig frukt, som i eftersmaken fulländas av väl integrerade fatkryddor och en imponerande mineralsk finess. Som en stor Crú Classé från Bordeaux! Drick nu, eller lagra 5–8 år från skördeåret,

Parusso Langhe Doc Sauvignon Rovella 2019 passar bra till...

Om Parusso

”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” - Robert Parker

Jag lever bara en gång, och jag ger allt jag har!” Marco Parussos mission är att skapa ultimata Barolo-upplevelser, och med betyg upp till 99 poäng har hans viner från årgång 2016 kommit snubblande nära det perfekta.

Vi hittar vingården på en idyllisk kulle i Monforte d’Alba, bara några hundra meter från gränsen till Castiglione Falletto, där Marcos farfar Gaspare Parusso redan 1901 köpte familjens första parcel på cru-marken Mariondino.

I årtionden gick hela druvskörden till familj, vänner och lokala kooperativ, men Gaspares son Armando såg potentialen för världsklass och började i början av 1970‑talet köpa upp nya topplägen i syfte att producera Barolo under eget namn.

1986 kom den enologutbildade Marco Parusso och systern Tiziana in i bilden, och sedan dess har familjen förflyttat sig fram i främsta ledet bland referensproducenter — på samma nivå som de riktigt tungt vägande aktörerna, exempelvis grannhuset Podere Aldo Conterno.

Familjen förfogar i dag över 28 hektar vinmarker, där särskilt cru-lägena Bussia och Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) är vigda åt druvan Nebbiolo. Alla marker odlas ekologiskt och är zonindelade, så gödsling, beskärning och skördetidpunkt noggrant kan anpassas till varje enskilt mikroterroir.

Även i vinkällaren går Marco till ytterligheter. Helt ovanligt torkar han sina handplockade druvklasar 5–7 dagar i ett ventilerat rum efter skörd. Denna lagring i kontakt med syre bildar mjukare och mindre bittra tanninföreningar i både druvor och stjälkar, varav upp till 70 % inkluderas i vinifieringen.

Efter flera dagars aromutdrag vid låg temperatur värmer Marco jäsningstanken till 33°C i 2 dygn för att dra maximal färg från druvskal. Därför är Parussos Barolo-viner alltid mörka i färgen. Därefter följer spontanjäsningen vid 25°C i roterande jäsningstankar, vilket ökar kontakten och smakutbytet mellan druvskal och den jäsande musten. När allt socker är jäst ur höjs temperaturen igen för att driva ut de sista tanninerna och smakstyrkan ur skalen, som totalt macererar i upp till 50 dagar. Slutligen mognar Parusso sina Barolo-viner 18 mdr. på nya franska barriquefat med de fina jästresterna, som ger textur, finess samt en "buffer-effekt" mot oxidation, så vinerna kan buteljeras med minimal tillsats av svavel. Resultatet av ansträngningarna talar för sig självt...

Årlig produktion: 130 000 flaskor vin, som fördelar sig på mousserande Nebbiolo, Sauvignon Blanc-vita viner, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo och sju olika Barolo-viner.

Vindata

Vinet kommer från

Producent

Årgång

2019

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

13,5 %

Servering

10-13°C

Lagringspotential

5-8 år från årgången

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter