
Poliziano Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2022 BIO
Det finns kraftfull Brunello. Det finns elegant Chianti. Och så finns det den perfekta mittpunkten – Vino Nobile di Montepulciano DOCG – där Poliziano fortfarande regerar som den mer eller mindre obestridda kungproducenten!
Vid Vinum "TOP OF TOSCANA 2024" har Poliziano, talande nog, den enda Vino Nobile med på listan över Toscanas 10 bästa röda viner. Sida vid sida med Sassicaia, Masseto och Biondi Santi Brunello Riserva – alla för flera tusen kronor per flaska.
Polizianos ekologiskt certifierade signaturvin representerar det ultimata "Best Buy" i hela Vino Nobile. Årgång efter årgång levererar Federico Carletti en så kittlande intensiv Sangiovese, tättpackad med saft, kraft, friskhet och djup, att du utan problem kan servera den blint mot Brunello-viner för över 300 kronor från grannområdet Montalcino!
Den otroligt läckra smaken beror på druvor i toppklass samt upp till 16 månaders lyxlagring på små och medelstora franska fat, varav 20% nya. Här vårdas kvaliteten nästan galet noggrant i förhållande till priset.
Med vår starkaste rekommendation av Polizianos toppköp följer en varning... Vi har tilldelats ynka 25 lådor!
Njut av den till gott rött nötkött, lamm, vilt, kraftiga pastarätter eller mogna ostar. Servera vid 16–18 °C.
Hur smakar Poliziano Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2022 BIO?
Ekologiska Vino Nobile di Montepulciano 2022 är mörkt körsbärsröd i glaset… Doften bjuder sig elegant med intensiva aromer av viol, lavendel, mörk körsbärsfrukt, torkade kryddörter, färska tranbär och plommon, medan fatlagringen fint träder fram med komplexa toner av engelsk lakrits, vanilj och rostade kaffebönor... I smaken en seriöst köttig Sangiovese med fantastisk fruktkoncentration! Mineralisk fräschör, pikanta örter, strama tanniner och lyxiga kryddor lyfter helhetsintrycket till förbluffande höjder i den långa och perfekt nyanserade finishen. Stor Sangiovese som kastar skuggor över betydligt mer hypade och kostsamma Brunello-viner... Underbart vin, otroligt prisvärt! Drick nu eller lagra 10–15 år från skörden.
Smaknoter
Plommon
Herbes de Provence
Kaffe
Röda körsbär
Tranbär
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Poliziano Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2022 BIO passar bra till...
Om Poliziano

”One of Montepulciano's true icons” – Robert Parker
Fedrico Carletti är besatt av en gal Sangiovese-druva! När han 1980 tog över Poliziano från sin far började han med att minska vingårdens skördeuttag så drastiskt att endast de bästa 50–60% av druvorna nu fann väg till den färdiga vinen.
Vineriet totalmoderniserades, och Italiens främsta vinmakare, 100-poängs-mirakelmannen Carlo Ferrini, kallades in som enologisk konsult. Resten är historia. Och få skulle i dag ifrågasätta att Poliziano gör Sangiovese på nivå med de bästa (och betydligt dyrare) Brunello från grannområdet Montalcino… Från 98-poängsflaggskeppen Le Caggiole och Asinone till den förbluffande stora Vino Nobile normale. Inte att förglömma den otroligt fruktläckra Rosso di Montepulciano, som starkt kan hävda sin rätt till titeln Polizianos bästa köp för pengarna.
Samtidigt som kvaliteten tog ett kvantsprång har Poliziano sedan grundandet 1961 vuxit från 22 till 136 planterade hektar i Montepulciano-området. De högt belägna odlingarna med stenig jord och vulkanisk lera ger optimala förutsättningar för odling av Sangiovese, men man får absolut inte glömma Polizianos Cru Classé-seriösa, världsklassiga Cabernet Sauvignon Le Stanze. Under de senaste åren har Federico Carletti köpt nya vingårdar i andra toscanska distrikt. Från 7,5 hektar i Cortona DOC nära Arezzo kommer den sammetslena Pomerol-killern In Violas Merlot, medan 11 hektar i kustnära Maremma levererar druvor till en solbärsläcker ”Bolgheri-betvinger”, Mandrone di Lohsa.
Namnet Poliziano är Carletti-familjens hyllning till den humanistiska poeten Angelo Ambrogini (1454-1494), som föddes i Montepulciano och var känd som ”Il Poliziano”.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener