
Prosper Maufoux Hautes-Côtes de Beaune Rouge 2023
Efter en parad av toppbetyg från James Suckling, Decanter och flera danska recensenter rycktes 2022 bort... Nu är toppköpet äntligen tillbaka i den sublima årgången 2023!
Prosper Maufoux-vinmakaren Nadine Gublin utbildade sig hos kungen av röd Bourgogne, 100-poängsikonen Henri Jayer, innan hon blev "Årets vinmakare" i Revue du Vin de France.
Från de höga sluttningarna ovanför de berömda Cru-vingårdarna i Côte de Beaune levererar den begåvade Nadine denna fantastiska röda Bourgogne som hon, mot all prislogik, skämmer bort i 12–15 månader på 20% nya ekfat. Resultatet skulle säkert göra hennes gamle mästare stolt.
"Några av Bourgognes mest intressanta viner idag" - Wine Enthusiast
Så här hyllas vinerna från Bourgognes "höga sluttningar", Hautes-Côtes, med en anmärkningsvärd tillströmning av toppnamn som Méo-Camuzet, Liger-Belair och Leflaive under de senaste åren. Anledningen är den globala uppvärmningen, som ger terroiren nära nog samma klimat som Grand Cru-fälten Côte de Beaune och Côte de Nuits hade fram till nyligen.
Trenden är särskilt tydlig under toppår som 2023, då Prosper Maufoux briljerar med denna överdådigt jordgubbssmakande och fullmogna Pinot Noir... Köp den innan det är för sent!
"Årgång Bourgogne 2023: överträffar alla förväntningar!" - Burgundy viner
...
Njut av denna härliga Pinot Noir till lax, tonfisk och fågel (gärna stekt eller grillad) samt till matiga sallader, lätta svamprätter och charkuterier. Servera vid 14–17°C.
Hur smakar Prosper Maufoux Hautes-Côtes de Beaune Rouge 2023?
Prosper Maufoux Hautes-Côtes de Beaune 2023 visar en elegant körsbärsröd färg i glaset. Nosen uppvisar lätt samma utsökta charm som sin föregångare: nyplockade rosor, vilda hallon, smultron och de allra saftigaste körsbären, medan burgundiska skogsmarksnoter samt vanilj och rostade kaffebönor från lagring på nya ekfat höjer komplexiteten till en mycket hög nivå. I smaken möts du av generös, len och saftig bärfrukt från de högt belägna Bourgogne-kullarna, toppad av den omisskännliga Pinot Noir-karaktären med en fin, vibrerande mineralisk friskhet. Hela härligheten kulminerar i en lång och harmonisk avslutning med silkeslena tanniner och en lätt rostad kryddighet. Nadine Gublin och Prosper Maufoux har gjort det igen! Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Smaknoter
Jordgubbe
Kaffe
Röda körsbär
Svampar
Vanilj
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Prosper Maufoux Hautes-Côtes de Beaune Rouge 2023 passar bra till...
Om Prosper Maufoux

Pssst! Vill du höra hemligheten bakom Bourgognes bästa prisvärde? Vinerna från Prosper Maufoux görs i nära samarbete med Nadine Gublin, som Frankrikes första kvinna har utsetts till "Winemaker of The Year" i Revue des Vins de France. När Nadine inte gör vin för Prosper Maufoux står hon i källaren hos sin andra arbetsgivare, Domaine Jacques Prieur, där hon framställer några av Bourgognes största viner till tjugo gånger priset.
Vinhuset grundades 1860 och förblev 130 år i Maufoux-familjens händer. Sedan 2010 har Prosper Maufoux drivits av den ambitiösa Piffault-familjen, som redan står bakom Bourgognes största Crémant de Bourgogne-märke, Veuve Ambal. Sedan dess har kvaliteten exploderat… År 2015 köpte Piffault-familjen det idylliska Château de Saint-Aubin (inklusive toppmarker i Meursault och Criots-Bâtard-Montrachet!), och slottet har sedan 2020 fungerat som Prosper Maufouxs huvudkontor.
Prosper Maufouxs portfölj representerar idag hela Bourgogne, från sublimt prisvärt Mâcon-Villages i söder till mineralisk Chablis i norr. Den gemensamma nämnaren är en alltid ren och fruktdriven stil, uppnådd genom relativt sen skörd och sval, fruktbevarande jäsning. Vinerna mognar 12–18 månader i 228‑liters burgundiska fat, som förvaras under perfekta klimatförhållanden.
Trots sin brett omfattande portfölj är Prosper Maufouxs produkter på intet sätt standardiserade: åldern på faten, deras ursprung och rostningsgrad anpassas noggrant efter druvornas ursprung samt årgångens karaktär.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener